Reeder for Mac – viitorul aplicatiilor pentru Mac OS X

In urma cu aproape 3 saptamani mi-am propus sa incerc (din nou) Reeder for Mac. Povestea de mai jos este cea a unei aplicatii care a reusit, in acest scurt timp, sa devina favorita mea pe Mac.

De la iOS la Mac OS X

Aplicatia este o cunostinta mai veche de-a mea. In urma cu 4 luni am cumparat, din greseala, varianta ei pentru iOS – Reeder for iPad. Pe atunci nu credeam ca exista vreo aplicatie care sa poata sa ma ajute sa citesc Feed-urile RSS asa de bine si sa aiba si o interfata placuta.

Reeder for iPad sincronizeaza totul repede, te lasa sa trimiti articole pe Instapaper sau sa le dai pe Twitter. In plus, beneficiaza de o gramada de gesturi specifice iOS. Cu alte cuvinte este un Feed Reader functional atunci cind ai sute de articole de citit. Cu toate ca exista 400.000 aplicatii in AppStore, putine reusesc performanta de a fi functionale si a avea o interfata placuta.

Daca nu o folosesti, iti recomand sa o descarci acum. Merita fiecare cent din cei 5 dolari!

Iubesc NetNewsWire

Am putin sub 200 feed-uri RSS (aprox. 1000 articole) pe care le urmaresc zilnic si m-am obisnuit sa fac asta rapid cu ajutorul aplicatiilor de pe computer. Cind foloseam Windows, Microsoft Outlook 2007 era de baza. Asa de mult mi-a lipsit atunci cind am trecut la Mac, incit mi-am instalat Windows XP pe Mac doar pentru Microsoft Outlook. Si totusi, citeva saptamani mai tarziu am descoperit NetNewsWire.

In Decembrie 2008, spuneam despre NetNewsWire (NNW) ca:

…da lectii oricarui offline feed reader. poti sa-ti sincronizezi feed-urile cu newsgator sau MobileMe, poti sa le exporti (in format opml) organizate in foldere si apoi sa le importi imediat in Google Reader sau alte readere offline sau online. si totul cu o mare simplitate si un meniu inteligent construit. ca sa nu mai zic ca e gratuit.

Si l-am folosit timp de doi ani si jumatate fara intrerupere. NetNewsWire este asa de bun, incit a castigat premiul de “Best Mac Software” la 2010 boio.ro Awards. Aplicatia are 10 ani si developerul lucreaza la o versiune moderna (4.0).

NNW nu avea concurenta pe Mac pina in urma cu o luna-doua. Stiam de Reeder for Mac ca este in beta si am si incercat sa-l folosesc pe la inceputul anului. Lipsa de functionalitate si bug-urile din interfata m-au indepartat rapid.

Pe 6 mai insa, am auzit ca developerul a facut scos un nou update.

Nota: Reeder este in versiunea 1.0 si fiecare update in Beta se numeste “Draft”. Pe 6 mai a aparut draft 14.

Mi-am propus sa-i mai dau o sansa, asa cum am facut in luna august a anului trecut cu Google Chrome. Incredibilul s-a produs:

Am renuntat la NetNewsWire

Ceea ce m-a atras la Reeder era faptul ca se sincroniza cu Google Reader instantaneu (asta e una dintre micile probleme ale lui NetNewsWire). Apoi interfata este atit de simpla: 3 panouri verticale, de la dreapta spre stanga – folders/website, urmat de articole si apoi de articolul in sine.

Ca si in cazul Chrome, mi-a mai placut si faptul ca developerul face update-uri dese. In 2 saptamani a ajuns deja la Draft 16 si de fiecare data era din ce in ce mai bun. Asa de bun, incit dupa primele doua zile am renuntat sa mai deschid NetNewsWire, iar dupa alta saptamana l-am scos de tot din dock!

Cum poti sa uiti o iubire de doi ani in doar doua saptamani? Ei bine, te indragostesti de ceva nou si primesti tot ce vrei ;)

Ce imi place la Reeder for Mac

Pe scurt: Simplitatea si eleganta. Silvio Rizzi a reusit sa ia ceva de la primul Twitter for Mac, dar a si adus tot ce inseamna Reeder for iPad pe computer. Incerc sa evit comparatiile dintre Reeder si NNW dar, atunci cind deschizi Reeder nu poti sa nu observi micile detalii care il fac sa straluceasca.

Icoana este o cutie goala atunci cind aplicatia este inchisa. Are pe ea doar o stea. Imediat ce ai deschis-o, cutia se umple cu hartii si pe o parte a cutiei apare numarul de articole necitite.

Icoanele nu aduc a icoane cu Label pentru Mac, ci mai degraba a icoane pentru iOS, dar asta nu le face mai greu de inteles. Dimpotriva!

Daca nu ai niciun articol nou, Reeder stie sa “prinda” faviconul site-ului si sa-l afiseze pe aceeasi cutie simbolica.

Dar ceea ce face Reeder mai bun decit orice sunt short-cut-urile pentru diferite actiuni. Odata ce le-ai invatat poti sa zbori prin mii de articole in doar citeva minute. Eu folosesc doar citeva dintre ele:

B – deschide articolul in Browser

M – marcheaza articolul ca fiind citit sau necitit

A – Mark all as Read

/ – cauta in toata lista de articole

R – Sincronizeaza cu Google Reader.

Eu navighez intre foldere, articole si feed-uri cu sagetile sus/jos/stanga, dreapta, dar Reeder are cite un short-cut pentru fiecare actiune, asa ca poti sa folosesti tastatura ca sa fii foarte productiv.

Reeder pe placul tau

Aplicatia are multe functii si multe feluri in care poate fi customizata. Iti recomand sa le iei pe toate la rind si sa o faci sa arate pe gustul tau. Poti, de exemplu, sa afisezi toate feed-urile doar sub forma unui patrat cu favicon. Salvezi, in felul asta mult spatiu pe un ecran de 11″ sau 13″.

Am renuntat la NetNewsWire in favoarea unei aplicatii care se misca mai repede, e mai customizabila si, in acelai timp, mai simpla. Developerul Reeder for Mac mai are de lucru, dar sunt convins ca produsul care va aparea in Mac App Store in curind va fi unul excelent.

Reeder for Mac Draft 16 poate fi descarcat de AICI.

Incearca Reeder for Mac si, daca esti ca mine, sunt sigur ca iti va placea. Este una dintre aplicatiile care va da foarte bine in Lion si care ne arata ce inseamna sa imprumuti lucurile bune de la iOS. E bine sa te joci cu Reeder acum. Asta si pentru ca, odata aparuta in Mac App Store, probabil ca developerul va cere pe ea de la 20 dolari in sus si nu oricine este dispus sa plateasca atit.

Eu stiu sigur ca merita!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. il folosesc deja de mai mult de o luna. Imi place functia “readability”, imprumutata de la aplicatia de iPad,

  2. nu’mi vine să cred, cât de fain poate să fie!
    m’a cucerit din prima cu funcția de afișare în aceeași fereastră a paginii web când feed’ul e incomplet!

7 Trackbacks / Pingbacks

  1. O noua sansa pentru Sparrow | boio.ro
  2. Reeder for Mac – acum in Mac App Store | boio.ro
  3. 2011 boio.ro Awards | boio.ro
  4. Feedly – primul inlocuitor pentru Google Reader | boio.ro
  5. NeNewsWire 4 Beta pentru OS X | boio.ro
  6. Google Reader moare peste doua zile. Ce trebuie sa faci azi | boio.ro
  7. Reeder 2 si cum citesc eu feed-urile RSS | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*