Pasul cel mare catre… Text Files

Am luat astazi o decizie legata de citeva aplicatii importante pentru mine. Dar inainte sa iti explic, citeste articolul despre Note in Sync. Vei intelege sistemul meu de organizare si sincronizare a notelor pe Mac, iOS Devices si net.

Pasul spre .txt

Marea schimbare de astazi este, de fapt, una destul de simpla: notele mele erau salvate in format .rtf. Folosesc numai nvALT si SimpleNote si imi era de ajuns. Sincronizarea prin Dropbox este insa una buna de bagat in seama si odata cu ea, mi-am dat seama ca nu orice aplicatie pentru iOS stie sa citeasca notele mele.

nvALT poate sa salveze notele si in format text (.txt), asa ca schimbarea nu a durat mai mult de 1 minut: in Preferences, la Notes – Storage ai de ales intre 5 variante diferite: Single Database, Plain Text, Markup Text, RTF si HTML.

click pentru detalii

Prima varianta este foarte buna daca vrei sa folosesti numai nvALT sau Notational Velocity. Asta pentru ca baza de date respectiva este encryptata. Dar eu am nevoie sa vad/modific notele si pe alte device-uri. Eram deja pe .rtf si vroiam altceva, iar HTML si Markup text nu ma ajutau foarte mult, asa ca am trecut la .txt.

Dupa ce selectezi optiunea in nvALT trebuie sa treci prin toate notele si sa adaugi ceva la fiecare. Eu am adaugat un spatiu in interiorul textului. Chiar nu conteaza unde anume. Notele se duc pe serverul SimpleNote si in Dropbox in doar citeva secunde.

Avantajele textului simplu

Eu am 24 note in nvALT si acum toate au doar 4KB (cu o mica exceptie – un text de citeva zeci de pagini care e, de fapt, un manual de utilizare).

1. Marimea documentelor. Note apar si dispar in fiecare zi. Partea buna este ca toate cantaresc doar 4KB. Primul avantaj major este ca Text Files ocupa mult mai putin spatiu. Stiu persoane care au sute sau chiar mii de note. Pentru ei, trecerea la Text Files reprezinta un avantaj major. Da, stiu, vei spune ca e doar text si ca oricum nu ocupa zeci de GB pe computer. OK, asa este, dar asta nu e singurul avantaj.

2. Oriunde, oricind. Fisierele Text pot fi citite de orice sistem de operare cu orice aplicatie care are o mica legatura cu text-ul, pe orice device. Si cind zic orice Sistem de Operare ma refer la orice de la DOS la iOS sau Linux-ul tau preferat. Chiar si de Windows 3.0. Ele vor arata la fel peste tot, vor ocupa la fel de putin spatiu si se vor deschide imediat.

3. Cauta. Nu aseza in foldere. iOS ne-a invatat sa nu mai asezam in foldere (nici nu prea te lasa sa ai acces la File System, dar asta e alta discutie). De ce sa nu beneficiem de Spotlight pe Mac sau de orice alta metoda de cautare in interiorul documentului? Windows poate sa o faca, Mac OS X se descurca de minune, iar aplicatii de dedicate, precum SimpleNote cauta instantaneu.

Ideea e simpla, orice informatie stocata in format .txt va fi usor de gasit. Nici nu e nevoie sa te gandesti la un nume pentru documentul in sine.

4. Future Proof. Peste 10 ani vei putea sa citesti HTML, dar peste 170 ani va mai exista un browser sau aplicatie care sa-l citeasca? Nimeni nu stie. Documentele stocate in format .txt sunt Future Proof. Vei putea oricind sa le citesti, daca stii limba respectiva. Nu ai tag-uri sau expresii care sa ceara un computer sau o aplicatie speciala pentru asta.

Dar dezavantajele textului care sunt?

Daca textul asta e asa de minunat, de ce nu am facut eu pasul asta mai devreme? Well, sunt mai multe motive, dar cel mai mare a fost ignoranta.

In multe dintre note am link-uri. Am fost convins ca nvALT sau SimpleNote vor vedea acele note ca pe insiruiri de caractere, nu ca pe niste linkuri si imi era incomod sa le dau copy/paste. Am zis ca un document .rtf ma lasa sa tin linkuri in ele si am beneficiat de comoditatea apasarii linkului ca sa il deschid automat in browser.

Numai ca atit nvALT, SimpleNote cit si multe alte aplicatii stiu sa detecteze automat linkurile. Asa ca cel mai mare dezavantaj nici nu a existat in prima faza.

OK, dar care sunt dezavantajele? Ei bine nu exista! Sau, cel putin, eu nu am reusit sa gasesc niciunul.

Markdown anyone?

Ai auzit de Markdown? Vom discuta despre el, mai pe larg, altadata. Markdown este un Markup language care este scris intr-o limba usor citibila de catre om. Doua exemple simple cu HTML si Markdown:

Ca sa scrii ceva in Bold in HTML il scrii <b>Cuvant</b>. In Markdown scrii doar **Cuvant**.

Ca sa scrii ceva in Italics in HTML il scrii <i>Alt Cuvant</i>. In Markdown scrii *Alt Cuvant*.

Sintaxa este foarte usor de invatat si folosit, iar rezultatul este un document in format .txt care poate fi citit usor si care beneficiaza de toate cele patru Avantaje listate mai sus. Partea buna este ca atit nvALT cit si alte editoare de text pentru iOS au acum Live Preview pentru Markdown, asa ca cei care vor o formatare mai buna, au aceasta optiune.

Eu inca ma joc cu Markdown. Suntem in faza de “indragostire”…. Din Markdown poti sa exporti text in HTML sau alte formate, asa ca jucaria este o minunatie. In plus, este tare la moda printre userii avansati de Mac OS X si iOS.

Aplicatii peste tot

Sunt convins ca exista aplicatii pe Mac si pe Windows sau Linux care citesc text. Notepad-ul de pe Windows sau TextEdit de pe Mac se deschid intr-o fractiune de secunda, indiferent de configuratia ta.

click pentru detalii

Partea mai grea este sincronizarea. Aici intervine Dropbox. La mine totul se duce in folderul “Notes” de pe Dropbox.

E nevoie sa mai spun ca, daca nu ai deja un cont gratuit, TREBUIE sa iti faci unul pe Dropbox? Ai 2GB spatiu si poti sa castigi pina la 8GB foarte simplu. Daca iei Dropbox de AICI mai primesti inca 250MB de la mine.

In ultima jumatate de an au aparut citeva aplicatii de iOS care aduc, cu ajutorul Dropbox, textele de pe Mac sau PC pe iDevice. Sincronizarea este instantanee si ai acces offline la orice document text. Dropbox pastreaza si mai multe versiuni ale documentelor, asa ca te poti intoarce in timp sau poti recupera fisiere pierdute.

Favoritele mele sunt PlainText si Nebulous Notes. Prima este gratuita, a doua costa citiva dolari, dar merita din plin. Daca la PlainText focusul este pe simplitate si eleganta, Nebulous aduce functionalitati excelente pentru orice user care VREA sa scrie pe iPhone sau iPad. Si aici ma refer la Macros, Preview in .rtf, MarkDown, HTML sau Math si multe altele.

Combinatia nvALT + SimpleNote este una castigatoare pentru mine, dar imi place sa stiu ca am mereu alternative. Daca SimpleNote taie din functionalitati sau are probleme dupa un update, eu pot sa am acces la note imediat in alte 2 aplicatii. Si altele noi, poate mai bune, apar in fiecare zi. Am auzit numai de bine despre Scrivener (Mac) sau Notesy (iOS), de exemplu.

Toate aceste aplicatii au functii avansate, dar stiu sa citeasca acele simple documente text.

La timp, acolo unde ai nevoie

Accesibilitatea la notele personale este foarte importanta. Si sa stii ca nu ramai fara ele sau ca poti gasi o informatie cu doar citeva taste este ideal.

Sunt convins ca set-up-ul fiecaruia dintre voi este diferit de al meu. Sau poate ca nu esti inca un Note-Geek atit de perfectionist cum sunt eu, dar detaliile de mai sus vin din experienta si testari nenumarate.

Ai idei mai bune sau pareri despre felul in care lucrez eu cu notele? Lasa doua vorbe in comentarii. Ti-a placut? Da-l mai departe pe Twitter, Facebook sau email.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Foarte interesant articolul
    Dar nu am prins partea cu : cum scri in HTML cu italics in mark down il scri **alt cuvant** adică ?

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. TaskPaper – liste si ToDo intr-o super aplicatie | boio.ro
  2. nvALT 2.0 | boio.ro
  3. Dropbox folder – Default in Finder | boio.ro
  4. Scrisul pe hartie. Instrumente si idei | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*