Yotaphone 2 review

Mi-a placut intotdeauna ideea de a avea un ecran secundar pe un device.

In urma cu mai multi ani imi imaginam cum ar fi sa ai un e-ink display mic pe spatele unui laptop si pe care sa poti vedea informatii utile sau notificari. Mi-ar fi placut sa am acolo vremea, ultimele email-uri, informatii despre baterie sau alte notificari importante.

Iata ca ideea mea a devenit realitate, dar nu pe computer ci pe un telefon. Acesta este conceptul din spatele Yotaphone 2 si cred ca este unul foarte bine executat.

Yotaphone 2 este un telefon care vine cu Android 4.4.3 si inteleg ca va putea fi updatat la Android 5.0 in perioada urmatoare. Stii ca nu sunt un fan Android si din cauza asta nu pot sa-l compar cu un telefon care ruleaza acest sistem de operare, ci doar cu un iPhone. In cazul meu – iPhone 5s.

Yotaphone 2 – Hardware

In momentul in care il scoti din ambalaj, Yotaphone 2 iti pare un device bine inchegat. Impresia mea generala despre telefoanele de plastic care ruleaza Android este ca ele scartaie (la propriu). Ei bine, Yotaphone nu scartaie, ci pare un telefon bine construit.

Slotul de nanoSIM este ascuns sub butoanele de volum. Ai senzatia ca daca umbli prea mult sa scoti si sa bagi un card in el ai putea sa strici acele butoane. Pe de alta parte, de ce ai umbla la ele?

Pe dreapta ai un buton de power, acel buton de volum, pe stanga nu ai niciun buton, jos ai mufa micro USB pentru incarcare si sincronizare dar si un speaker/microfon iar sus ai o mufa de casti. Pe spate vezi doar camera si flash-ul in partea de sus si inscriptia YOTAPHONE in partea de jos.

Ecranul principal m-a impresionat. Pe cit de mare este, pe atit de luminos si viu colorat. Nu am simtit nevoia sa-l tin la mai mult de 50% brightness. In comparatie cu iPhone mi se pare ca are o lumina mai galbuie (mai calda), ceea ce este probabil bine pentru ochi, dar nu este bine pentru cineva care are nevoie sa vada bine culorile. O pagina alba de text pare mai galbuie, de exemplu, iar pozele par mai sterse.

Impresie generala: este bine ca nu pare un plastic ieftin, dar am senzatia ca nu rezista la prea multe socuri daca il scap pe gresie.

Ce nu-mi place la el este ca e un telefon mai mare decit mana mea. Si nu am o mana mica. Un ecran de 4.7” ma face sa il misc in mana atunci cind vreau sa ajung cu degetul mare la o aplicatie aflata in coltul stanga – sus. Da, stiu ca si un iPhone are ecran de 4.7 sau 5.5 inch. Asta este motivul pentru ca nu mi-am luat unul pina acum si nu cred ca o voi face prea curind.

Nu intru in detalii tehnice pentru ca pe astea le gasesti pe pagina producatorului.

Yotaphone 2 – Software 

Incerc sa nu critic foarte mult Android 4.4 pentru ca nu e vina developerului de telefoane ca software-ul este ciudat gandit.

Mi-a fost putin peste mana faptul ca sunt obligat la inceput de tot sa vad tutorialul de folosire al ecranului e-ink si ca nu pot sa scap de el.

Telefonul vine cu 46 aplicatii. WTF! Cine de la Google crede ca am nevoie de jocuri precum Sah, Dame sau Sudoku sau de aplicatii cum ar fi Keep, OfficeSuite sau Google+? Dar daca am avut nevoie de You Tube am fost nevoit sa instalez un update si inca o aplicatie pe langa el numai ca sa vad un video oarecare.

Recunosc ca design-ul lor este mai curat de la ultima data cind am folosit un telefon cu Android, dar meniurile sunt tot ciudate si uneori am avut nevoie de mai bine de un minut ca sa reusesc sa fac o anumita operatiune pe el.

Un avantaj major este legat de faptul ca mai toti marii developeri de aplicatii de pe iOS au reusit sa faca aplicatii pentru Android. Astfel am putut sa gasesc in Play Store aplicatii ultra-necesare precum 1Password, Simplenote, Slack si Wunderlist.

Am avut nevoie de un RSS Feed Reader bun in loc de Reeder de pe iOS si nu am gasit. La fel, nu am gasit o aplicatie simpla si eleganta pentru ascultat podcast-uri. Cele gratuite erau pline de reclame si cu meniuri ciudate.

Camera este ok, dar isi face greu sau uneori deloc focus-ul. Vezi pozele si filmul facute cu Yotaphone 2. Apropo, video a fost filmat normal, nu cu telefonul in Portrait Mode, dar el apare asa la final. Ciudat…

Yotaphone 2 – Ecranul secundar (e-ink)

Ei bine aici este noutatea pentru telefoane si developerii Yotaphone au gandit foarte bine amanuntele legate de aceasta tehnologie. In momentul in care deschizi telefonul esti obligat sa treci printr-un tutorial de folosire al ecranului secundar.

Cel mai bun termen de comparatie pentru acest ecran este un Kindle. Are toate beneficiile legate de consum mic de energie si vizibilitate foarte buna in soare, dar si partile negative legate de lag sau faptul ca imaginile pot sa contina parti din ecrane anterioare.

Ti se spune ca poti sa folosesti un YotaCover (un fel de wallpaper pentru ecranul e-ink) sau un YotaPanel (un ecran pe care ai tot felul de informatii asezate sub forma de widget-uri).

Intri pe ecranul e-ink doar daca intorci telefonul si apesi pe butonul de power. Un YotaPanel are ceas, vremea si un rind de icoane in partea de jos pentru telefon, sms, email si notificari.

Ti se ofera posibilitatea sa citesti carti pe acest display si experienta este una pozitiva.

Daca ai putina baterie sau vrei sa o conservi pe cea existenta poti oricind sa treci de pe ecranul principal in cel secundar. Apesi prelung pe butonul de home (sau cum se cheama el la android) si iti apar 3 optiuni: google search, screenshot (care apare imediat pe spate) si mutarea aplicatiei deschise pe spatele e-ink. Atunci cind alegi aceasta ultima optiune vei putea sa faci absolut orice pe ecranul secundar, inclusiv sa dai telefoane sau sa stai pe net, in Chrome.

Bateria tine evident mai mult cu acest ecran e-ink. Am observat ca o baterie de numai 10% poate sa duca 11 ore daca nu ai cartela SIM in telefon si nici WiFi sau 3G activat.

Evident, un telefon pe care nu-l folosesti ca telefon nu e suficient de bun, dar simplul fapt ca ai niste resurse in plus atunci cind ai neaparat nevoie te poate scoate dintr-o situatie dificila. Poti chiar sa faci poze, daca ai nevoie.

Yotaphone 2 – Concluzie

Android OS nu ma va face sa trec la el prea curind. Nu are nimic in plus sau mai bun sa-mi ofere fata de iOS.

In schimb ma bucur ca apar astfel de telefoane care aduc inovatie si care o fac bine. Mi-ar placea sa existe un Yotaphone de marimea un iPhone 5s pe care sa-l folosesc zi de zi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Un android are multe in plus fata de un iphone,are si cateva minusuri.De exemplu are tot ceea ce iti doresti si la un iphone(adica toata lista din articolul anterior)

  2. Salut,

    Multumesc pentru review. Exista vreo varianta sa fie cumparat la mai putin de 2900 RON (sau echivalent)?

    O zi frumoasa,

    Tiberiu

  3. @Tiberiu: nu l-am gasit nici eu la un pret mai mic de 2900 lei. Presupun ca deocamdata nu il iei la un pret mai mic decit daca il gasesti la un operator GSM si il achizitionezi cu tot cu abonament sau prelungire de abonament.

  4. Mi se pare mult prea scump, cred ca doar Note Edge si iPhone 6/6+ au pretul mai mare. In locul display-ului cu e-ink ar fi mai utila posibilitatea de a schimba bateria si atunci nu mai trebuie sa iti faci probleme legate de autonomie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*