Nu-i lasa sa coboare standardele!

Mi s-a intimplat de multe ori sa aud povesti de genul:

“iOS e deja la versiunea 4 si urmeaza 5. Android nu e decit la 3.1. Daca erau la 4 erau mult mai buni, nu ii mai critica atit”

In primul rind, numerele de versiuni nu conteaza. Sunt doar numere. E ca si cum ai zice ca Mac OS este la versiunea 10 de 11 ani. Dar asta e o alta discutie.

Simplul fapt ca un sistem de operare a aparut mai tarziu decit altul nu il scuza absolut deloc. Atunci cind Windows Phone 7 a fost scos pe piata in urma cu un an nu a avut Copy/Paste. Argumentul fanilor Microsoft a fost “lasa ca nici iOS 1.1.2 nu avea Copy/Paste cind a aparut primul iPhone”.

Nimic mai gresit! Citeste mai departe explicatia logica…

Nici ei nu aveau la inceput

In 2007 iPhone avea un procesor amarat, RAM putin si Apple abia incepea sa testeze apele cu un tip de device cu totul nou. Nu existau aplicatii 3rd party asa ca singura nevoie de copy/paste ar fi fost intre Mail si Notes, eventual. Apple nu s-a concentrat asupra unui astfel de amanunt pentru ca nu era relevant.

In 2010, atunci cind a aparut Windows Phone 7 existau deja telefoane cu 512MB RAM si cele cu procesoare Dual-Core se pregateau sa dea navala. Microsoft nu are scuze!

HP (Palm) scoate acum un nou sistem de operare total rescris pentru tableta si noile lor telefoane. Guess what, are o gramada de functii dar nu stie sa editeze documente. Adica primesti un Text File si nu poti sa scrii ceva in el si sa-l retrimiti.

Mda, nici iOS 2.0 nu avea asta in 2008. Problema este ca suntem in 2011! HP nu are nicio scuza pentru WebOS. Vor fi cumparatori de Pre 3 si TouchPad pentru ca jucariile lor sunt interesante, dar daca se adreseaza unui mediu semi-afacerist pornesc la drum cu stangul.

HTC a anuntat ca “Desire” nu va mai fi upgradat dupa doar un an, din cauza puterii de procesare scazute. Asta insemna ca toti userii lor nu mai puteau sa instaleze aplicatii noi, sa se bucure de o interfata noua si functionalitati sporite. Dupa ce lumea s-a revoltat, HTC a promis ca o sa incerce un update.

iPhone 2G a primit update-uri cu 3 versiuni majore ale sistemului de operare (de la 1.1.1 la 3.1.3).

Se face el mare…

Hai sa ne imaginam ca Dell sau alt fabricant major de hardware se hotaraste sa isi faca propriul sistem de operare pentru computere in 2012. Ar concura OS X Lion si Windows 8.

Cum ar fi daca Dell OS nu ar avea Copy/Paste, nu ar stii sa vada emailuri offline si ar avea un File-System rudimentar.

E nou, asa ca il compari cu Windows ’95, nu cu Windows 7, nu-i asa?

Bineinteles ca NU!

Pentru un sistem de operare cu totul nou poate sa aiba si bug-uri sau sa iti faca PC-ul sa crashuiasca. Ii permitem asta si spunem ca atunci cind o sa ajunga Windows 7 din urma o sa fie bun.

Nici nu vrei sa auzi de asemenea aberatii!

Intrebarea mea este: il cumperi? Dai banii pe device-uri doar pentru ca sunt mai ieftine, mai “deschise”. Am vazut deja ca Android este deja o buna platforma pentru… malware.

De ce lasi fabricantii sa isi bata joc de tine cu sisteme de operare demne de 2008 cind telefonul tau poate sa duca pe cele doua procesoare o gramada de functionalitati in plus?

Toate sistemele de operare au neajusnsuri atunci cind le compari cu altele. Nu te obliga nimeni sa cumperi un device care nu e pe placul tau, dar nu il cumpara niciodata pentru ca e mai ieftin si pentru ca poate o sa fie mai bun.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. @ionut . Tot ce am spus este real, nu mint, pot demonstra! Daca sunt ghinionist…. Asta e chiar mai rau,frustrant. Sper ca nu am dat peste un telefon defect…….
    Update: nu pot vedea un film cap coada ptr ca la un momentdat isi pierde sunetl si ghici ce….? Trebuie sa i dau restart

  2. @IonutS – daca ai fi incercat aplicatiile din AppStore ai fi vazut ca pot comunica NUMAI cu alte iDevice-uri. Exista persoane care au si alte marci de telefoane decat Apple. Daca te refereai cumva la app-ul din Cydia, intr-adevar reusesti sa te conectezi cu aproape orice device dar reusesti sa traferi un fisier intre doua telefoane dupa N incercari si crede-ma ca am incercat de multe ori pana am reusit sa transfer o poza amarata.
    Chestia cu ciorapii face mai multa logica pentru tine decat pentru restul …

  3. @Cristian: o poza poti sa o trimiti pe mail. Cine vrea sa o vada atunci imediat poate sa o vada pe telefonul tau, nu are nevoie de ea pe HTC-ul din dotare si altfel numai poate sa faca un pas. Sa fim seriosi: in ce situatii de viata si moarte te-ai aflat si sanatatea ta a depins de o poza trimisa pe loc, celui de linga tine pe un alt smarphone?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*