In stilul Apple

Imi spun cititorii ca Apple a furat notificarile de la Android. Poate ca ideea seamana, dar felul in care Apple a reusit sa le puna in practica bate orice interfata stock sau modata de Android OS. BGR spune lucrurilor pe nume:

How do you access Notification Center? You simply swipe down from the top of the device and a drawer-like panel slides down and displays your notifications. It sounds familiar, yes, but it’s really so much more than what we’ve seen in Android so far.

How does this differ from Android? Well, for starters, Android populates your status bar at the top of the device with the icon of the app from which you received a notification, and when you run out of screen space, it hides the rest. To see your actual notifications, you pull down the notification pane, and they are listed in there in order from newest to oldest. And you have zero control over those notifications. All you can do is clear them all, or tap them one by one, which brings you into the app that notified you, until they are all clear. You can’t prioritize, choose the sort order, determine what apps you want to actually be in that drawer — nothing.

Beyond Apple’s superior Notification Center UI and the great widget support, initially for weather forecasts and a real-time stock ticker, the company that usually doesn’t give users such fine grain control completely delivers this time. Notification Center lets you chose not only the order in which your notifications are sorted, but also how many notifications from each app you’d like to display (either 1, 5, or 10), and whether or not they appear on the lock screen.


Concluzia lor e simpla: Apple nu a imprumutat Notificarile de la Android OS ci le-a furat.

Apple stole it, which is why the implementation is as good as it is. If Apple borrowed it, we’d all just have a drawer stuffed full of dirty socks. And notifications.

Sa ne aducem aminte si de Napster sau de mp3 playerele care existau in urma cu zece ani. Cum? Nu iti aduci aminte nicio marca de mp3 player de acum zece ani? Apple a facut atunci iPod-ul si lumea a uitat de ele.

Sa nu uitam rasul sarcastic al lui Balmer atunci cind a vazut un smartphone cu touchscreen si un singur buton. Un device de genul ala aparut in era Blackberry era sortit esecului, spunea el. Si totusi Apple au lucrat in stilul lor si acum lumea se invarte in jurul iPhone.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

14 Comments

  1. In user experience design, nu exista conceptul de “furat”. Tot s-a mai facut, foarte rar ai ocazia sa inovezi. Poti sa iei ceva existent si sa perfectionezi, la fel cum Apple a facut. Nu e nimic rau in asta, dimpotriva. Daca Apple ar fi ales o alta abordare doar de dragul de a nu semana cu Android, ar fi iesit ceva mai slab calitativ, ceea ce ar fi avut un impact nevativ asupra userilor.

  2. Asteptam cu nerabdare “Apple sues Google for using the notification system”. Am inteles oricum ca in urmatoarea versiune de iPhone vor implementa tehnologii de ultima ora de genul Notification light sau schroll ball.Ca idee: atunci cand un producator incepe sa copieze (imprumute) ar trebui sa dea de gandit ;) . Nu e nevoie sa sariti… vroiam doar sa vad cate persoane pot sa atac in acelasi timp?

  3. Acum niste vreme (nu demult) citeam niste discutii intre utilizatori de android (diverse arome) si iPhone. Era vorba despre interfata iar discutia se baza (din partea utilizatorilor iOS) pe cit de stupide si fara rost sint pulldown-ul notifications si widgets-urile la android. Acum sint ambele comasate in iOS, pulldown care suporta widgets. Cu alte cuvinte pastram interfata standard, dar cu un swipe obtinem chestiile alea nasoale de care nu are nimeni nevoie (pentru ca sint prostii) specifice android, de care facem misto, pentru ca nu sint bune. Chestia asta se numeste realitate selectiva.

    Mai sint citeva chestii in iOS 5 care duc cu gindul la android dar nu stau sa le enumar.

    Nu exista sistem de operare perfect, toate sint perfectibile. Atita vreme cit se preiau idei de la un sistem la altul si se imbunatatesc, cistigator este utilizatorul final si ar trebui sa fim multumiti in loc sa sarim in sus aruncind acuze de furt.

  4. Si daca tot veni vorba de “imprumutat” sau de dat in judecata sau cine are dreptate:
    “Apple plăteşte drepturi de licenţă şi Nokia renunţă la proces”
    Din când în când, giganţii de pe piaţa IT descoperă că o companie concurentă le-a furat idei sau a folosit patente fără să plătească licenţele de rigoare. Aşa aflăm că Nokia a dat în judecată pe Apple, Apple pe Samsung, Samsug pe Apple şi aşa mai departe. De obicei, aceste diferende se rezolvă amiabil după câteva înfăţişări înaintea unui judecător. Aşa este şi cazul înţelegerii făcute de Apple cu Nokia.
    Producătorul finlandez de telefoane mobile, aflat momentan într-o poziţie dificilă pe piaţă, tocmai a primit o sumă destul de importantă de la Apple, reprezentând conform comunicatului de presă drepturi de licenţiere. Cum era de aşteptat, suma este confidenţială, însă Nokia a menţionat că valoarea ei va avea un impact pozitiv asupra balanţei celui de-al doilea semestru fiscal”
    Via :go4it.ro

  5. Sincer, ma asteptatm la un raspuns de genul asta. Cand pe Android sau Windows Mobile ceva seamana cu o anumita functie de la iOS, toti impatimitii Apple – “Au furat/imprumutat de la noi!”. Cand se intampla invers – “Nu e ca la ei, e mai bun.” Idea e ca modul de functionare e acelasi. Da, au bagat cateva optiuni noi. Sunt sigur ca un developer Android ar putea sa le introduca in maxim 2 ore in OS-ul mobil. Eu ma refer pur si simplu ca functionea identic ca cel de la Android. Tragi de bara de status in jos, si hop notificarile. Aceeasi Marie cu alta palarie. Nu ma supara ca au imrpumutat de la altii, e greu sa fii inovator acum, cand am vazut aproape totul. Ci ma deranjeaza ca voi, cei cu marul in gura, cand vedeti la altii ceva ce aveti si voi, sariti repede de parca v-a injurat careva de mama. Si asta se intampla de la Steve Jobs pana la ultimul copil caruia ii sclipesc ochii cand se uita la vitrina unui Apple Store.
    Oh, si inca ceva. Se pare ca nici iCloudul nu e chiar ceva inovator adus de Apple. Se pare ca acesta foloseste Amazon Cloud Services ci Windows Azure. Bravo lor, si-au usurat viata folosind tehnologia dezvoltata de altii, tehnologie ce si-a dovedit calitatea.
    Fanii Apple ar trebui sa inteleaga ca nu Jobs a inventat roata, ci doar i-a pus o janta mai stralucitoare.

  6. @Ovidiu Ionita: nu ai inteles nimic.

    Cit despre iCloud cu Amazon si Windows Azure poate ca trebuie sa-ti mai revizuiesti sursele. Si Dropbox foloseste Amazon. Asta nu il face mai putin folositor sau bun.

  7. @Stefan: nu a acuzat nimeni pe nimeni de furt. Legal si dpdv al patentelor de inventie nu au cum. Apple poate sa spuna oricind ca acele notificari sunt de fapt Dashboard pentru iOS. Le-am vazut deja ca ruleaza widgets.

  8. @Ovidiu Ionita : va ramane icloud pe amazon pana in toamna pentru testare, dupa trec pe propria treaba.

    Cat despre furat/inspirat.. bla bla… Daca androidu ar functiona sau ar arata precum iOS, un iphone nu si-ar justifica pretul. La mine pe galaxy, cu android 2.2, cu un sistem de operare negru de te baga in depresie si care se blocheaza cand iti e lumeam mai draga, ios-u de pe 3GS se vede ca pe un Dumnezeu. Daca nu ar fi lasat google pe toti sa ii umble in Android, acum chiar se merita. Degeaba are android mai multi ultilizatori si aplicaiti ca iOS, daca dupa 10 secunde iti da cu ” inchidere fortata ”

    tehnologia inseamna usurarea vietii, nu modificarea softului dupa cum ti se scoala diminea tie. Mai ramane bateria care se scurge precum benzina din Ferrari ( inca nu imi dau seama daca trebuie sa injur samsung sau google pentru asta )

    Apple face o treaba buna. Atata timp cat nu te joci precum un posedat si il folosesti intr-un mod decent, o zi intreaga, n-ai treaba.

  9. iOS e deja la versiunea a 4, cu a 5 pe vine … asa ca let’s cut android some slack.
    In leagatura cu notifications bar se vede de la o posta ca principiul e acelasi ca la android, numai incercati sa o le gasiti scuze degeaba.

  10. Acum ceva timp in urma ai scris despre History Vault ideea de backup de pe viitorul windows. Intr-unul din comenturi ai scris si citez:

    … cind ai o chestie care face back-up la documente pe care le recuperezi apasind un buton pe care scrie “restore” si te misti cu un slider pe un timeline e evident ca e ceva copiat.

    Daca ar fi sa simplific lucrurile asa cum ai facut-o si tu … as spune, cand ai o chestie care iti arata notificarile de sistem si care apare cand tragi de status bar in jos e evident ca e ceva copiat. Ce nu am inteles?

1 Trackback / Pingback

  1. Nu-i lasa sa coboare standardele! | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*