WebOS si nehotararea HP

Credeam ca HP este singura companie care intelege strategia castigatoare a Apple. Au cumparat Palm pentru un sistem de operare mobil bun, o echipa manageriala cu viziune si tot portofoliul lor de patente. Au ales sa nu il strice pe imprimante (cel putin deocamdata) si sa scoata 3 device-uri care par sa atraga atentie intr-o lume deja aglomerata de jucarii si siteme de operare.

Apple a avut de castigat pentru ca a tinut in frau atit software-ul cit si hardware-ul. Atit in cazul Mac OS cit si al iOS. HP parea sa aiba aceeasi directie si actiunile lor erau laudate. Pentru prima data dupa multi ani, nu erau doar copiatori de hardware ci producatori de software competent.

Problema este ca doar cu o strategie buna si cu device-uri care vin 2-3 ani mai tarziu este greu sa te impui cu un ecostistem viabil si sa atragi developeri sau useri. Cine are deja un iPhone nu o sa treaca la TouchPad oricit de bun ar fi, pentru ca are deja o gramada de aplicatii cumparate, sau pentru ca stie cum lucreaza Apple si la ce sa se astepte pe termen scurt si mediu. Similar, userul care a muscat din fructul Google si e familiar cu Android a facut o alegere pe cel putin doi-cinci ani.

HP ar putea sa isi pastreze strategia si sa fie fabricanti de hardware bun vandut la preturi competitive si sa mentina un sistem de operare bine desenat care raspunde nevoilor userilor si este usor de folosit ca platforma de catre developeri.

Numai ca atunci cind crezi ca ai un produs castigator, vrei sa vezi daca poti sa faci mai multi bani. Bloomberg spune ca mai-marele HP se declara multumit de cererile facute de catre alti manufactureri de hardware pentru deschiderea WebOS. Cu alte cuvinte: daca exista cerere pe piata, HP e dispus sa licentieze sistemul sau de operare. Si uite asa apar telefoane Samsung sau HTC cu WebOS.

Eu cred ca asta ar fi o greseala din partea HP care poate duce rapid la pierderea identitatii si mai ales la confuzia userilor. Atunci cind oferi doua telefoane si o tableta cu sistemul tau de operare, dar pe piata mai apar si alte 3 telefoane care respecta mai mult sau mai putin felul in care arata si se misca WebOS nu iti faci decit deservicii.

HP este in mod traditional un fabricant de hardware. Faptul ca au trecut acum la software nu ii reprezinta. Poate de aici si nehotararea lor.

Totul se rezuma la bani. Asa ca HP are de ales intre a face bani licentiind WebOS si acceptind ca sistemul lor de operare mobil sa apara pe telefoane si tablete generind o fragmentare rapida, precum cea a Android si, pe de alta parte, pot face bani perfectind un OS care promite si lucrind singuri.

Din pacate pentru ei, HP nu are puterea si expunerea si serviciile oferite de Google, dar nici reteaua de magazine, developerii si puterea financiara a Apple ca sa reuseasca.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*