CityPodcast.ro – prima retea de Podcast-uri din Romania

Ascult Podcast-uri de prin 2007 si m-au pasionat in special show-urile de tehnologie. Faptul ca puteam sa descarc un episod de Podcast video sau audio si sa-l ascult cu o pereche de casti oriunde as fi fost mi se parea genial.

Nu era nevoie sa folosesc o aplicatie speciala, sa platesc pentru ele sau sa caut solutii tehnice. iTunes si mai apoi alte aplicatii au facut download-ul si vizionarea sau ascultarea de podcast-uri o chestiune foarte usor de urmat.

In 2010 experienta iPad-ului m-a facut sa devin un consumator si mai mare de podcast-uri video. Aveam cel putin 6 show-uri diferite pe care le urmaream si astea se adaugau celor 5-6 audio. Eram in USA si am tinut neaparat sa ajung la inregistrarea cu public a unui episod din Diggnation tocmai pentru ca imi placeau atit de mult baietii care lucrau la el.

Vezi AICI video inregistrat imediat dupa filmarea acelui episod.

Obiceiul l-am pastrat chiar si atunci cind am revenit in Romania, prin 2011. Nu exista dimineata in care sa nu ascult macar citeva zeci de minute dintr-un podcast atunci cind ma spal sau mananc. Nu exista drum cu masina pe care sa nu-l fac cu un podcast in boxe si de multe ori inchid aplicatia Overcast (podcast playerul meu preferat) ultima inainte de culcare.

Ideea unui Podcast

Prin 2010 scriam deja pe boio.ro de 4 ani, asa ca mi-a venit ideea sa fac si eu un podcast. De atunci am inceput sa string documentatie despre partea tehnica sa imi fac note despre subiecte si posibili invitati. La revenirea in tara, un an mai tarziu, mi-am dat seama ca ideea va ramane doar la stadiul de proiect pentru ca nu aveam timpul si resursele necesare.

La finalul lui 2014 planetele au inceput sa se alinieze si ideea unui Podcast s-a transformat in ideea unei retele de podcast-uri. Ar fi fost prima retea de Podcast-uri din Romania. Si iata ca acum acel vis s-a implinit!

Cum a aparut CityPodcast


I-am spus lui Victor Maxim despre ideea mea si i-am povestit planurile mele, iar lui i-a placut atit de mult incit m-a sustinut. Asa am cunoscut-o pe Adelina Tocitu (vocea diminetilor de la Radio Constanta) si pe Mihaela Sandu (Directorul de Marketing de la City Park Mall).

Sunt perfectionist si nimic din ceea ce fac nu e facut de mantuiala. Nu voiam sa las nimic la voia intimplarii, asa ca am planificat lansarea si fiecare show in parte vreme de citeva luni de zile. In ianuarie 2015 am pus totul pe hartie si am realizat proiectul viitoarei retele CityPodcast.

Pe 3 martie am cumparat domeniul CityPodcast.ro si am perfectionat tot ce se poate pentru aceasta retea.

Au fost o gramada de oameni incintati de idee, dar au fost si unii care nu stiau cu ce se mananca un Podcast sau o persoana care sustinea ca asa ceva nu merge in Romania.

Eu stiu ceva: continutul de calitate atrage ascultatorii si sustinatorii, iar CityPodcast va avea cele mai bune show-uri nisate.

Podcast-urile romanesti

Ideea de podcast a fost prost inteleasa in Romania. Posturile de radio folosesc termenul pentru arhiva lor de emisiuni. Nimic mai gresit!

Un Podcast este un show distribuit online (pe site, prin iTunes si uneori pe YouTube) care are o frecventa regulata si continut de nisa.

Exista Podcast-uri in Romania. Eu stiu de 4-5 care au ceva activitate, dar ele nu au o frecventa regulata si nici ceva care exploateaza foarte bine genul. Oamenii care le fac nu par sa fie convinsi ca este OK ceea ce realizeaza.

Pe de alta parte, o arhiva de emisiuni radio sau un DJ set nu sunt un Podcast, ci doar o arhiva de emisiuni si un Mix pus pe net.

Show-urile CityPodcast

Prima retea de podcast-uri din Romania vine cu show-uri care acopera toate domeniile interesante pentru tineri.

Nu puteam sa ratam tehnologia. TechVolution este show-ul care vorbeste despre Apple si alte companii, gadget-uri, aplicatii, site-uri si tehnologii care ne plac. Il fac eu, Adrian Boioglu si discutiile se anunta foarte interesante.

Primul episod, de exemplu il are ca invitat pe Alex Brie, developerul roman care are peste 100 aplicatii publicate pentru iPhone si iPad si care a ajuns cu una dintre ele la peste 1 milion de downloads.

Un alt Podcast de care ma ocup este ALL Inclusive – show-ul in care discut cu oamenii care ne fac vacantele mai frumoase. Turismul din Romania are de castigat de pe urma acestor oameni si experienta mea din Statele Unite cuplata cu pasiunea pentru a-i iscodi pe specialisti aduce un plus de valoare domeniului.

Realizez si OriginALL – show-ul despre romanii care schimba mentalitatea celor din jur sau care fac ceva interesant. Sunt convins ca stii si tu unul si chiar incurajez lumea sa trimita sugestii pe contact@citypodcast.ro.

Adelina Tocitu realizeaza CulturALL – podcast-ul despre cultura si arta moderna. Fie ca are invitati din lumea filmului, fotografie, teatru sau muzica, Adelina stie sa vorbeasca despre pasiunile si munca lor care sta in spatele marilor realizari.

Victor Maxim a aparut in revista Forbes la capitolul 30 under 30, adica oamenii sub 30 ani care fac ceva genial in Romania. Apoi a deschis la Constanta City Hub si Biblioteca Colorata. Este cunoscut si pentru activitatea lui ca voluntar Let’s Do it, Romania!

Ei bine, Victor realizeaza Yes You Can – podcast-ul cu si despre voluntariat, responsabilitate sociala si civism.

Experienta lui de manager intr-o companie de marketing l-a adus si la show-ul care se numeste Rate Card – un podcast despre piata media, marketing si advertising din Romania.

Mihaela Sandu este Director de Marketing la City Park Mall Constanta si are o experienta in lobby si marketing, dar si un statut special de mamica. Din aceasta ultima perspectiva ea gaseste resursele pentru a discuta cu oamenii interesanti despre idei pentru mamici si copii. Podcast-ul ei, ParenTips este singurul de acest gen din Romania si merita ascultat chiar si de catre cei care nu sunt parinti inca.

Pentru noi conteaza foarte mult Feedback-ul. Ne putem auzi aici, pe boio.ro, dar mai ales pe conturile de Twitter si Facebook ale CityPodcast. Lasa comentarii si rating cat mai mare iTunes pentru ca in felul asta aparem si in fata altor utilizatori.

Saptamanal oferim ascultatorilor care ne urmaresc pe Twitter sau Facebook premii interesante, dar venim cu un continut de calitate si invitati geniali.

Cum asculti un Podcast

Daca ai o conexiune de net sau o aplicatie care descarca un episod si niste timp liber sau momente in care trebuie sa mergi la munca / acasa atunci esti asigurat.

Pe CityPodcast.ro gasesti toate show-urile din retea si tot acolo poti sa intri pe fiecare in parte si sa le asculti direct in browser.

O experienta mai buna o ai daca folosesti iTunes sau aplicatia Podcasts pe iPhone sau iPad. Tot ce ai de facut este sa dai o cautare dupa numele show-ului si sa dai subscribe. Episoadele noi se downloadeaza automat.

Eu folosesc Overcast, o aplicatie pentru iPhone si iPad care imi ofera functionalitati in plus la ascultarea de Podcast-uri si o interfata placuta.

Toate show-urile din reteaua CityPodcast sunt gratuite, iar feedback-ul tau, ca ascultator este foarte important. Ce ai de castigat? Pai facem si concursuri in fiecare show si pe pagina noastra de Facebook sau Twitter.

Dar vei castiga cel mai mult acces la idei din diferite domenii si vei asculta oameni inteligenti care chiar au ceva de spus pe domeniul lor si care ajuta Romania sa creasca prin ceea ce fac.

Eu sunt mandru de CityPodcast si cred ca este o idee matura (dupa 5 ani de pus la punct si 7 luni de lucru cum altfel putea sa fie?), cu show-uri pline de continut relevant pentru ascultatori inteligenti.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

12 Comments

  1. Felicitari Adrian! Cu siguranta va fi un proiect de succes in Romania. Recunosc aveam un singur podcast pe care il ascultam dar s-a stins.

    Sa vedem ce ne aduce CityPodcast.

  2. Felicitari !!
    Si eu foloseam intr-o perioada cateva podcast-uri dar datorita slabei frecvente de actualizare am renuntat.
    Cu speranta ca va fii un proiect de succes si cu ajutorul unor oameni cu suflet mare nici nu poate fii altfel.

  3. Felicitari Adrian! CityPodcast va aduce si variante in engleza sau numai in romana

  4. @George C: Nu vor fi podcast-uri in engleza, dar daca avem un invitat care vorbeste numai engleza atunci poate vom avea doar un episod cu el care sa nu fie in limba romana.

  5. 1. Când ești pe pagina unui podcast nu ai nici o modalitate de a ajunge pe pagina principală citypodcast;
    2. Mi se pare o alegere cel puțin ciudată de a deschide o pagină nouă pentru absolut fiecare link când se putea implementa o soluție asemănătoare cu soundcloud (pentru a păstra playerul funcțional);
    2.1 Ce mi se pare și mai ciudat este că atunci când asculți un podcast poți face click pe imaginea episodului iar pagina se reîncarcă;
    3. Nu există nici o modalitate de a vedea ultimele podcasturi din rețea pe o singură pagină.
    4. Poate că și transcrierea (măcar parțială, cu extragerea ideilor principale) ar fi o chestie de luat în considerare pentru cei ce vor să afle informația fără a fi nevoit să asculte jumătate de oră de vorbăraie.

  6. @Ionuț Staicu: mulțumesc de feedback. Serios. Chiar îți mulțumesc. Am nevoie de el.

    1. CMS-ul e facut pentru un singur show, nu pentru o retea. Din aceasta cauza nu exista posibilitatea sa pun un header. CMS-ul nu e facut de mine, ci e o solutie “la cheie” oferita de cei la care am apelat.

    2. Solutia este sa nu se deschida intr-un tab, ci in acelasi si sa dai back ca sa ajungi la home. Asta ar rezolva si problema de la punctul 1 intr-un fel. Ce zici? E mai bine asa?
    LE: am schimbat-o. Se deschide in aceeasi fereastra.

    2.1 Asta chiar nu o pot controla. Nu stiu de ce e asa, dar pot sa intreb oamenii care au facut CMS-ul. Presupun ca se intampla asta pentru ca atunci cind ai 10-15 episoade poti sa folosesti acea poza pentru a deschide episodul dorit din lista.

    3. Din acelasi motiv ca la punctul 1. Cei care au facut CMS-ul l-au gandit pentru un singur show. In timp, cind gasesc sau se inventeaza un nou CMS o sa trecem la el.
    Exista insa o solutie: nu asculti in browser, ci intr-o aplicatie: iTunes, Podcasts, Overcast (pe Mac, iOS), Pocket Casts sau ceva similar (pe Android sau Windows Phone). Odata ce ai dat “Subscribe” episoadele noi nu numai ca iti sunt prezentate intr-o lista, ba chiar se descarca automat pe computer sau telefon pentru a fi ascultate in offline.

    4. Ai dreptate. M-am gandit la asta, dar ar fi o munca titanica. Episoadele sunt inregistrate de prin martie pana acum si in fiecare saptamana inregistram episoade noi, cu oameni noi. Pana si sectiunea de “Show Notes & Links” este greu de scris.
    In afara exista oameni care fac asta. Unii din pasiune, altii sunt platiti (in cazul show-urilor facute de posturi de radio). Daca am avea ascultatori dispusi sa ne ajute… ar fi ideal.
    Si daca la show-urile de turism – ALL Inclusive, sau la cel de interviuri – OriginALL, discutiile pot sa fie mai usoare, show-ul de tehnologie – TechVolution are o gramada de link-uri si informatii si subiecte atinse. Acolo stai juma de zi sa scoti ideile principale si niste citate :)

  7. Dacă CMS-ul nu permite aia sau ailaltă poate că nu e CMS-ul potrivit :)

    2. Solutia este sa nu se deschida intr-un tab, ci in acelasi si sa dai back ca sa ajungi la home. Asta ar rezolva si problema de la punctul 1 intr-un fel. Ce zici? E mai bine asa?

    Parțial. Ce se întâmplă când ești deja pe pagina unui podcast? Cum te întorci atunci?

  8. @Ionuț Staicu: sunt foarte puține CMS-uri pentru podcasting și toate au problemele lor. Asta părea să aibă cele mai puține probleme :)

    2. Când ești pe pagina unui podcast înseamna că știi deja URL-ul acelei pagini și l-ai tastat în browser. Dacă ai făcut asta, poți să mergi să tastezi și CityPodcast.ro. Pe de altă parte, pagina e făcută să fie accesată de cei care nu știu cu ce se mănâncă. Important este să existe un URL pentru fiecare show pt ca ăluia îi dai Share. Lumea ascultă și în browser, dar mai mult în aplicații gen Podcasts. Sau cel puțin asta e intenția: să ajungem să educăm lumea să dea Subscribe și să le asculte în aplicație atunci când apar.

  9. Când ești pe pagina unui podcast înseamna că știi deja URL-ul acelei pagini și l-ai tastat în browser.

    Sau ai primit link-ul de la un prieten și habar n-ai că ești într-o rețea de podcast-uri.

    Una peste alta, dacă tu vrei să iei apărarea CMS-ului și să-i găsești tot felul de scuze, e OK; eu doar ți-am arătat niște probleme ce le-am găsit în câteva minute petrecute în „rețea” :)

  10. @Ionut Staicu: nu le iau apararea, ci incerc sa gasesc solutii. Schimbarea CMS-ului nu este o solutie acum pentru ca toate au mici astfel de probleme. Singura varianta este sa fac un site al meu, de la zero, care sa aiba toate aceste functii ale CMS-ului in cauza + cele amintite de tine. Iar asta nici nu ne permitem si nici nu stiu daca poate cineva sa faca asa ceva.

    Imagineaza-ti ca tu te-ai apuca sa faci un fel de WordPress de la zero. Poate ca iti iese, dar e greu sa ii pui toate cele ca sa semene cu WordPress si apoi sa mai si mearga cu plugins sau temele existene pe piata si sa fie compatibil cu alte sisteme.

    Eu am gasit varianta cea mai buna pret/calitate care (din pacate) imi ofera 90% din ce am nevoie.

    Multumesc de feedback. este binevenit de fiecare data, stii asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*