Ce este interesant in OS X Lion

Mai avem o luna pina primim OS X Lion si deja stim o gramada de chestii interesante despre el. Hmm, oare chiar stim?

Apple ne ofera informatii cu lingurita dar daca stii unde sa le cauti, gasesti multe informatii bune. Unele sunt funny, altele suna foarte bine si te gandesti de ce nu exista inca. Iata lista mea:

– OS X Lion este disponibil oriunde in lume la acelasi pret si nu platesti la el Tax (TVA). Asa ca magazinele romanesti nu isi vor mai pune (supra)pretul lor.

Apropo, iti aduci aminte de ideea mea cu distributia Lion prin Mac App Store? Am avut dreptate!

– cursorul de mouse este acum in High resolution (chiar si atunci cind e marit pe ecran.)

Address Book te lasa sa sincronizezi contactele cu contul tau de Yahoo!, sincronizeaza imaginile cu cele din iPhoto, te ajuta sa incepi o conversatie cu cineva pe iChat sau FaceTime direct din aplicatie sau sa iti schimbe poza automat atunci cind un contact o schimba pe Facebook.

Auto Save salveaza diferitele versiuni ale documentului in documentul in sine – nu exista mai multe versiuni. Atunci cind trimiti un document, destinatarul vede doar ultima versiune.

FaceTime suna ca un telefon – chiar si atunci cind aplicatia este inchisa. Daca nu vrei sa fii deranjat poti sa o setezi din Preferences.

– In Finder campul de cautare iti ofera sugestii de nume de documente ca Spotlight. Poti sa dai “Merge Folders” sau sa grupezi citeva documente ca un folder cu o simpla apasare de buton.

iChat merge cu Yahoo Messenger (stiam asta de mult, dar imi pare bine ca pot sa scap, in sfarsit, de Yahoo Messenger).

– Dezinstalarea unei aplicatii se face ca si pe iOS – tii apasat mouse-ul pe ea pina cind apare un X in stanga sus.

Mac App Store iti ofera Delta Updates pentru aplicatii – descarci si instalezi doar ce e nou, NU toata aplicatia de la inceput.

– Dispar de tot barele de scroll. Ele sunt vizibile ca o linie subtire, doar atunci cind faci scroll. In fond nu trebuie sa le mai apuci cu mouse-ul – ai un Trackpad pentru asta.

– Ai optiunea sa folosesti Mac-ul in Low-power wake mode. Adica, daca ai nevoie sa faci sharing la ceva sau un back-up nu trebuie sa mai aprinzi si monitorul pentru asta sau perifericele pe USB atasate computerului.

Preview stie sa deschida si sa citeasca documente iWork sau Microsoft Office fara sa ai instalate aplicatiile in cauza pe computer.

QuickTime Player stie sa combine clipuri multiple intr-unul singur, indiferent de rezolutie. Daca video-ul filmat de tine cu un iPhone sau aparat foto este rotit, il poti aseza cu un gest de rotire pe Trackpad.

– Poti sa faci Resume la Restart – adica restartezi computerul si aplicatiile care erau deschise inainte se deschid din nou si totul e cum l-ai avut.

Safari te ajuta sa iti configurezi conturile de Mail, Contacts, iCal automat. Cind te loghezi prima data pe Yahoo sau Gmail Safari iti propune sa configurezi aplicatiile de pe Mac si preia automat username si parola si iti face setarile necesare.

– Una dintre functiile importante este Per-user Scren Sharing. Sa zicem ca pe acelasi computer sunt mai multe conturi. Cind cineva lucreaza si e logat in contul lui de pe computer tu poti sa te loghezi din orice locatie din lume si ai acces la contul tau fara sa intrerupi sesiunea celui care foloseste Mac-ul.

– Poti sa faci Drag and Drop direct dintr-o cautare de Spotlight – nu trebuie sa mai deschizi documentul in Finder ca pina acum. De asemenea poti sa vezi continutul unui document cu Quick Look direct din cautarea de Spotlight.

– Daca dai double-tap cu 3 degete pe trackpad deasupra unui cuvint vezi imediat o definitie in Dictionar a acestuia.

– Lion are Push Notifications pentru tot ce inseamna software si hardware. Un fel de Growl built-in.

– Daca iti schimbi contul de Mail, Contacts, Calendar ai un pane in System Preferences care te ajuta sa le modifici pe toate odata.

– Ai auto-correction ca si pe iDevices – cuvantul apare sub cel gresit tastat de tine si daca apesi “Return” este modificat de catre OS imediat.

Time Machine tine o copie a documentelor pe computer. Eu nu fac back-up zilnic pe Time Capsule, dar in Lion o sa vad absolut toate modificarile facute chiar daca nu le salvez in fiecare zi.

Acestea sunt doar citeva dintre multele functii noi din Lion. Eu unul abia astept sa-l folosesc si imi pare bine ca va costa doar 29,99 dolari. Daca ai mai multe computere care folosesc acelasi cont de Mac App Store platesti o singura data pentru el.

OS X Lion nu va fi doar o redesenare a sistemului de operare asa cum a fost Snow Leopard fata de Leopard, ci o rescriere a lui de la Zero, un advarat progres fata de orice alt sistem de operare aflat pe computerele de azi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

7 Comments

  1. Are si ceva gen Remote Deskstop Connection? Astept Lion ca sa imi iau iMac, insa am nevoie sa ma conectez remote la Windows.

  2. Eu mi-am instalat deja Developer preview 4 si trebuie sa spun ca este un mare WOW.
    De la Login Screen pana la micile detalii cum ar fi scrollbar-ul. Sau mai bine spus, lipsa acestuia.
    Ce-i drept, inca nu beneficiez de toate facilitatile. Insa de-abia astept versiunea finala.

  3. @Adi – Remote pentru Windows pe Mac se instaleaza din Installer-ul de la Microsoft Office 2011:Mac.
    Nu e nevoie sa instalezi tot pachetul Office ci poti selecta doar ceea ce te intereseaza din el (Remote Desktop Connection).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*