Review: Safari 5.1 inca nu e gata pentru rolul principal

Pentru aproape doua saptamani am testat Safari 5.1. Din punctul meu de vedere, un test de browser nu inseamna cateva benchmark-uri si un Acid 3, ci folosirea exclusiva a lui. Ca sa nu fiu tentat am si scos Chrome din Dock si am incercat sa uit de el.

Interfata

A durat ceva pina am facut Safari sa arate pe gustul meu. Si cum cred ca Google Chrome are o interfata foarte buna, acel “gust al meu” era foarte apropiat de browserul la care incercam sa renunt. Aparitia Safari Omnibar chiar la o zi dupa ce a inceput testul meu m-a incurajat sa continuu.

Am renuntat la toate butoanele default si le-am pastrat pe cele back/forward si reload in stanga si citeva butoane de la Extensii in dreapta.

Stiu ca odata cu Lion avem si buton de Full Screen si Safari chiar merge bine, dar nu m-am putut obisnui cu el. Daca era dupa mine as fi cautat o metoda de a scapa si de butonul de Full-Screen si de acel “+” din dreapta care imi adauga un Tab nou. Atunci cind am nevoie, folosesc shortcut-uri pentru astfel de functii.

Ceea ce imi place cel mai mult la Interfata noului Safari este felul in care sunt afisate Bookmark-urile. Aici browserul oferit de Apple castiga teren in fata Chrome pentru ca nu tine sa-mi puna favicon in fata fiecarui bookmark daca acesta e in Bookmark Bar, ci doar in foldere. In felul asta, bookmark-urile din Bar par mai organizate, ocupa mai putin spatiu si seamana cu interfata altor aplicatii (Mail, iTunes, Finder).

Apropo, poti sa scapi usor de iconita pentru noul Reading List. Solutia este in meniul “View”.

Eu am citeva zeci, poate peste o suta de bookmarks asezate frumos in foldere si le folosesc mai mereu, asa ca aspectul asta ii da castig de cauza lui Safari.

Imi place si faptul ca odata ajuns in partea de sus/jos a unei pagini Safari face un bounce ca si Safari de pe iPhone sau iPad si lasa sa se vada textura de “linen”. La fel, imi place ca scroll bar-ul nu e vizibil (daca il ai setat asa pe OS X).

Apple a facut o treaba buna cu zoom-ul pe bucati de text sau poze. Un Double-tap cu doua degete pe o anumita sectiune iti mareste acel chenar proportional, la fel ca pe iPhone sau iPad.


Mi se pare ciudat ca Favicon-urile de la Bookmark-urile aflate in foldere nu se updateaza decit atunci cind deschizi paginile in cauza. As fi vrut sa faca asta automat (nu neaparat si imediat; nu m-ar deranja sa se updateze in background in primele zile).

O alta ciudatenie este ca nu poti sa faci drag and drop cu bookmark-urile noi in anumite foldere din Bookmarks Bar. Solutia este sa deschizi Bookmark Manager si sa le asezi. Foarte peste mana.

Nu inteleg de ce Safari nu are “Pin/Faviconize Tab”. Chiar e o functie utila.

Preferences

Meniul de setari al Safari are o gramada de inutilitati in el. Chestii care sunt usor anti-user-friendly. Evident, toate sunt mostenite din versiunile vechi de Safari. Icoanele de la Preferences sunt si ele invechite. Stiu ca nu conteaza atit de mult, dar daca tot incerci sa aduci un browser la zi, poate ca trebuie sa te ocupi si de icoane. Mai ales daca esti Apple.

Nu inteleg de ce Apple a renuntat la Tabs on top. M-ar fi ajutat foarte mult sa am optiunea sa aleg. Si as fi ales sa fie deasupra, ca la Chrome.

Extensions

Incerc sa nu imi umplu browserul cu multe extensii. In mare, sunt fie extensii care aduc functionalitate in plus browserului, fie extensii care modifica paginile pe care le deschid cu Safari.

In momentul de fata am asa: InstapaperIt, Instapaper Article Tools, Amazon Shopper, Instapaper Beyond, Reload Button, Awesome Screenshot, minimalGmail, NinjaKit (pentru greasemonkey scripts), InvisibleHand, Google Bookmarks Autocomplete, AdBlock, Facebook Photo Zoom, Ghostery, 1Password, Page One si nvlt.

Toate extensiile legate de Instapaper sunt in teste ca sa vad ce merge cel mai bine. Pina acum InstapaperIt pare OK.

Nu le voi descrie pe fiecare in parte tocmai pentru ca rolul multora este evident. Daca nu le gasesti pe net si vrei sa stii ceva in plus despre extensii intreaba in comentarii.

Pot sa spun ca ma simt legat de maini daca nu am un browser cu AdBlock, Ghostery si 1Password. Ele sunt primele pe care le instalez atunci cind imi fac browserul pe gustul meu, pe langa Bookmarks.

Imi place cum arata 1Password pentru Safari (acum in Beta) si mi-ar fi placut ca XMarks sa fi fost tot extensie, nu un System Preference Pane.

Bug-uri

Ei, aici apar problemele. Daca am facut Safari sa arate si sa se miste cum vreau eu, de ce nu il folosesc ca si browser default, ma vei intreba.

Well… din cauza bug-urilor. Safari nu randeaza corect anumite pagini. Dashboard-ul de WordPress, YouTube sau altele de care am nevoie in fiecare zi imi apar… cu defecte. Nu e nimic atit de mare incit sa nu pot sa lucrez, dar e enervant.

Apoi, odata cu versiunea 5.1 Apple a introdus un fel de Sandbox pentru site-uri. Da, ma face sa ma simt mai in siguranta doar ca procesul ajunge repede la 800-1000 MB si computerul incepe sa invarta ventilatoarele. E un fel de Firefox, din punctul asta de vedere.

O alta chestie tare ciudata este legata de restartul browserului. Daca intepeneste (se intampla rar) sau doar simt eu nevoia sa il restartez dureaza uneori pana la 45 secunde sa reporneasca.

Nu am reusit sa gasesc cauza si nici o solutie pentru problema. Cu atit mai mult cu cit nu se intimpla de fiecare data. Uneori porneste intr-o fractiune de secunda. Dar browserul trebuie sa mearga bine atunci cind il restartezi pentru ca a crapat.

Apple crede ca te ajuta daca iti face reload la fiecare tab nou si iti pune pagina de login a unei retele atunci cind nu ai acces direct la Internet. Iar daca stergi partea de login si lasi in Tab doar URL-ul dorit, imedia ce ai schimbat Tab-ul se face si reload la pagina.

Back to Chrome

Din cauza bug-urilor enumerate mai sus ma intorc de astazi la Chrome. Problema e ca nici Chrome nu a fost updatat inca pentru OS X Lion si are si el niste chestii care nu merg asa de bine. Din nefericire, sunt convins ca Google va rezolva problemele din Chrome mai devreme decit Apple pe cele cu Safari.

Partea buna a lucrurilor este ca Apple are un browser foarte bun, care arata asa cum vreau si pe care ma pot baza oricind nu am Chrome la indemana.

Mi-ar placea sa stiu ca odata cu lansarea iCloud voi avea o sincronizare imediata de bookmarks, parole, setari, extensii cu orice alt computer vreau si cu iOS. Nu uit de Chrome si il voi lua din nou la teste cind apare un update.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. safari e ok, dar consuma foarte foarte multa memorie…Safar 1.12 GB Safari Web Content 540 MB
    nu e cam mult?!

  2. frumos review, multe detalii, mersi Adriane

    @ALexS, ocupa mult fiindca fiecare pagina/tab are propria zona de memorie, daca pica una nu va lua dupa ea si pe celelalte; intrebarea de pus ar fi de ce ocupa memorie multa in stadiu “fresh”, fara addons, fara history, fara cache, fara parole….. acuma, nu cred ca este o problema in momentul in care ai 8GB RAM (asta fiind valabil si pt Windows cu Firefox/Chrome).

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Lion – nu e timpul pentru un review | boio.ro
  2. 6 aplicatii pe care le instalez pe un Mac nou: editia OS X Lion 10.7 | boio.ro
  3. Safari 6 intra in teste | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*