DVD-ul a murit odata cu Lion si noile produse Apple

Daca mai era inca urma de indoiala, Apple a semnat astazi sentinta Unitatii optice. Nu conteaza ca e DVD sau CD, mintile din Cupertino au luat decizia de a-l sterge de pe lista.

Prima reactie este? WTF?!? Pai si cum mai instalez sistemul de operare sau cum vad filme? Tocmai aici e problema: cit de des folosesti unitatea optica din computerul tau?

OS X Lion vine direct prin intermediul Mac App Store. Cine nu are Internet sa-l downloadeze sau vrea sa astepte varianta din magazin va putea sa-l cumpere doar in luna August, dar si atunci pe un Flash Drive care va costa 69 dolari – pret mai mult decit dublu. Da, Apple vrea sa te incurajeze sa il descarci direct din Mac App Store. Noul sistem de operare nu vine pe disc si nici nu va fi nevoie sa-l pui pe un Disc pentru recovery. O partitie speciala creata de sistemul de operare sau Mac App Store iti stau la dispozitie pentru a re-instala Lion.

Crezi ca ai nevoie de unitate optica pentru a copia muzica/filme de pe CD/DVD-uri? Sa fim seriosi. Cine cumpara muzica si filme le ia direct din iTunes, Amazon Store sau alte servicii similare. Cine vrea sa pirateze le descarca de pe torrents, nu se complica cu DVD-uri.

Apple a scos astazi si un nou MacBook Air si un Mac Mini. Aceleasi preturi cu cele vechi (in cazul Air) si preuri cu 100 dolari mai mici (pt Mini), dar performante simtitor mai mari. Noul Mac Mini vine fara unitate optica. Da, un desktop computer cu 4 porturi USB, un HDMI, 1 Thunderbolt, SD Card Slot si Ethernet. Orice mai putin DVD Writer.

Device-ul este mai mic si arata mai bine – o simpla cutie eleganta, de aluminiu.

Am tot spus povestea asta si o spun tuturor celor care se arata mirati de decizia Apple: am un MacBook Pro de doi ani si jumatate. In tot timpul asta am folosit unitatea optica de 3 ori. Da, de trei ori in 31 luni. Asta inseamna mai putin de o data la zece luni. Si nici atunci nu a fost pentru mine, ci pentru colegi care m-au rugat sa-i ajut cu un DVD.

Si totusi, pentru cei dintre voi care vor Unitate Optica, exista … inca MacBook Pro sau iMac si se pot cumpara DVD writere externe pentru preturi de citiva zeci de dolari.

Sa nu uitam si ca OS X stie sa imprumute un optical drive de la un Mac la altul. Poti sa instalezi sistemul de operare cu un alt computer care are deja unitate optica si totul se face wireless.

De aia imi doresc acum sa apara un MacBook Air la fel de puternic ca si Pro-ul, dar care sa aiba un display de 15″.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. salut cine ma ajuta? am macbok air si nu stiu cum sa reinstalez lion, cum se booteaza si cum se intra in partitia cu lion ?

  2. @Iulian: Prespun ca ai OS X Lion pe USB deja. Bagi USB in computer, apesi pe Option si selectezi USB-ul apoi bootezi de pe el. Poti fie sa stergi totul (prin formatarea HDD intern) fie sa il pui din nou, dar sa pastrezi tot ce ai.

    CIteste si informatiile de AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*