Cloud Gaming – serviciu modern de stocare și redare a jocurilor video

Cloud. FOTO wynpnt

Numărul total al jucătorilor la nivel global în 2021 a fost de 2,81 miliarde de persoane, aceștia generând venituri pentru producătorii din această nișă de peste 189,3 miliarde de dolari. Chiar dacă nu se ridică la nivel încasărilor obținute de principalele sectoare ale pieței de gaming, precum jocurile video pentru PC, mobile, console sau jocuri casino, Cloud Gaming deține o cotă de 1,5 miliarde de dolari în total acestor venituri.

Până în 2024, valoarea de piață va fi de 6,5 miliarde de dolari, iar acest lucru se datorează creșterii popularității acestui tip de stocare a jocurilor printre principalii producători din industrie (Xbox și PlayStation). Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă Cloud Gaming trebuie să vedem cum funcționează și ce presupune acest gen de stocare a jocurilor.

Ce înseamnă Cloud Gaming și cum funcționează acest mod de a ne juca?

Cloud Gaming este un concept modern de a juca diverse jocuri video fără să mai fie nevoie de un suport fizic pentru stocarea acestora (CD-uri, DVD-uri, stick-uri, harduri externe, etc). Pur și simplu, jucătorul se conectează la serviciul de Cloud al furnizorului dispozitivului de joc (de exemplu, Xbox Cloud Gaming sau Playstation Now), își va alege jocul pe care dorește să-l joace și va începe să se joace.

Comenzile către interfața jocului se vor transmite și executa direct pe serverul pe care este stocat jocul, acestea fiind realizate prin intermediul dispozitivului jucătorului. Salvările, încărcările și achizițiile din joc vor fi disponibile pe server, astfel că jucătorului îi va fi ușor să le acceseze nu doar de pe un singur dispozitiv, ci de pe orice echipament compatibil, accesul fiind asigurat printr-un cont și o parolă.

Există trei modalități de a te bucura de jocurile preferate în Cloud: prin streaming de fișiere, de comenzi și video. Fiecare dintre aceste trei categorii de Cloud streaming se bazează pe o tehnologie diferită, ceea ce înseamnă avantaje și dezavantaje pentru jucători. Iată cum funcționează aceste modalități de Cloud Gaming:

  • Streaming de fișiere

Reprezintă modul de joc care se bazează pe descărcarea în flux a unui volum scăzut de fișiere (până la 5%) pe dispozitivul jucătorului. În acest fel, costurile de producție a conținutului media sunt mai avantajoase pentru producător, la fel cum se întâmplă și în cazul corecțiilor ce vor fi transmise jucătorului.

Numai că, în cazul acestui tip de Cloud streaming, dispozitivul jucătorului își păstrează un rol destul de important, acesta trebuind să fie unul cât mai puternic din punct de vedere al resurselor, mai ales că este vorba despre descărcarea și stocarea de fișiere.

  • Streaming de comenzi

Acest tip de Cloud Gaming presupune o repartizare a sarcinilor între serverele Cloud (procesarea comenzilor și a logicii jocului) și dispozitivul jucătorului (randarea). Rețeaua nu mai este atât de mult încărcată ca în cazul streaming-ului video, mai ales că, în raport cu un videoclip, transmiterea comenzilor necesită o lățime de bandă mai redusă.

Mai mult decât atât, nefiind vorba despre codarea și decodarea unui videoclip, nivelul latenței este mult mai mic în cazul streaming-ului de comenzi. Cu toate acestea, dezavantajul cel mai mare este legat de capacitatea unității de procesare grafice (GPU) a dispozitivului, aceasta trebuind să fie destul de bună pentru a nu limita calitatea jocului.

  • Streaming video

În acest caz, serverul de Cloud duce tot greul, aici fiind locul în care sunt transmise comenzile, acestea fiind procesate și executate, redarea imaginilor având loc pe GPU-uri și CPU-uri aflate la distanță, ulterior, videoclipul interactiv fiind transmis către dispozitivul jucătorului, acesta decodându-l și redându-l pe afișajul echipamentului utilizatorului.

Avantajul în cazul acestui tip de Cloud Gaming este dat de menținerea unui nivel ridicat al calității grafice, ceea ce echivalează cu o experiență de joc la cele mai înalte standarde. Singurul impediment este legat de existența unei conexiuni de internet de mare putere, care să asigure un flux continuu pentru ca jocul să se nu se întrerupă în anumite momente.

Cât de util este serviciul de Cloud Gaming pentru un jucător?

În comparație cu modalitățile tradiționale de stocare a datelor și fișierelor, Cloud Gaming le oferă beneficiarilor o serie de avantaje:

  • Libertate de mișcare – în momentul în care jucătorul se deplasa de acasă, accesul la joc era limitat la maxim. Pentru a-l accesa, acesta trebuia să se deplaseze cu echipamentul de joc. Nu mai este cazul la Cloud Gaming, deoarece jucătorul se poate conecta la joc și prin intermediul altor dispozitive cu care există compatibilitate.
  • Multi-platformă – jocurile pentru PC și console pot fi jucate prin intermediul smartphone-ului.
  • Lansarea jocului are loc instant – indiferent că este vorba despre un joc care ocupă în mod normal un spațiu de stocare de până la 10 GB sau de unul mai mic, în Cloud Gaming, orice joc se lansează instant.
  • Integrare cu alte dispozitive – unele servicii de Cloud Gaming permit utilizarea televizoarelor smart ca mediu de rulare pentru jocurile stocate.
  • Se poate juca și de pe sisteme hardware mai vechi – jucătorul nu mai trebuie să își achiziționeze cele mai noi versiuni de hardware pentru a juca jocurile sale preferate.

Nici nu este de mirare faptul că această piață va continua să crească în următoarea perioadă de timp. Până la urmă, Cloud Gaming este un serviciu modern de stocare și redare a jocurilor video care se pliază pe cerințele jucătorului modern.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*