apple si banii

e interesant de observat modul in care apple isi taxeaza clientii.

la numai citeva minute dupa ce am comandat un MacBook pro mi-a fost verificat contul. au vazut ca am suma disponibila si m-au lasat in pace.

3 zile mai tarziu il aveam deja acasa. cu toate acestea apple nu ma taxase inca. mda, era frumos sa ma uite asa…

inca 30 ore si suma a fost scoasa de pe card.

maybe next time…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

11 Comments

 1. Asa lucreaza orice firma care foloseste un procesator de card-uri. (cel putin asa ar trebui )
  Ei sunt obligati cand un client face o plata doar sa blocheze suma in contul clientului , dupa ce furnizeaza serviciile/produsele catre client si se confirma ca produsul a ajuns la client , ei trimit o confirmare la procesatorul de card-uri care transfera din contul clientului in contul firmei banii.

 2. Pai sa-ti spun cum se procedeaza, ca te vad pe langa la partea asta :)

  Dupa dai numarul de card in formularul de comanda al comercianului/procesatorului – contul este verificat, plata fiind acceptata daca sunt destui bani in cont. Daca nu ai -> reject :), daca ai se continua.

  Suma datorata este blocata pana in momentul expedierii coletului sau confirmarii receptionarii. Desi suma respectiva iti mai apare in cont acei bani nu ii mai poti retrage nici de la ghiseu, nici plati in alta parte online. Sunt in contul tau dar nu sunt ai tai. Dupa ce s-a efectuat transferul efectiv intre conturi cumparator/comerciant apare si in extrasul (online) al contului tau.

 3. @cosmin: nu sunt pe linga deloc. nu scriu niciodata in necunostinta de cauza. am comandat produse de peste 15 mii de dolari pina acum.

  de fiecare data eram taxat dupa ce produsul a fost expediat. nu s-a intimplat sa fie livrat si sa nu fiu taxat si nici sa astept inca o zi si ceva dupa ce a fost livrat ca sa fiu taxat.

  eu din momentul in care a fost livrat, pe 3 puteam sa-mi transfer banii in alt cont si ii lasam cu ochii in soare. ce puteau sa faca?

  in plus, acea suma NU a fost blocata deloc. bank of america ma lasa sa o folosesc oricind pentru altceva.

 4. “eu din momentul in care a fost livrat, pe 3 puteam sa-mi transfer banii in alt cont si ii lasam cu ochii in soare. ce puteau sa faca?”

  Tocmai ca nu puteai pentru ca banii erau blocati.

  “in plus, acea suma NU a fost blocata deloc. bank of america ma lasa sa o folosesc oricind pentru altceva.”

  Nu vreau sa fiu carcotas, dar de unde sti ? Ai incercat sa o folosesti ?

  P.S.: foarte posibil sa fie si cum spui tu, vreau doar sa-mi satisfac curiozitatea. Teoretic: nu cred ca Apple isi asuma riscul de a ramane cu produsul neplatit, asa ca tind sa cred ca banii au fost intr-adevar blocati.

 5. adrian…aici iti confirm si eu ca te inseli….este regula universala mastercard/visa….prin urmare banca emitenta nu are niciun fel de contributie la acest sistem de decontare…. suma respectiva este blocata in cont si nu poate fi transferata decat dupa 30 de zile de la blocarea sumei …ce poate insa bank of america sa-ti faca este urmatatorul lucru…….sa spunem ca ai un credit card cu o limita de 5000 Euro….daca tu faci o comanda de 3000 de euro cu plata online, atunci aceasta suma iti ramane in cont pana la decontarea sau set off. daca in decursul celor 30 de zile de mai sus tu vrei sa faci un transfer de 5000 euro , atunci BOA poate sa iti majoreze automat limita de pe card de la 5000 euro la 8000 euro. sau o alta posibilitate mai dezavantajoasa pt time ar fi ca BOA sa-ti considere ca ai depasit limita cu 3000 de euro (descoperit de cont) si o sa-ti calculeze dobanda penalizatoare pana returnezi toata suma. …

 6. @adi, alligator: da. am incercat! nu in cazul asta ci in altul. si nu intentionat ci mi s-a intimplat sa fiu taxat pt o chestie in acelasi timp cu alt produs si nu mai aveam bani in cont. firma care imi trimitea produsul mi-a oprit shipment-ul.

  chiar nu vorbesc in necunostinta de cauza. e prima data cind sunt taxat pentru ceva cumparat pe net la o zi dupa ce a fost produsul livrat.

  am zeci de comenzi cu data de livrare si am extrasele de cont de la Bank of America care spun clar data si ora la care am fost taxat: inainte de a fi livrat produsul.

  mai mult, odata cu laptoppul am mai comandat 3 produse de la diferite alte firme. toate au fost taxate pe data de 31 oct – 1 nov adica INAINTE sa fie livrate produsele.

  mi s-a intimplat si opusul: am avut un produs pe care l-am refuzat asa ca am fost nevoit sa astept ca firma sa-mi vireze banii inapoi in cont citeva zile bune…

  chiar am acte si stiu despre ce vorbesc. altfel ce rost ar fi avut sa postez aiurea despre un subiect, in necunostinta de cauza?

 7. adrian….crede-ma…regulile visa si mastercard sunt aceleasi pt toti…..nu exista exceptii pt banca x sau y. cred ca cel mai bine e sa citesti contractul de card semnat cu BOA sa vezi daca nu cumva esti taxat extra pt aceste lucruri……

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*