Verdictul in procesul Apple vs. Samsung

A copiat sau nu Samsung produsele Apple (software si hardware) si in special iPhone?

Un proces istoric care a avut loc in California s-a incheiat in urma cu doar citeva momente. Deciziile juratilor sunt:

1. Samsung a incalcat patentele de inventii ale Apple referitoare la Scrollback, bounceback scrolling, one-finger scrolling si tap-to-zoom. Decizia este aceea pentru majoritatea telefoanelor si tabletelor scoase de Samsung in ultimii ani. Si Juriul spune ca Samsung a incalcat cu buna stiinta aceste patente.

2. Toate patentele Apple sunt valide.

3. Samsung este obligat sa plateasca 1,05 miliarde dolari catre Apple pentru incalcarea acestor patente de inventie. Nu e o suma extrema pentru Samsung, dar este dovada ca sunt copiatori.

4. Niciun model de iPhone, iPad sau iPod touch nu incalca patentele Samsung.

5. Apple este obligat sa plateasca 0 (zero) dolari catre Samsung. Wow! Apple matura pe jos cu Samsung in procesul asta…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

12 Comments

 1. e si o parte buna in aceasta istorie…fiind copiati , cei de la Apple vor fi obligati sa vina cu alte chestii mai revolutionare si mai interesante pentru utilizatorii obisnuiti…

 2. Si uite asa mai incaseaza Apple 1 billion… Pt “colectia” lor de billioane…
  Dar probabil daca Samsung nu scoateau ei galaxiile lor, Apple ar fi avut inca cateva miliarde bune prin conturi…

  Oricum ar fi au castigat batalia… Sa vedem daca Samsung mai are tupeu sa copie pe fata…

 3. Bun, i-au copiat, ii recompenseaza cu miliardul de $, dar de aici incolo? Ce vor face? Eu stiam ca trebuie sa rezolve “greselile”… Adica nu mai au voie sa scoata telefoane/tablete cu scrollback, bounce back, pinch-to-zoom si tap-to-zoom pe piata si eventual sa modifice softul si la cele care sunt deja lansate. Iar pe partea hardware? Nimic, nimic? Ca se vede clar ca si de acolo s-au inspirat cei de la Samsung!

 4. @Drey poate vor lua în service toate telefoanele scoase până acum, și le vor schimba carcasa :)
  Acum, vorbind serios, nu cred că Samsung va mai copia și în telefoanele viitoare. Cât despre funcțiile software, cred că Apple ar trebui să le dea voie să le folosească atât timp cât au devenit un standard în interfețele touch, dar doar în schimbul unei înțelegeri de a nu mai copia, sau să ceară o taxă pentru fiecare aparat scos pe piață.

 5. În general business-ul patentelor mi se pare destul de dubios în zilele noastre (vezi everything is a remix care argumentează bine), iar subiectul acestui proces întărește aceste lucruri.

  Înțeleg că patentezi chestiuni inginerești (tehnologia unei baterii, antene de transmisie, etc.)., dar pinch-to-zoom ți se pare chiar o chestie de patentat și apoi impus? Bine că nu au patentat atinsul cu degetul al telefonului.

  Cred că trendul ăsta este dezavantajos pentru toate taberele și încetinește progresul.

  În rest, faptul că Samsung și toată lumea copiază Apple nu mai este un mister pentru nimeni.

 6. @Vlad: Este dubios atunci cind discutam de Patent Trolls – companii care cumpara patente de la micii inventatori pentru a stoarce bani de la alte companii. In cazul asta discutam de cu totul altceva.

 7. dar scrollback, bounce back, pinch-to-zoom si tap-to-zoom sunt de natura software toate astea le gasesti pe orice telefon android deci google le-a incalcat nu?

 8. Parerea mea ca Samsung si-a calculat bine riscurile.
  A copiat din greu si a vandut la fel.
  Are un profit de peste 6 miliarde de dolari din vanzarea telefoanelor.
  Platesc un miliard la Apple si tot raman 5.
  Asa ca presimt ca vor copia la fel si in viitor, e rentabil totusi.

 9. @Sebi: pierderea acestui proces ii va obliga sa nu mai incalce acele patente de inventie de acum inainte. Nu inseamna ca toate telefoane lor care sunt considerate ca au incalcat cumva patentele vor ramane pe piata in forma (hardware si software) actuala. Asa ca pierderile nu se rezuma la 1,05 miliarde de dolari. Urmeaza interzicerea vinderii unor produse pe anumite piete, inseamna ca urmeaza ca Samsung sa investeasca in R&D pentru noi modele care nu incalca patentele.

 10. Raman sceptic cu privire la copiere. Samsung a facut-o cu nesimtire maxima si nu le-a pasat.
  Vor face un update la soft ca sa scoata incalcarile din decizia actuala, acolo unde se va putea si vor vinde mai departe.
  Si iPhone 5 va fi urmatorul telefon de la care vor copia ce se poate.
  Probabil nu atat de flagrant. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*