Tradiție a comunităților de ruși lipoveni din Tulcea. Marchează sfârșitul iernii la Cetatea Enisala pe 14 martie

Tradiții ale comunităților de ruși lipoveni din Tulcea.
Asociația Delta Dunării, alături de Comuna Jurilovca și Comuna Sarichioi, îi invită pe doritori la “Ziua Iertării”, ultima zi din “Maslenița” la Cetatea Enisala.
Din câteva sute de ani, rușii-lipoveni din România, sărbătoresc “Maslenița”, sau săptămâna laptelui și a brânzei, sărbătoare care marchează în calendarul popular granița între iarnă și primăvară precum și începerea Marelui Post.
Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post, oamenii cerându-și iertare reciproc.
Astfel, duminică 14 martie, ora 14.00, reprezentanții celor mai mari comunități de ruși lipoveni din județul Tulcea, Jurilovca și Sarichioi se vor întâlni la poalele cetății Enisala și își vor lua, împreună, rămas bun de la iarnă.
Ansamblurile “Juraveli” din Jurilovca și “Landâș” din Sarichioi se vor “duela” cu cele mai frumoase cântece din repertoriul lor, iar costumele tradiționale, culoarea și veselia ce-i caracterizează din moși strămoși, vor învălui sărbătoarea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*