Sondaj BestJobs: 80% dintre români petrec Crăciunul în familie anul acesta. Jumătate cheltuie cel mult 500 lei pentru cadouri și tot atât pentru petrecerea de Revelion

Numărul celor vor petrece anul acesta Crăciunul alături de familie a crescut față de 2020. 8 din 10 români vor rămâne acasă de sărbători, având în vedere oboseala acumulată în cel de-al doilea an pandemic și nevoia de a fi mai mult alături de cei dragi, față de 7 din 10 anul trecut, așa cum arată un sondaj recent efectuat pe platforma de recrutare BestJobs. Mai mult, jumătate au același plan și de Revelion.

Riscurile de îmbolnăvire cu COVID-19 pe fondul întâlnirii cu familia și prietenii de sărbători sunt un motiv de îngrijorare pentru numai 21% dintre cei care au răspuns sondajului realizat de Bestjobs. 30% consideră că riscurile sunt minime pentru că vor lua toate măsurile necesare pentru a limita expunerea la virus sau vor ține cercul de participanți foarte restrâns, iar 46% nu se tem deloc că s-ar putea îmbolnăvi.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenți vor petrece și Revelionul, rezervat în anii trecuți petrecerilor cu prietenii, tot în familie, și numai 23% au în plan să petreacă alături de prieteni, într-un cerc restrâns, după ce se asigură că sunt în siguranță din punct de vedere al COVID-19. Alți 10% au în plan să treacă în 2022 doar alături de partenerul sau partenera de cuplu, pentru a evita orice riscuri, iar 6% spun că vor fi singuri în noaptea dintre ani.

Ca urmare, cei mai mulți dintre respondenți (72%) vor rămâne acasă de Revelion, iar 14% vor petrece în deplasare, la rude sau la prieteni. Doar 5% și-au făcut planuri pentru a petrece în afara orașului de reședință, la munte sau la mare.

În ansamblu, bugetul celor mai mulți dintre respondenți pentru cadourile de Crăciun și petrecerea de Revelion este de cel mult 500 de lei pentru fiecare. Mai exact, 48% dintre respondenți au alocat pentru acest Crăciun un buget de cel mult 500 lei, alți 18% între 500 și 1.000 lei, iar 7% depășesc 1.000 de lei, în timp ce restul nu și-au făcut calculele încă sau nu au în plan să cumpere deloc cadouri. Tot cel mult 500 de lei vor să cheltuie 58% dintre români și de Revelion, 12% vor cheltui între 500 și 1.000 de lei și doar 4% au de gând să aloce mai mult de 1.000 lei, în timp ce 16% nu plănuiesc să cheltuiască nimic.

Cheltuielile de sărbători sunt corelate cu așteptările angajaților de a primi sau nu bonus la final de an. Astfel, 41% dintre respondenți se așteaptă să primească bonus sau cadou de la angajator, în timp ce 27% cred că nu vor primi nimic. 40% estimează că bonusul va consta în bani sau tichete valorice. 30% dintre ei se așteaptă ca valoarea bonusului sau a cadourilor să nu depășească 500 de lei, în timp ce doar 13% cred că valoarea va depăși acest prag.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, pe un eșantion de 1.041 de utilizatori de internet.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*