revolta developerilor de iPhone

un editorial marca Adrian Boioglu.

usor-usor ne vom alege cu o revolta a developerilor de aplicatii pt iPhone. cel putin, ultimele zile, reactiile apple si ale userilor asta prevestesc.

nu vor participa nume mari, companii care au scris cite un joc sau o aplicatie pt iPhone ci acei baietzi care abia au reusit s intre in App Store si care se lovesc zilnic de anumite bariere.

si ce daca… lui Apple nu ii pasa, ar zice orice om intreg la minte. well… nu si daca povestea e sustinuta de utilizatorii iPhone. si ma tem ca ei o vor face. pt ca e spre binele lor. dar hai sa intram putin in amanunte.

orice developer de aplicatii e obligat sa semneze o chestie (NDA) prin care se obliga sa nu ofere parti din cod, sa nu faca publice parti din contractul sau cu apple, sa nu spuna ce beneficii si mai ales sa nu divulge nimic din problemele pe care le are in construirea de aplicatii sau sa ofere solutii altora cu probleme similare. cind au intrat in hora SDK, developerilor nu prea le-a pasat de acest amanunt. pina la urma isi indeplineau scopul: aplicatia lor ajungea pe milioane de iPhone-uri. cu timpul insa…

baietzii de la Automatic (stii tu… aia care au scos WordPress) au facut public codul pentru WordPress for iPhone. cu ocazia asta au cam incalcat regula Apple. dar putea Apple sa le zica: ati incalcat regula, nu mai intrati in AppStore? neee. asta pt ca poate… milioane de bloggeri asteptau aplicatia gratuita si ar fi sarit la gitul Apple imediat. In plus, wordpress este open-source si nu prea se putea altfel…

o alta tentativa de genul asta va fi facuta in curind de niste baietzi care au pus la punct un mic programel de luat note. nimik mai neinteresant, nu? well… indivizii in cauza au reusit sa demonstreze (si vor face public asta) operatiunea de copy/paste pe iPhone. conform NDA ei nu au dreptul sa spuna altora cum au facut pt ca si alte aplicatii sa beneficieze de Copy/Paste.

Baietzii au zis ca lor nu prea le pasa si ca functia e necesara in iPhone. Apple are de ales in a-i lasa pe developeri sa faca informatiile publice sau sa scoata repede o functie de copy/paste si sa inchida gura userilor. eu cred ca va alege a doua varianta…

azi hackerii au descoperit ca orice aplicatie din AppStore poate fi descarcata si folosita gratuit. Nu e nevoie decit sa ai un telefon cu firmware 2.0 jailbreak-uit si sa instalezi Open SSH.

iar daca asta nu era de ajuns, comunitatea open-source a inceput deja demersurile pt a forta mina Apple sa accepte anumite formate “deschise”. adica sa ofere developerilor codul, sa-l faca public si mai ales sa-i lasa sa-si publice si ei codurile propriilor aplicatii.

apple nu va deveni open-source. asta o stim. dar developerii independenti nu pot fi fortati sa-si ascunda operele software. sdk-ul are doua taisuri si din fericire, amindoua sunt spre binele nostru, al userilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*