Reinstalarea sistemului de operare

Daca ma vezi ca fac o mica pauza de blog este pentru ca sunt tare ocupat sa-mi fac computerul sa mearga.

Noaptea trecuta m-am trezit cu o eroare ciudata atunci cind incercam sa sterg ceva din Trash. Am incercat diferite reset-uri (SMC, PRAM, NVRAM), am incercat sa fac un Verify sau Repair Disk. Erori peste erori pina cind computerul nu a mai bootat.

Am incercat sa reinstalez doar sistemul de operare si imi spunea ca Disk-ul e blocat. Asa ca am facut ceva ce voiam, in secret, de ceva vreme: reinstalare pe curat.

Spun “in secret” pentru ca desi sunt la al doilea MacBook Pro eu nu mi-am re-instalat sistemul de operare inca de la Mac OS X Leopard, adica din 2008. Dap, pe Mac-ul vechi am incarcat sistem de operare dupa sistem de operare pina la Mountain Lion si cind a venit noul retina MBP am clonat tot ce aveam pe cel vechi si am mutat de-a gata.

Poate si de asta aveam (uneori) erori ciudatele. Imi doream sa pun direct Mountain Lion si sa o iau de la capat cu totul, dar nu am avut nici timp, nici chef sa o fac pina acum.

Noaptea trecuta am folosit Lion DIskMaker pentru a pune OS X pe un USB. A durat mai putin decit sa-l descarc din nou din Mac App Store. Cam 20 minute in loc de 2 ore si jumatate. Am avut noroc ca am pastrat o copie de installer de OS X.

Au urmat update-urile din Mac App Store, am instal at Chrome, Dropbox si nvALT si apoi am mutat usor-usor tot ce aveam pe vechiul sistem.

Ai sa ma intrebi “Care vechi sistem? Nu ai sters totul odata cu Formatarea?”

Ba da. Dar la ce noroc am eu, chiar ieri dupa amiaza am facut doua clone identice pe doua HDD-uri externe diferite cu SuperDuper :)

Asta ca sa vezi ca sunt genul care face ce spune altora sa faca. Asadar, cu doua back-up-uri foarte recente nu am pierdut nimic. Pina si iTunes Library era ne-atinsa.

Singurele chestii mutate de-a gata au fost: iTunes Library, iPhoto Library si QuickLook plugins. Restul aplicatiilor le instalez pe curat si DOAR ce-mi trebuie. Copierea documentelor a durat cu muuult mai putin de pe un HDD extern pe SSD-ul intern al laptopului si la ora postarii acestui articol sunt la capitolul reinstalare aplicatii.

Din fericire, back-up extern, Dropbox (acolo unde tin back-up-uri de setari pentru aplicatii), iCloud si setarile din Chrome m-au ajutat foarte mult sa am un computer functional. Emailul, Feed-urile RSS si bookmark-urile le aveam in contul de Gmail.

Experienta re-instalarii sistemului de operare a durat cu siguranta mai putin decit ma asteptam si acum am un Mac cu adevarat nou. Imi aduc aminte de momentele in care reinstalam Windows XP pe un Desktop vechi, prin 2006 si procesul actual nici nu se compara.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*