Punctul unic de plata pentru taxe si impozite

Citesc pe un site local o stiruca postata inainte de miezul noptii:

“România vrea să aibă un punct unic de plată pentru toate taxele și impozitele. Guvernul a aprobat astăzi cadrul legal. Astfel toți cei care dețin un card vor putea să-și achite, din 2015, printr-un punct unic, online la Trezorerie, toate impozitele și taxele administrate de către ANAF, primării și alte instituții. Comisioanele bancare de 0,3% vor fi suportate din bugetul de stat.”

Sunt tare curios de unde reies comisioane bancare. Acum, daca platesc facturile online sa inteleg ca firma in cauza plateste astfel de comisioane?

Pe de alta parte, chestia asta nu poate sa vina suficient de repede. Ma bucur ca si-au dat si ei seama cit de important este si sper ca o sa vina suficient de repede.

Ma gandesc numai ca zilele astea trebuie sa merg la ANAF sa aachit impozitul pe 2013. Pentru asta am completat niste formulare ciudate prin Aprilie, am primit un plic cu suma datorata prin Octombrie si trebuie sa merg sa stau la o coada cu banii cash in mana si sa-i dau.

Ei nu accepta plata cu cardul. E ca la magazinele alea de la coltul blocului care spera sa nu inregistreze niste sume in contabilitate daca le dai cash in loc de card.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

7 Comments

  1. Nu acceptă plata cu cardul, dar acceptă plata prin transfer bancar. Comisionul este fix și este suportat de plătitor și este vreo doi-trei lei (cel puțin la ING).

    Problema nu ar fi asta cu punctul unic de plată, problema este că toate instituțiile astea sunt împrăștiate prin tot orașul și ajungi să pierzi la fel de mult timp și pentru plimbat, nu doar pentru stat la cozi.

  2. @Ionut Staicu: nu as avea curaj sa platesc prin transfer bancar. Vreau sa am o chitanta fizica in mana la final. Si-asa mi se pare ciudat ca atunci cind am depus hartiile o doamna de acolo mi-a spus ca voi avea de platit suma X si acum mi-a venit sa platesc doar o treime din suma aia. Pina nu o platesc pe asta de X/3 si primesc chitanta nu cred ca am de platit doar atit :)

    Comisionul nu e o problema. La RAJA am direct debit prin Reiffeisen si platesc 1 leu/luna indiferent de factura. Dar ma scuteste sa fac un drum la ei pentru ca au program absurd: de luni pina vineri de la 10 la 14, or something.

    Si da, mi-ar placea sa avem si noi sisteme precum cele din US. Imi scapa acum, dar cred ca mint.com si altele avea ceva de genul asta: iti bagi toate conturile de banci, toate serviciile de telefonie, Internet, impozite, apa, electricitate, gaz etc si vezi pe site la ei ce factura urmeaza sa fie platita, care e scadenta, cit te costa. Setezi frumos alerte si pe unele poti alege sa le platesti automat prin acelasi site.

    Stiu ca pare un vis, dar m-ar scuti de grija platii rds, apa, Internet+tv, telefon mobil si alte maruntisuri si as putea sa vad totul intr-un singur cont nu sa intru in aplicatiile ciudate ale digi / vodafone sau sa astept cite 4 luni factura RAJA.

  3. Eu plătesc exclusiv prin transfer bancar din 2010 și nu au fost probleme (SPIT/ANAF/CAS/CASS), nici măcar atunci când au fuzionat CAS și CASS cu ANAF. (contabila mi-a zis că extrasul de cont ar putea fi folosit ca o chitanță)

    La câteva zile (sau chiar săptămâni) după ce ai plătit, du-te și cere o hârtiuță semnată/ștampilată de ei cu datoriile pe care le mai ai, mai ales dacă tu crezi că se face vreo greșeală pe undeva; am pățit ceva asemănător în 2010, când mi-au zis că nu mai am nici o datorie, eu i-am crezut pe cuvânt. Doar să aflu peste vreo jumătate de an că nu era așa (s-a lăsat cu penalități ce au ajuns la vreo 30% din valoarea CAS – parcă).

  4. In pur stil Erevan, probabil or sa implementeze “punctul unic de plata” de o maniera putin diferita: printr-un unic ghiseu deschis, o unica functionara si o coada de 20 de milioane de contribuabili.

  5. Din cate stiu eu comisionul se plateste de comerciant. De aceea sunt unii comercianti care nu accepta plata cu cardul.
    Daca tin bine minte, prin 2008-2009, in plina criza in SUA erau comercianti care ofereau discount 2% la plata cash. Era exact comisionul pe care-l plateau catre banca daca plata se facea cu cardul. In perioada respectiva era mare criza de lichiditati.
    La plata cu cardul si comerciantul are cateva avantaje. Doua imi vin acum in minte. In primul rand le intra destul de repede banii in cont si in al doilea rand nu mai trebuie sa plateasca firma care asigura paza transportului de valori (in cazul de fata banii).
    De vreo 3 ani de zile eu platesc utilitatile (ENEL, E-ON, Romtelecom, RDS) exclusiv cu cardul de pe pagina fiecarui ofertant de servicii. Avantajul este ca nu trebuie sa ma deplasez si sa stau la cozi si nu nu platesc nici un comision bancii.
    As fi interesat de plata impozitelor si taxelor prin intermediul cardului daca procedura ar fi la fel de simpla ca si la plata unei facturi de la ENEL de exemplu.

  6. daca in luna aprilie ai completat declaratia 200 asta inseamna ca acum in toamna ai primit decizia 250 de regularizare. Ai termen 60 de zile de la data primirii (de pe plic) sa achiti integral suma. Te asigur ca poti sa platesti linistit prin internet banking doar sa completezi corect datele beneficiarului si ale Trezoreriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*