Primul test cu OS X Yosemite

Nu indraznesc sa folosesc OS X Yosemite Beta 1 ca sistem principal de operare, asa ca l-am instalat pe o partitie.

Apropo, daca nu stii cum se face asta, am sa expun pasii, pe scurt:

1. Mergi in Disk Utility

2. Selectezi discul actual si apesi pe tab-ul “Partition”

3. Apesi pe “+”-ul de jos si faci o partitie noua. 20GB sunt mai mult decit suficienti.

4. Descarci OS X Yosemite de pe contul tau de developer, beta tester sau de pe Torrents

5. Instalezi Yosemite pe disk-ul nou creat. Eu l-am numit “YosemiTest”.

Prima impresie este ca OS X Yosemite se instaleaza foarte repede. In 10 minute a fost pe computer. A mai durat apoi citeva minute ca sa fac setarile initiale si cele de iCloud si am trecut la lucru.

Prima impresie este aceea pe care eram sigur ca o voi avea. Yosemite (in iunie 2014) este un sistem de operare in Beta pe care NU il recomand nimanui care vrea sa lucreze pe computer.

Da, Yosemite Beta 1 este buggy si are probleme si de interfata si de optimizare. E simpatic sa te joci cu el dar te poti trezi ca multe aplicatii nu merg inca si atunci nu-ti poti folosi computerul la adevarata capacitate.

Voi trece in revista, aleatoriu, anumite chestii pozitive sau negative care mi-au atras atentia:

– Noul sistem de operare are culori si accente de desene animate. Stiu ca nici iOS 7 nu mi-a placut la inceput… OK, nici acum nu-mi place. Yosemite copiaza mult din iOS 7 si asta nu e bine. Interfata actuala este potrivita pentru un computer de jucarie pentru copii.

– E greu sa-ti deai seama daca o fereastra e in fata sau nu. Tot din cauza culorilor.

– Yahoo messenger nu merge

– dock-ul arata aiurea. Este 2D si foarte sters.

– cele trei icoane din stanga sus a ferestrei si-au schimbat putin rolul. Cea din dreapta se transforma in sageti pt full screen. Dar nu la orice aplicatie. Asta inseamna ca a disparut inconita aia cu doua sageti din dreapta sus a ferestrei.

– Atunci cind treci la full screen mode, anumite ferestre apart distorsionate sau afiseaza continutul incorect. Este evident un bug care se va rezolva repede.

– dashboard a disparut si cu el dispar si widgets. Asta e un mare minus pentru mine pentru ca aveam anumite widget-uri care sunt folosite intens.

– Anumite elemente din mavericks nu au fost modificate inca. E normal sa fie asa. Suntem doar la Beta 1.

– Aplicatii, chiar si Finder crapa. E la fel de normal la o prima Beta.

– ventilatoarele sufla din greu cu anumite aplicatii mai vechi. E semn ca ele nu sunt optimizate. Din pacate, aplicatii precum Ecto pe care eu o folosesc chiar acum, in Mavericks, ca sa sciu acest post, nu a mai fost updatata de foarte mult timp. Si nici nu exista inlocuitor la fel de bun.

+ Spotlight merge destul de bine. Asta e un mare plus. Spotlight fura cite ceva de la Alfred si LaunchBar, dar o face foarte bine. Daca nu mi-ar lipsi anumite workflows, probabil ca as renunta la Alfred de tot.

– Culorile sunt prea pale si uneori nu-ti dai seama daca ceva merge sau nu. La Icoana de WiFi nu prea se cunoaste cite linii de semnal are

– documentul “About downloads” care vine default in Downloads Folder vorbeste despre Mavericks si iti arata icoanele din vechiul sistem de operare :)

+ Transparentele sunt ok. nu sunt atit de evidente incit sa te deranjeze ce e in spatele ferestrei. Si ferestrele arata bine.

– Cind nu am nicio aplicatie deschisa bateria de retina MacBook Pro nu tine mai mult de 3 ore. Pe Mavericks e aproape dubla.

Acum e rindul tau sa spui ce vrei sa stii sau ce vrei sa testez cu OS X Yosemite. Voi incerca sa raspund tuturor intrebarilor in comentarii sau sa updatez acest post, daca e cazul.

Daca l-ai testat, lasa-ti parerea in comentarii.

4 Comments

  1. Salut! Am instalat pe un iPhone 5 iOS 8 beta 1. Versiunea am descarcat-o de pe net, nu am cont inregistrat pt developeri. Cum as putea sa pun iOS 7 inapoi, vazand ca nu imi arata nimic altceva in iTunes decat ca trebuie sa-mi inregistrez iPhoneul. E blocat de 2 zile si nu stiu ce sa fac…daca m-ai putea ajuta as fi recunoscator. Multumesc si o zi buna sa ai!

  2. Deci daca ma deja descasrcata o versiune de iOS 7 in computer nu o pot punepe iPhone cu Shift + “Recuperare”. Sunt obligat sa o fac automat…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*