Primul test cu OS X Yosemite

Nu indraznesc sa folosesc OS X Yosemite Beta 1 ca sistem principal de operare, asa ca l-am instalat pe o partitie.

Apropo, daca nu stii cum se face asta, am sa expun pasii, pe scurt:

1. Mergi in Disk Utility

2. Selectezi discul actual si apesi pe tab-ul “Partition”

3. Apesi pe “+”-ul de jos si faci o partitie noua. 20GB sunt mai mult decit suficienti.

4. Descarci OS X Yosemite de pe contul tau de developer, beta tester sau de pe Torrents

5. Instalezi Yosemite pe disk-ul nou creat. Eu l-am numit “YosemiTest”.

Prima impresie este ca OS X Yosemite se instaleaza foarte repede. In 10 minute a fost pe computer. A mai durat apoi citeva minute ca sa fac setarile initiale si cele de iCloud si am trecut la lucru.

Prima impresie este aceea pe care eram sigur ca o voi avea. Yosemite (in iunie 2014) este un sistem de operare in Beta pe care NU il recomand nimanui care vrea sa lucreze pe computer.

Da, Yosemite Beta 1 este buggy si are probleme si de interfata si de optimizare. E simpatic sa te joci cu el dar te poti trezi ca multe aplicatii nu merg inca si atunci nu-ti poti folosi computerul la adevarata capacitate.

Voi trece in revista, aleatoriu, anumite chestii pozitive sau negative care mi-au atras atentia:

– Noul sistem de operare are culori si accente de desene animate. Stiu ca nici iOS 7 nu mi-a placut la inceput… OK, nici acum nu-mi place. Yosemite copiaza mult din iOS 7 si asta nu e bine. Interfata actuala este potrivita pentru un computer de jucarie pentru copii.

– E greu sa-ti deai seama daca o fereastra e in fata sau nu. Tot din cauza culorilor.

– Yahoo messenger nu merge

– dock-ul arata aiurea. Este 2D si foarte sters.

– cele trei icoane din stanga sus a ferestrei si-au schimbat putin rolul. Cea din dreapta se transforma in sageti pt full screen. Dar nu la orice aplicatie. Asta inseamna ca a disparut inconita aia cu doua sageti din dreapta sus a ferestrei.

– Atunci cind treci la full screen mode, anumite ferestre apart distorsionate sau afiseaza continutul incorect. Este evident un bug care se va rezolva repede.

– dashboard a disparut si cu el dispar si widgets. Asta e un mare minus pentru mine pentru ca aveam anumite widget-uri care sunt folosite intens.

– Anumite elemente din mavericks nu au fost modificate inca. E normal sa fie asa. Suntem doar la Beta 1.

– Aplicatii, chiar si Finder crapa. E la fel de normal la o prima Beta.

– ventilatoarele sufla din greu cu anumite aplicatii mai vechi. E semn ca ele nu sunt optimizate. Din pacate, aplicatii precum Ecto pe care eu o folosesc chiar acum, in Mavericks, ca sa sciu acest post, nu a mai fost updatata de foarte mult timp. Si nici nu exista inlocuitor la fel de bun.

+ Spotlight merge destul de bine. Asta e un mare plus. Spotlight fura cite ceva de la Alfred si LaunchBar, dar o face foarte bine. Daca nu mi-ar lipsi anumite workflows, probabil ca as renunta la Alfred de tot.

– Culorile sunt prea pale si uneori nu-ti dai seama daca ceva merge sau nu. La Icoana de WiFi nu prea se cunoaste cite linii de semnal are

– documentul “About downloads” care vine default in Downloads Folder vorbeste despre Mavericks si iti arata icoanele din vechiul sistem de operare :)

+ Transparentele sunt ok. nu sunt atit de evidente incit sa te deranjeze ce e in spatele ferestrei. Si ferestrele arata bine.

– Cind nu am nicio aplicatie deschisa bateria de retina MacBook Pro nu tine mai mult de 3 ore. Pe Mavericks e aproape dubla.

Acum e rindul tau sa spui ce vrei sa stii sau ce vrei sa testez cu OS X Yosemite. Voi incerca sa raspund tuturor intrebarilor in comentarii sau sa updatez acest post, daca e cazul.

Daca l-ai testat, lasa-ti parerea in comentarii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

4 Comments

  1. Salut! Am instalat pe un iPhone 5 iOS 8 beta 1. Versiunea am descarcat-o de pe net, nu am cont inregistrat pt developeri. Cum as putea sa pun iOS 7 inapoi, vazand ca nu imi arata nimic altceva in iTunes decat ca trebuie sa-mi inregistrez iPhoneul. E blocat de 2 zile si nu stiu ce sa fac…daca m-ai putea ajuta as fi recunoscator. Multumesc si o zi buna sa ai!

  2. Deci daca ma deja descasrcata o versiune de iOS 7 in computer nu o pot punepe iPhone cu Shift + “Recuperare”. Sunt obligat sa o fac automat…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*