Pagini in Flash pentru restaurante

Nu inteleg de ce restaurantele romanesti (si nu numai) au pagini facute in Flash. Acum, probabil ca vei zice, ca iPhone sau iPad e defect pentru ca nu vede Flash. Dar nu este vorba despre a avea un site care e vizibil pe un device cvasi-necunoscut, ci pe o jucarie care e foarte populara si pe care foarte multi romani o folosesc ca sa verifice repede informatiile despre o carciuma.

Flash se incarca greu si in browser. Chiar cred proprietarii de restaurante ca sunt interesat sa vad un film cu locatia lor chia atunci cind intru pe prima pagina? Un film care sta 30 secunde pina la 2 minute ca sa se incarce si care dupa aia porneste cu sonorul la maxim. Oare face asta ca acel local sa fie mai vizitat?

Atunci cind vreau sa ma interesez de un restaurant am nevoie de o adresa care sa aiba eventual link catre Google Maps, 3-4 numere de telefon in orice retea fixa sau mobila majora si 2 pagini – una cu meniul si alta cu 4 poze si un program de functionare. Atit. Nu vreau filme si mai ales, nu am nevoie de un site facut in Flash.

Repet, nu este vorba de a fi anti-Adobe, ci a fi pro-usabilitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

13 Comments

  1. Din acelasi motiv pt care majoritatea romanilor care si-au “permis” au cumparat masini SH din Germania nepornind de la criteriul logic al raportului pret/calitate sau al posibilitatilor reale de intretinere…pur si simplu trebuiau sa arate ca cineva care nu erau… Ce conta faptul ca masina consuma 17l la suta de km? Sau ca schimbau placutele de frina in spatele blocului, cu unele false?
    Asa si cu site-urile astea. Un film, o animatie, o chestie…”flashy” … Ca sa “dea” bine. Sa arate ca si cum ar fi nu stiu ce brand renumit. Ce conteaza ca dureaza 1minut pina se incarca? Asta daca se incarca… Pt ca aici nu e vorba despre iDevice-uri… Poate fi vorba despre mine, care lucrez intr-o banca, unde accesul la internet este limitat, restrictionat si uneori sugrumat… Si am patit de multe ori sa caut vreo firma de catering, vreun restaurant pt a comanda ceva la prinz…si… Nu am reusit. Pt ca paginile, in loc sa fie intr-un banal HTML, in loc sa se incarce repede si sa imi ofere acces la meniu, adresa si posibilitati de contact, se credeau website-uri de la studiourile de film.

  2. Ai perfecta dreptate insa nu e vina proprietarilor de restaurante/pub-uri/carciume de cartier etc. Este vina developerilor, a programatorilor, lipsiti de imaginatie. Spre exemplu cautam pe telefon un magazin Benvenuti in Bucuresti, ei supriza, site in Flash…pacat ca nu realizeaza ce fac…pierd clienti…

  3. Ca sa nu mai vorbim despre o varianta mobile a site-ului…
    Cat de putini investesc si in variante mobile a site-urilor?

  4. @Bogdan: Eu cred ca este in primul rand vina proprietarilor de carciumi. PIna la urma ei sunt cei care iau decizia finala. Nu pot sa cred ca pot fi prostiti chiar asa de usor si convinsi de o animatie de doi lei.

  5. proprietarii sunt de vina in primul rand ca nu se informeaza despre ce inseamna flash si in al doilea rand pentru ca se lasa prostiti de asa zisele “firme” de facut site-uri
    site-uri simple se pot face chiar foarte simplu chiar si de necunoscatori in ale internetului folosind un astfel de script gratuit pe un hosting gratuit

  6. Chiar credeti ca ii intereseaza pe ei chestia asta ca site-ul lor e in format flash ? Nu !

  7. Păi dacă și Vodafone făcuse reclamă în Flash la iPhone 4….ce pretenții aveți de la patroni de restaurante?
    Cei care își respectă clienții fac un site decent, fără sclipici, brizbrizuri, filmulețe flash care să meargă pe orice platformă brici. Și sunt din ce în ce mai mulți care își retușează site-urile. Probabil la unii nu contează asta, sau sunt extaziați când văd o chestie cu sclipici pe site-ul lor….

  8. cati din patronii astia stiu sa trimita un e-mail ? putini ! cati stiu ce e ala site web si marketing ? aproape niciunu, fara sa mai zic de marketing-ul pe internet. Sa nu ne mai miram de ce vedem in Romania, aici aproape tot e facut fara niciun cap, sunt n-spemii de webdesigneri cu un curs facut si 10 site-uri in portofolui. In plus, inca nu sa scapat de mentalitatea: ” Lasa ba ca fac asa usor cum e, imi iau banu”. Nimeni nu sta sa iti zica tie, ca patron, ca flash-ul se incarca in 5 ani ( in cel mai bun caz). Sunt putine firme ce fac o treaba buna pe internet. Am cautat sa-mi cumpar un parfum vreo 2 saptamani de pe net, pe niciun site nu am gasit vreun certificat ca ar fi originale, si nu apa de ploaie. Nici cand e vorba de facut bani, nu se fac lucrurile bine; toti numai pe tepe si dupa cum “o vrea Dumnezeu “

  9. software nu fac patronii de carciumi, care dau cu banu in lautari, ci programatorii-ospatari care iau comanda. Uni prefera dezvoltarea cu drag ‘n drop din flash, in loc de wpf, silverlight. Doar nu vreti o ciorba de burta in html5 ?

  10. Aici vina e in aceeasi masura a patronilor, cat si a developerilor. Am avut cazuri in care am dat peste clienti care pur si simplu faceau precum romanul intr-un restaurant strain – arata cu degeteul catre alte mese ce vrea sa manance. Nu o data s-a intamplat sa fiu nevoie sa stau cateva ore sa explic unui client de ce flash nu e bun, cum nu e optimizat pentru load, pentru motoarele de cautare, pentru toate platformele. Dar la noi trebuie sa “sclipeasca”, sa sara-n ochi. Si mai sunt si developeri care incearca sa bage pe gat clientului un site flash, ca deh, de obicei costa mai mult, si cam asta conteaza. Ei nu se gandesc ca-n coltul flashului scrie numele lor. Au fost situatii unde am refuzat proiecte din simplul motiv ca nu as accepta ca numele meu sa se afle pe un astfel de website. Sunt multi clienti/patroni care cred ca stiu cu ce se mananca un website, si-ti impun niste chestii de-ti vine sa faci cruce, iar de multe ori, sa nu “mori de foame”, accepti proiectul. Sa speram ca HTML5 va pune Flash-ul acolo unde-i este locul – la gunoi.

  11. Este oarecum de inteles ca patronii nu au expertiza in web sa inteleaga chestiuni de compatibilitate sau de SEO, iar de trenduri nici nu poate fi vorba.

    Iar unii developeri vin si baga pe gat ce stiu ei sa faca: daca stiu sa faca Flash, atunci argumenteaza ca “orice site care se respecta trebuie facut in Flash”, ca “userului ii place sa auda muzica si sa vada miscare” sau ca “SEO nu conteaza asa de mult, si daca chiar dorim putem face si o vairanta HTML” si in final exemplifica printr-o sumedenie de site-uri mari care fac la fel. Totul este un sales pitch.

    Chiar si clientii care vin fixati pe Flash, de cele mai multe ori pot fi convinsi ca Flash nu este solutia potrivita lor, si sunt dispusi sa asculte daca stii sa-ti argumentezi punctul de vedere.

    Oricum, cunosc tot mai multi developeri de Flash care de buna voie fac tranzitia catre HTML5/CSS3/JS sau catre aplicatii native iOS si Android. Si daca ne uitam la Adobe Edge, este clar si si Adobe se orienteaza.

  12. Un amic eftin si cu tzarina in cap care recomanda flash in loc sa-l lase pe meseriash sa-shi faca treaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*