O tastatura romaneasca in cautare de finantare

Un proiect interesant a fost lansat pe site-ul multifinantare.ro (un fel de kickstarter romanesc).

Tastatura romaneasca Delux OM06 este exact ce-i spune descrierea: o tastatura cu literele romanesti imprimate pe ea. Te costa 39 lei (cu TVA si transport inclus), dar doar daca proiectul primeste finantarea dorita pentru 1000 bucati.

Ideea mi se pare foarte buna, iar tastatura este utila celor care scriu cu diacritice pe OS X sau Windows. Da, stiu ca nu este cazul meu. Pe boio.ro scriu fara diacritice, dar sunt si oameni care au nevoie de asta.

Sper sa apara si varianta cu taste luminate.

Ce obțineți ?

O tastatură confortabilă din punct de vedere al scrisului în limba română

O amplasare conformă cu realitatea tastaturilor „de la noi” a literelor Y și Z, precum și a majorității simbolurilor (cum ar fi !, @, etc.)

Acces la simbolurile ale căror locuri pe tastatură au fost ocupate de caracterele românești

Acces simpu la simbolul € (Euro)

Daca si tu crezi ca ideea asta ii este utila cuiva, atunci da articolul mai departe pe Facebook sau Twitter.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

6 Comments

 1. Interesantă și ideea site-ului dar și tastatura.

  Am „copt” la proiect nu pentru că aș avea nevoie de așa ceva ci pur și simplu pentru că atunci când vrei să cumperi o tastatură în limba română ori găsești un layout maltratat ori… nu găsești deloc.

 2. Nu îi văd utilitatea. Am ș și ț și î și ă direct pe tastatură. http://mbx.cm/t/nvAT5
  Nu a fost greun până m-am învățat să scriu cu diacritice, atât pe MacBook cât și pe calculator la birou cu Windows. Acum e floare la ureche deși tastele sunt schimbate.

  Really?

 3. Tastatura românească de la Apple arată ca o tastatură Englezească la care au adăugat cele cinci diacritice. ȘȚĂÂ le-au pus pe „rândul 3” la taste existente iar Î l-au pus pe o tastă de sine stătătoare deoarece au tăiat tasta shift stânga.

  Un lucru care deranjează este faptul că au folosit Ş și Ţ cu sedilă. Nu sunt generate acele caractere, dar nu mai avem principiul ce văd pe tastatură văd și pe ecran.

  Dar tastatura românească conține mai mult de cât cele cinci diacritice și anume:
  * ghlimelele românești „” «»
  * linia de dialog –
  * simbolul €
  * posibilitatea de a introduce gradul °C și altele

  Apple suportă și standardul românesc de tastatură, dar atâta timp cât clienții sunt mulțumiți cu ce le oferă ei… n-o să schimbe nimic.

  Asta încerc eu să fac cu acest proiect de multi finanțare, să schimb „merge și așanismul” atât de familiar românilor.

 4. @Ionică: ia du-te tu în magazine și caută ceva tastaturi în limba română. Vezi câte găsești. Și la ce prețuri.

  Pe PCgarage sunt exact două modele non Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*