Nokia / Microsoft FAIL

Nokia va muri cu Windows Phone 7 de gat. Dar asta e o alta discutie.

Stephen Elop, CEO Nokia si Steve Ballmer de la Microsoft au facut astazi un video de prezentare. L-am vazut si mi-am adus aminte de ceva. Asta inseamna sa ai memorie …. audio-vizuala :) Dap, chestia de mai jos imi apartine, nu e culeasa de pe net. Dar o vei vedea, probabil, in curind si in alte parti.

Asculta cu MARE atentie coloana sonora.

Acum urmareste clipul de mai jos, facut in octombrie 2008 de catre Apple. Fii atent, din nou, la coloana sonora.

Da, este vorba de un Loop din Garage Band sau iMovie, creat de catre Apple. Melodia se numeste “Pendulum” si o ai deja pe Mac-ul tau, in folderul:

update 1: Nu imi place sa-mi justific posturile pentru ca eu inca mai cred ca am cititori inteligenti, care nu au nevoie de explicatii suplimentare. Cineva m-a provocat, in comentarii asa ca o sa detaliez putin povestea de mai sus si cele doua observatii:

1. alegerea lor a fost cea mai proasta din cite puteau face (si aveau citeva optiuni bune sau acceptabile). Ma refer, de exemplu, la adoptarea Android ca OS pentru Nokia Smartphones sau, mai bine, implementarea noului WebOS de la Palm/HP. Puteau sa mearga si pe varianta RIM – ne tinem OS-ul dar il facem total compatibil cu aplicatii Android. Lumea era mai fericita asa.

2. Clipul despre Intelegerea Nokia – Microsoft a fost editat cu iMovie si editorul a avut proasta inspiratie sa foloseasca un loop facut de Apple si folosit pentru lansarea unui produs important in urma cu 2 ani. Pentru asta merita sa fie sanctionati sau macar sa li se atraga atentia asupra gafei.

Concurenta este buna pentru oricine. Din pacate pentru Nokia, infratirea cu Microsoft si adoptarea Windows Phone 7 pe terminalele lor ii va duce cu vo 3 ani in urma Apple. Un pact similar cu Android era unul excelent pentru ei.

Din pacate, toata povestea asta are un singur castigator: Microsoft. Ei isi vad sistemul de operare pe device-uri promitatoare carora le-a lipsit un OS bun. Windows Phone 7 are doar design bun. Realizarea si multe lipsuri il fac sa lase de dorit. Nu stiu cind vor recupera din drumul pierdut.

update 2: Printre multi altii, Apple Insider, The Next Web (TNW) si MacStories au preluat acest articol. Urmeaza si altii pe Twitter sau bloguri internationale.

update 3: Phillip Schwarzmann, editorul video de la Nokia care a pus la cale clipul de mai sus a trimis un comentariu pe TNW si a recunoscut cu umor ca a folosit Final Cut Pro si-a dat seama de gafa pe care a facut-o.

Hiya! It’s Phil here from Nokia Conversations. I quickly threw together that video. It was Final Cut, not iMovie.

It’s legal to use those tracks, but it’s just kinda lame. But I had like minutes to put all these materials together, and just grabbed whatever sounded good.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

11 Comments

 1. De Nokia nu-mi pare rău, mie mai mult de Sony-Er. și de Motorola îmi pare rău. Dar sunt cel mai fericit om că am descoperit Apple! ;)

 2. Trecind peste incintarea mea de a citi ” Adrian Boioglu a Romanian blogger noticed … ” pe Apple Insider, voi fi putin in dezacord cu restul corului. Deci implicit cu dirijorul :) Eu cred ca Nokia a facut o alegere buna. Si ca nu va muri cu Microsoft de git. Vorbim despre un producator cu talent si standarde inalte de calitate, cu experienta in domeniul comunicatiilor. Faptul ca au avut o lentoare teribila in reactii, faptul ca au luat decizii proaste in ceea ce priveste OS-ul s-a reflectat in toate rezultatele lor recente, in condititiile in care aveau o asa concurenta in piata.
  Da-mi totusi voie sa nu asociez un sistem de operare imatur si uneori extrem de greu de inteles si configurat, cum este Androidul, cu o solutie de succes pentru a iesi din problemele pe care le au acum. Mai degraba as spune, ca si tine WebOS, insa si aici ar fi avut destule probleme de recuperat ce au pierdut in ultima vreme.
  Nu spun ca WP7 ar fi vreo chestie suprema sau nemaipomenita, pentru ca este in scutece. Cine face comparatia cu versiunile anterioare de Windows Mobile, este totusi in necunostinta de cauza. WP7 incearca sa devina mai degraba o platforma stabila si ofertanta pentru utilizatorul final, decit Androidul – acest Vadim Tudor colorat si mereu trimbitator de cit de liber si deschis este el. Asadar, din punctul meu de vedere, WP7 produs de Nokia ar putea avea mai mult succes decit vreo alta varianta din acest moment. Designul nu este unul urit, desi ajungi probabil sa te plictisesti de atita simplitate :) Insa hai sa fim corecti si sa spunem ca acelasi lucru il patim si in cazul iOS. ca altfel nu ar fi aparut atit de multe softuri si softulete pentru crearea de teme, icoane, layout-uri si alte asemenea. In masura in care isi vor dezvolta portalul de aplicatii si vor invata din lectiile predate la scoala din Cupertino ( pentru ca eu asta cred ca au facut ), ar putea avea succes cit sa isi revina din nou in pozitii cistigatoare. Andoidul ramine din punctul meu de vedere, pentru moment, un pusti care isi tot face freza cu apa amestecata cu zahar, din lipsa de gel de par. Cind incerci sa il mingii mai de aproape pe cap, iti devin miinile enervant de lipicioase si nu iti mai trebuie niciodata sa fii atent cu el…

 3. Citeam appleinsider.com ca in fiecare dimineata si la un moment am vazut: “Adrian Boioglu, a Romanian blogger…” – am ramas mut, am zis ‘opaaa’ :)

  Felicitari!

 4. Sunt iphone addictive. Dar chiar nu inteleg de ce atata tevatura pentru sarmanul ala de la creatie care a folosit melodia din Mac.
  Parerea mea ca nu este absolut nicio rusine sa folosesti produsele concurentei la fel cum sunt convins ca sunt executivi in microsoft care folosesc produse Apple si vice -verse.

 5. Da Bogdane, dar nu oficial. Nu în fața publicului fan. Fanii înrăiți cum suntem unii din noi urmăresc atent aceste reclame. Pentru mama e tot una…ea vrea să vorbească la un telefon, și atât. I se rupe că e Nokia, Samsung sau Apple. Dar pentru noi contează. Da, noi folosim și Apple și Microsoft. Dar cum ar fi ca într-un clip de promovare iPhone 4 să stea pe masă și un Nokia? Sau cum ar fi ca tonul de apel standard al unui iPhone să fie luat de la Nokia…cunoscutul ton Nokia…..asta nu e profi…

 6. Vasi

  ai dreptate in ceea ce priveste profesionalismul.
  Raman insa la parerea ca daca nu ar fi fost acest eveniment, discursul aluia de la Nokia trecea aproape neobservat in lumea Apple.
  Si inca o chestie…Sa nu uitam ca acum 10 ani era Win la moda, apoi a fost Linux si trendul Apple.
  La fel a fost si cu Nokia, motorola acu 10 ani si apoi RIM , Sony Ericson si de 4 ani Iphone.
  Chestiunile astea sunt ciclice si intr-un fel sau altul toti fac aceleasi greseli.

 7. Nu vor muri nici Nokia nici Microsoft. Au produse bune amândoi. Poate în momentul ăsta iPhone-ul e mai performant ca gadgeturile Nokia, dar situația se va schimba. Va apărea de undeva la un moment dat un “vânător de iPhone” care să-l întreacă, poate chiar de la Nokia. Plus că n-aș vrea să rămână oamenii din Jucu fără servici.

  Cât despre Microsoft, eu recunosc că îmi place mai mult cum au construit Windows Phone 7 decât iOS, păcat că nu prea sunt aplicații terțe.

 8. Păcat că o companie ca Nokia, cândva lider în inovație în domeniul telefoniei mobile, a fost adusă de acel “cal troian” numit Elop într-o situație de dependență față de o companie externă, care nici nu excelează prin idei inovatoare, ci au nevoie de o “sursă de inspirație” externă pentru a progresa (“Redmond, start your photocopiers!”). Așa, liderul de altădată va fi nevoit ca, împreună cu noul partener, să “calce pe urmele altuia” pentru a progresa, iar cine face asta, nu poate ajunge în frunte. Iar melodia de la prezentare este cât se poate de reprezentativă pentru pierderea propriei individualități.

9 Trackbacks / Pingbacks

 1. Nokia 用 iMovie… | R.D.
 2. Pariul! » Dante's Blog - iPhone ruined my social life!
 3. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership
 4. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership | Tech-Bubble
 5. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership – ArticlesInbox
 6. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership | Boomeroo Web Resources
 7. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership Newsroom News | Newsroom News
 8. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership | Daringminds.com
 9. Nokia uses Apple’s iMovie standard loop to announce Microsoft partnership | Technablogroll

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*