Naked Sheep, primul producător de îngrăsământ eco din lână de oaie din România

Primul producător de îngrăsământ eco din lână de oaie din România. FOTO Naked Sheep

Doi tineri din Sibiu au pus pe picioare, în premieră în România, o afacere inedită în agricultură: peleți de îngrășământ eco din lână de oaie.

Marius Laabs și Lioara Vasilescu au pariat pe agricultura din România, iar la începutul acestui an au înființat Naked Sheep SRL, firma care produce îngrăsământ organic în creierii munților din Transilvania.

Lâna se recoltează de la oi fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munții Carpați. Oile sunt hrănite natural, chiar și pe timpul iernii.

„Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la 6 luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

În plus, după perioada de utilizare peletul este biodegradabil. Îngrăsământul eco funcționează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente.

Afacerea ar fi trebuit să demareze din luna februarie, dar din cauza pandemiei, montarea masinilor de producție nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să își de-a avizul nu au mai putut călători. Din acest motiv și capacitatea de producție este atât de mică acum.

Afaceri de milioane din lână de oaie

„În momentul de față avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridic la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. In primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a declarat Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Cum se utilizează îngrăsământul eco Naked Sheep

Pentru legume se pune 70 până la 150 g pe mp, în funcție de cererea de fertilizare a plantei

– 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum roșiile, castraveții și varza

– 100g pe mp pentru legume obișnuite, cum ar fi morcovii, salata

– 70 g pe mp pentru legume cu un nivel scăzut de azot, precum mazărea, ridichea și fasolea

„Pentru  plantele în ghiveci se adauga aproximativ 10g (două linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneți aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a declarat Lioara Vasilescu, co-fondator al Naked Sheep SRL.

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleți se vinde cu 50 de lei, dar prețul acestuia scade semnificativ odată cu creșterea cantătății cumpărate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*