A venit ziua mult așteptată de utilizatorii Apple. Compania anunță astăzi noile Mac-uri. Așa cum te-am obișnuit, începând cu ora 20.00 (ora României) voi face o sesiune de Live-blogging cu anunțurile Apple. Da, totul este transmis în direct de Apple pe Apple TV, iPad sau Mac, dar știu că sunt cititori care nu au o conexiune de net atât de bună, care vor o explicație în limba română sau care nu au timpul necesar să urmărească Keynote-ul. Pentru toți aceștia există boio.ro.

20.03 – Apple a început evenimentul cu un clip dedicat celor care au dizabilități și folosesc produse Apple.

20.04 – Tim Cook e pe scenă. A început să vorbească despre iPhone 7, Apple Watch, Apple TV.

20.12 – Cook vorbește despre aplicațiile noi care vin pe Apple TV.

20.14 – Ryan Troy de la Twitter a urcat pe scenă. Vorbește despre viitorul video pe Apple TV. Vezi mesaje de pe Twitter, video și altele direct pe TV, în paralel cu transmisiunea video.

20.17 – Unified TV Experience – o aplicație care se numește TV și este pe orice device. E puțin ciudată. Intri în aplicație și vezi un alt meniu similar cu cel de Apple TV.

20.22 – Aplicația TV o să înlocuiască aplicația “Videos” pe iPad. Conținutul va fi similar cu cea de pe TV.

20.26 – Aplicația TV apare pe toate device-urile în US, în decembrie.

20.27 – Trecem la Mac și la macOS Sierra. Tim Cook vorbește despre PowerBook și istoria Mac-ului.

20.31 – Noul MacBook Pro cu OLED Touch Bar! Phil Schiller a urcat pe scenă să vorbească despre noul computer.

20.33 – Noul MacBook Pro apare în versiuni de 13 și 15 inch. Grosimea scade de la 18 la 14,9mm (cel de 13 inch) și vine în 2 culori: silver și space grey. Varianta de 15 inch va avea 15.5mm grosime.

20.35 – Trackpad-ul este de 2 ori mai mare. De 2 ORI!!! Evident, e pe sistemul “Force Touch”. Tastele nu mai au rândul de sus, cel cu “Function Keys”. Acum e înlocuit de un display OLED orizontal – Touch Bar.

20.35. Touch Bar-ul este retina display, multitouch. Poți să-l folosești la funcțiile de sistem, luminozitate, volumul sunetului sau tasta de ESC.

Se schimbă conform fiecărei aplicații pe care o folosești și ai sugestii pentru Quick Type.

20.39 – Touch Bar-ul are și un cititor de amprentă în colțul din dreapta sus.

20.40 – Mac-urile au un nou chip – T1 – care include Secure Enclave, la fel ca pe iPhone.

20.41 – Craig Federighi face un demo pentru noile Mac-uri. În aplicația de MAIL vei vedea că ai butoane pentru Reply, mutat un email într-un anumit folder.

20.43 – În Messages ai posibilitatea să dai un reply cu emoji. Dacă îi pasă cuiva…

20.44 – În Safari, Touch Bar-ul e bun pentru a te mișca de la un tab la altul sau pentru a plăti cu Apple Pay.

20.46 – În aplicația Photos poți să dai play la un video sau să vezi ce poze urmează când ești în full screen.

Mi se pare mie sau Touch Bar-ul ăsta e excelent în locul Trackpad-ului? Să ai pe un ecran secundar toate funcțiile alea ar fi super.

20.47 – În Finder poți să îți alegi butoanele pe care vrei să le ai pe Touch Bar. Același Touch Bar merge și pe Maps, Calendar, Terminal, iTunes, Pages, Keynote, Numbers, iMovie sau GarageBand.

20.50 – Display-ul de la noile MacBook-uri e mult mai colorat și mai luminos. Computerele au procesor Intel Core i7, SSD de până la 2TB. Are difuzoare mai mici, dar mai puternice.

20.53 – Computerele vin cu 3 porturi Thunderbolt (USB C). Fiecare dintre ele poate să fie folosit pentru display extern, USB, Power, HDMI, VGA sau Thundrbolt obișnuit.

20.55 – Susan Prescott de la Final Cut Pro e pe scenă pentru un demo. Touch Bar-ul îți arată time line-ul și poți să îl atingi ca să mergi într-un anumit punct pe video. Cine ar folosi un LED strip de deasupra tastelor pentru editare video? Dacă toate astea erau pe Trackpad era super!

21.00 – Urmează un demo făcut de Adobe Photoshop. Poți să lucrezi cu poza în fullscreen și ai butoanele pe Touch Bar.

21.05 – Un demo pentru DJ.

21.10 – Microsoft o să integreze Touch Bar în Office și Skype.

21.11 – Un video de prezentare pentru noul MacBook Pro. Cu vocea lui Jony Ive, evident.

Mi se pare mie sau MacBook Pro-ul nou nu mai are mărul luminat pe spatele ecranului?

21.14 – Bateria ține 10 ore. Doar atât? :)

21.16 – Noul MacBook Air se transformă într-un MacBook Pro fără Touch Bar – este cu 13% mai subțire, aceeași greutate, cu două mufe USB-C. Este disponibil de azi.

21.19 – MacBook Pro-ul cu Touch Bar e disponibil în 2-3 săptămâni.  O să coste între 1299 și 2399 dolari (pentru modelul de 15 inch).

21.21 – Va exista și un MacBook de 12 inch.

21.22 – Tim Cool s-a întors pe scenă. Urmează o primă reclamă pentru noul MacBook Pro.

21.23 – E gata. Ce-ti place? Ce cumperi? Noul MacBook Pro îmi face cu ochiul, dar al meu merge foarte bine deocamdată, așa că nu am motive să-l schimb.