iPhone Personal Hotspot in Romania

iOS 4.3 aduce o functie noua pentru iPhone- Personal Hotspot. Daca ai un abonament de date, poti sa creezi o retea WIFi la care sa se conecteze mai multe device-uri.

Numai ca operatorii GSM pot sa limiteze numarul de device-uri si chiar sa blocheze de tot functia. Primele informatii ne spun ca Orange si Cosmote te lasa sa faci Personal Hotspot, dar Vodafone nu vrea sa imparti netul. Well, no surprise here: reteaua de date (si chiar si cea de voce) Vodafone lasa foarte mult de dorit in Romania.

Ai iPhone 4 de la unul dintre operatorii GSM din Romania? Descrie experienta ta cu Personal Hotspot! Cite device-uri poti sa conectezi, care este viteza de download si care sunt tarifele?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

20 Comments

 1. Mda. Iphone 4 luat de la Orange. Abonament cu thethering. Facut update la 4.3. Optiunea My Personal hotspot lipsa. Sunat la suport. La primul nivel nici nu se stia ca exista aceasta optiune. Dar inregistrat sesizare. Urmatorul nivel de suport m-a sunat si mi-a zis ca trebuie sa fac resoftare la centrul de la Muzica. Am facut restore acasa cu backup din iTunes si, surpriza, a aparut butonul My Personal Hotspot. Apoi, pentru ca telefonul era gol de continut, aplicatii, setari etc am restaurat la versiunea salvata anterior. Si, iar surpriza, butonul My Personal HotSpot a disparut… Nu vreau sa reinstalez, pe rand zeci de aplicatii si sa astept cate 50 de minute la fiecare restaurare pt a afla care aplicatie/setare genereaza conflictul. Ce-i de facut?

 2. Tocmai am fost informat de catre reprezentantul orange ca optiunea e valabila doar in cazul achitarii extrataxei de 4 EUR. I-am dat urmatoarea replica: in conditiile in care din punctul de vedere al retelei pot folosi aceeasi functie cu alte telefoane de ce este limitata pe iPhone?… Raspuns: Apple permite operatorilor restrictionarea acestei functii si Orange a decis sa taxeze suplimentar activarea ei.

  Ce spuneti, putem vorbi de discriminare a clientilor in acest caz?… De fapt operatorul limiteaza accesul la o functie nativa a telefonului doar in functie de tipul telefonului si nu din ratiuni tehnice sau fundamentate obiectiv.

  Ma gandesc sa solicit o motivatie scrisa din partea Orange si sa incerc sa obtin mai mult decat un raspuns de tipul “nu se poate pentru ca asa am hotarat noi”.

  Credeti ca sunt sanse?

 3. Salut,
  Daca asta e politica Orange, nu prea ai sanse sa obtii mare lucru de la ei. Intradevar, personal hotspot este o functie nativa a noului sistem de operare, insa asta nu obliga pe niciun operator de telefonie sa ti-o ofere si gratuit.
  Mai pe scurt, ei pot face ce vor cu noi.

 4. Sunt si eu un amarat de utilizator Orange si nu tocmai indragostit de serviciile lor asa ca sugerez metoda “coalizare”: hai sa compunem o scrisoare la OPC in care sa reclamam aceasta discriminare. Fiecare trimite scrisoarea iar OPC-ul este obligat sa raspunda in maximum 30 de zile.
  Daca raspunsul va fi unul superficial (cum este de asteptat), mai scriem inca o data.
  Important este sa fim multi oameni care ne exprimam nemultumirea intr-un mod consecvent si constructiv.

  Mai jos gasiti un draft de scrisoare:

  reclamatii.bucuresti@opc.ro

  nume, adresa, numar de telefon, adresa e-mail

  Stimata doamna / stimate domn,

  Va adresez aceasta scriere pentru a reclama o practica incorecta a operatorului de telefonie mobila, Orange Romania.
  Ca utilizator al telefonului iPhone 4, cumparat de la Orange Romania, am optiunea, introdusa gratuit de producatorul Apple in ultima actualizare a software-ului telefonului (iOS 4.3), de a folosi functia “Personal Hotspot” care permite partajarea accesului la internet cu alte terminale. In ciuda acestei optiuni introduse gratuit de producator, operatorul Orange impune perceperea unei taxe de 4 Euro/luna pentru activarea ei din retea.
  Consider ca aceasta suprataxare este nejustificata, nereprezentand nici un fel de trafic, cost sau efort suplimentar din partea Orange Romania pentru a o activa definitiv. Activarea optiunii nu ofera nici viteza de conectare mai mare la internet nici un volum de date suplimentar ci doar “dreptul” de a apasa pe un buton al telefonului. Utilizatorul foloseste volumul de date deja platit in cadrul abonamentului contractat si orice depasire este taxata confrom contractului.
  Mentionez ca alti operatori de telefonie mobila din Romania nu restrictioneaza aceasta optiune si nici Orange nu o restrictioneaza pentru telefoanele mobile care opereaza pe alte sisteme de operare precum Android OS.
  Practica lor de restrictie reprezinta deci o concurenta neloaiala nu numai fata de alte companii dar si o discriminare negativa a utilizatorilor propriilor servicii.

  In concluzie va rog sa contactati compania Orange Romania in vederea eliminarii taxei mai sus numite. In cazul nerezolvarii problemei intr-un mod favorabil, consider acesta un motiv de reziliera a contractului cu compania Orange Romania.

  nume,
  Semnatura,

  data

 5. am trimis si eu. Eu nu folosesc abonament, sunt prepay (din considerente ce nu depind de mine). La prepay nu poti activa optiunea DELOC, se poate doar la abonament. Telefonul l-am luat factory unlocked de la Apple Store (din UK)

 6. cum activez functia pe iphone 4 cu 4.3 la cosmote?in meniul settings nu mi apare aceasta optiune?multumesc

 7. Am facut reclamatie la orange referit la functia de hot spot si uite ce au raspuns…

  Revin la nemultumirea dumneavoastra ce face referire la taxa pentru serviciul APN Modem si consider util sa mentionez ca functia din meniul telefonului Iphone 4 “Personal HotSpot” este oferita de Apple la fel cum este oferita si functia “SMS” sau “MMS” , ceea ce nu inseamna ca transmiterea unui SMS sau MMS este gratuita doar pentru faptul ca exista aceasta functie in meniul telefonului.

  Va adresez acest e-mail pentru a reclama o practica incorecta.
  Ca utilizator al telefonului iPhone 4, cumparat de la Orange Romania, am
  optiunea, introdusa gratuit de producatorul Apple in ultima actualizare a
  software-ului telefonului (iOS 4.3), de a folosi functia Personal Hotspot
  care permite partajarea accesului la internet cu alte terminale. In ciuda
  acestei optiuni introduse gratuit de producator, operatorul Orange impune
  perceperea unei taxe de 4 Euro/luna pentru activarea ei din retea.
  Consider ca aceasta suprataxare este nejustificata, nereprezentand nici un
  fel de trafic, cost sau efort suplimentar din partea Orange Romania pentru a
  o activa definitiv. Activarea optiunii nu ofera nici viteza de conectare mai
  mare la internet nici un volum de date suplimentar ci doar dreptul de a
  apasa pe un buton al telefonului. Utilizatorul foloseste volumul de date
  deja platit in cadrul abonamentului contractat si orice depasire este taxata
  confrom contractului.
  Mentionez ca alti operatori de telefonie mobila din Romania nu
  restrictioneaza aceasta optiune si nici Orange nu o restrictioneaza pentru
  telefoanele mobile care opereaza pe alte sisteme de operare precum Android
  OS.

  Deci pur si simplu se face o discriminare pe baza tipului de telefon. Sunt
  foarte dezamagit de Orange din acest motiv.

 8. Dar eu pentru SMS si MMS platesc exact cum platesc si pentru serviciul date. Fenomenal.

 9. o intreabare (caci nu am dar am citit despre el): MyWi pe un telefon cu JB face treaba de thetering fara sa fie nevoie de abonamentul de 4e? Acum 2-3 ani pe un 3G la vodafone MyWi mergea perfect si aveam doar 100MB inclusi in abonamentul de date de atunci… intre timp laptopul a evoluat si el la a avea Wireless WAN pe el (modem 3G integrat) … dar intreb si eu.. decat 4E lunar la orange nu merge cumparat MyWi odata si il ai pe oricate device-uri iphone ai (cel putin am vazut ca cydia te lasa sa-ti instalezi aplicatiile cumparate si in alte devece-uri pe care faci login cu userul propriu)

 10. @Voinea: ba da, merge. la iPhone platesti pentru comoditatea de a folosi un singur device pentru asta si a imparti serviciul de date pe care il ai deja.

 11. Nu, nu am fost taxat in plus. Imi consuma din cei 1.5 Gb de trafic inclusi in abonamentul Orange.
  Insa, recent, cei de la RedmondPie.com au postat un articol pe siteul lor cum ca AT&T in SUA a inceput sa trimita mesaje text abonatilor care folosesc aplicatia platita MiWi (tot pentru tethering, tot din Cydia) car ar trebui sa plateasca pentru tethering, ceea ce inseamna ca ar exista o metoda prin care providerul de telefonie mobila sa-si poata da seama daca telefonul tau are facut jailbreak si FELUL in care tu folosesti traficul tau de date. Gandirea precedenta fiind cea ca un bit transferat e un bit transferat.
  Mai mult de atat, au inceput sa trimita email abonatilor respectivi informandu-i de existenta planurilor de tethering in oferta lor (platite, desigur), si ca daca vor continua sa foloseasca aceasta functie, le vor fi activate in mod automat aceste optiuni si adaugate pe factura lunara.
  Nu m-ar mira daca si Orange, Cosmote sau Vodafone ar apela la aceeasi metoda.
  De asta am, si recomand, ca telefon secundar unul bazat pe Android. Poate nu e la fel de frumos ca un iPhone, dar nici nu-mi leaga mainile.

 12. Mi se pare foarte bun raspunsul Orange. Se incrimneaza singuri.
  Asa cum pentru sms sau mms clientii platesc la fiecare transmitere, la fel ar fi logic sa fac si pt. functia de hostspot. Doar ca in acest caz special, functia se plateste deja prin abonamentul contractat la cumpararea telefonului deci amarata de multinationala Orange nu are de unde sa mai stoarca niste banutzi decat daca face “jmekerii”.
  Raspunsul pe care l-as da eu in acest moment ar face referire la faptul ca asa cum pentru folosirea functiei de sms nu trebuie sa platesc taxa de activare, la fel ar trebui sa fie si pentru cea de hotspot. Platesc doar ce folosesc.
  Din pacate eu nu am primit pana acum nici un raspuns decat de la OPC care cere documente doveditoare… le-am trimis niste print-screen-uri.

 13. ce aberatie. Cum de nu le-a trecut prin cap sa-mi dezactiveze si functia de SMS, ca mai apoi sa-mi ceara 4E pt activare ? Dar aplicatia Safari, de ce nu o dezactiveaza ? Sau Youtube ? b-(

  Am fost in weekend pentru a 2-a oara la Orange Shop si m-am certat cu ei ca la iPhone pe prepay nu exista posibilitatea de a activa hotspotul. Evident ca nu am ajuns la nici un rezultat. Saptamana asta ma duc iar totusi, si ma iau de ei si mai tare.

 14. Am primit si eu un raspuns de la orange. Suna mai bine, aproape incurajator. Acum pregatesc o scrisoare in care ii intreb ce inseamna reanalizarea ofertei comerciale.
  Sa spunem ca exista inca speranta.
  Mai trimiteti sesizari!

  Stimate domnule,

  Răspund sesizării dumneavoastră referitoare la taxa aferentă activării funcției Hotspot de pe telefonul iPhone.
  Orange Romania dorește să ofere utilizatorilor iPhone cea mai bună experiență de navigare pe internet. Pentru a fi în concordanță cu calitatea și nivelul tehnologic al telefoanelor Apple iPhone, Orange a decis utilizarea unui punct special de acces pentru clienții care utilizeaza funcția de modem respectiv hotspot a telefonului Apple iPhone. Ne dorim în felul acesta să optimizăm traficul și să asiguram un serviciu de calitate pentru navigarea pe internet folosind un laptop sau desktop precum și a altor dispozitive ce utilizează conexiunea la internet.
  În urma observațiilor dumneavoastră, vom reanaliza însă oferta comerciala astfel încât aceasta să raspundă cât mai bine așteptărilor clienților noștri.
  În speranţa că acest răspuns va ajuta la clarificarea situaţiei, rămânem la dispoziţia dumneavoastră prin intermediul Serviciului Clienţi.

 15. De cind am plecat de la Vodafone, cam aceeasi parere o am si eu, cu mici diferente: nu m-as intoarce “la Vodafone inapoi nici pentru reducere de 50%”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*