Hummingbird – noile note muzicale

Stii sa citesti muzica? Mie nu prea imi iese. Nu cu vocea, dar cind eram mai mic am luat lectii de chitara si stiu sa reproduc o partitura cu un instrument muzical.

Felul in care arata notele muzica nu s-a schimbat pina acum. Hummingbird incearca sa schimbe asta si sa faca partiturile mai usor de citit. Asa de usor, incit un copil poate sa le inteleaga mult mai repede. Nu vorbim despre notele asa cum le stim noi (do, re, mi, fa…), ci de cele in notatia lor internationala (C, D, E, F…).

Uita-te la partitura de mai jos. Este aceeasi si in stanga si in dreapta. Doar ca in stanga este notatia Hummingbird.

Pare complicat? Uite o introducere in Hummingbird si un scurt tutorial.

Exista deja mai multe cantece care au fost transcrise si probabil ca vor aparea si altele. As vrea sa stiu parerea celor care fac sau canta muzica despre chestia asta.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Meh, e destul de useless chestia. Adică, pentru chitară ai tabulaturi care sunt cele mai uşor de citit, iar pentru alte instrumente, nu e chiar aşa greu de învăţat o cheie sol, o cheie fa şi unde vin aşezate cele 7 note.
    Oricum, ideea e interesantă, îmi place că se traduce word by word, gen above, below :D.

  2. Interesant ca poti vizualiza nota instant. (nu mai e nevoie sa numeri). Din pacate obisnuit fiind cu notatia solfege, e greu sa traspun in notatia cu litere, care e la baza tehnicii Humminngbird.

    Si intr-adevar, e mult mai usor sa “trisezi” folosind notatia in stil tablatura.
    Cine mai are vreme sa descifreze solfege in zilele noastre?

  3. Interesant, cred ca e util pt. incepatori, insa e doar o metoda pt. a recunoaste mai usor notele pe partitura. Probabil dupa o perioada de utilizare, nu mai identifici nota dupa forma (continut) ci pur si simplu ii observi locatia pe portativ.

    Tip: O alta metoda pt. identificare usoara a notelor e utilizarea acronimelor.
    De exemplu, pt. mana dreapta:
    Spatii :FACE
    Linii: EGBDF (every good boy does fine).

  4. O problema a notatiei asteia e ca nu poate fi transcrisa ușor la mărimea la care e transcrisa de obicei notatia normala.
    Asa cum spune si Mousey, tabulaturile de chitara sunt mai ușoare.
    In fine, nu am reușit sa învăț notatia normala, asa ca hummingbird e un ajutor pentru mine.

  5. Poate la prima vedere pare mai usor de descifrat pentru incepatori, desi daca ti-ai asimilat portativul nu te mai gandesti ce nota, unde se afla, ci totul vine automat, deci nu avem nevoie de note cu aspect propriu! Plus, in cazul unei partituri, hai sa luam un Paganini unde ai vreo cadenta cu foarte multe note, varianta clasica este mult mai clara.

    Durata notelor: varianta clasica este infinit mai simpla pentru ca vezi liniutele prin care sunt imbinate notele mult mai facil. O linie, optimi, doua linii saisprezecimi, s.a.m.d.

    Alteratiile: clasicul este cat se poate de evident, inveti cele trei simboluri, diez bemol becar, si gata! Plus de asta eu sunt curios cum se noteaza in acest sistem tonalitatile cu alteratii la cheie? Pentru ca nu au semn propriu-zis ci doar il ataseaza notei respective…

    Legato-ul: exista legato de durata si legato de expresie. Cel de durata este prezent in exemplul de mai sus, dar cum ar arata cel de expresie atunci?

    Una peste alta parerea mea personala este ca la fel ca si in alte domenii se incearca “simplificarea” notatiei care de fapt nu aduce absolut nimic “simplu” si cu timpul, daca s-ar merge, de exemplu, pe aceasta cale se vor fi atat de multe adaosuri (necesare intr-o partitura) incat probabil ca va ajunge mult mai greoiae decat cea clasica…

    Dupa cum spuneam, numai parerea mea.

    Iar ca ultim gand, este vorba de muzica, o arta si nu un proiect de constructie al unui scaun… Nu este estetic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*