Hackeri adevarati. Despre Geohot si ceilalti

Citeam zilele trecute un articol despre ce inseamna sa fii Hacker. Ideile principale erau ca:

– hackerul apreciaza munca celorlalti hackeri

– hackerul isi face publice descoperirile (in asa fel incit un alt hacker sa nu lucreze la aceeasi problema inca o data).

Povestea cu GreenPois0n, LimeRa1n si SHAtter este exemplul cel mai bun pentru a ilustra cum gandesc si actioneaza oamenii astia. Oricit de mult ar face parte din echipe “opuse”, DevTeam, Chronic DevTeam, comex si geohot nu fac altceva decit sa aduca un plus comunitatii de useri iPhone.

Geohot avea exploitul folosit in LimeRa1n de mai bine de 6 luni. Nu l-a folosit pina cind nu a aparut 4.1 si nu l-ar fi folosit pina la 4.2. Asta pentru ca jucara lui nu putea fi impiedicata de catre Apple prea usor. Userii nu prea au trecut la 4.1, asa ca in lume, cererea de jailbreak nu era uriasa. In urma cu doua zile, Chronic DevTeam au anuntat ca vor scoate GreenPois0n bazat pe SHAtter (un exploit diferit de cel al lui Geohot). Asa ca geohot le-a rupt petrecerea si scris intr-o zi LimeRa1n pentru 4.1 – un Jailbreak tool bun de folosit pe orice device aflat pe iOS 4.1 sau iPad la 3.2.2. Jucaria era incompleta si mergea doar pe Windows, dar update-urile pentru alte sisteme de operare si noi release-uri beta apar intr-un ritm foarte rapid.

Chronic DevTeam putea sa scoata GreenPois0n – un Jailbreak tool pentru iPhone 4 aflat la 4.1 sau sa astepte. In momentul de fata decizia lor este sa astepte pina cind Apple scoate 4.2 sau pina cind, tot Apple, inlatura exploitul din LimeRa1n. Nu era logic sa avem un mod de a jailbreakui un device si un alt mod de a face de petrecanie tuturor iDevice-urilor. Decizia lor – sa astepte – este corecta si foarte apreciata: un hacker nu lucreaza la aceeasi problema inca o data, nu?

Si ne intoarcem la prima lege nescrisa: un hacker apreciaza munca celorlalti. DevTeam a avertizat userii ca toti cei care se bazeaza pe Ultrasn0w ca si solutie de deblocare – NU trebuie sa faca update la 4.1 si apoi sa foloseasca LimeRa1n.

In acelasi timp, DevTeam urmeaza sa scoata un update la Pwnage Tool care sa includa exploitul lui Geohot si sa ofere un 4.1 fara update de baseband. Este posibil sa vedem si un nou GreenPois0n bazat pe acelasi exploit, al lui George Hotz. Asta nu inseamna ca acum, Chronic DevTeam fura tehnologia din LimeRa1n, ci doar o perfectioneaza in stilul lor.

Comunitatea are numai de castigat. Stim ca atunci cind apare 4.2 vom avea probabil o solutie de jailbreak si unlock. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci update direct din iTunes, totusi.

Acesta este un Editorial de Adrian Boioglu. Citeste si alte Editoriale de pe boio.ro.

sursa foto

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

 1. Parerea mea este ca geohot a lansat limera1n exclusiv ptr ca cei de la dev nu aveau suport si pentru 3gs in greenpois0n si i-a fortat sa pastreze explot-ul lor ptr mai tarziu. Oricum trecand peste aerele lui de vedetism si talentul lui de a face scandal si valva in jurul lui consider ca este geniul nr.1 in iphone hacking

 2. Sa nu uitam ca tot Geohot este cel care a decodat primul PS3 lansand revolutia PS3-urilor decodate hardware. Este un geniu si punct.

 3. deci eu am o teorie pt ce s’a intamplat, poate fi gresita, deci:

  chronic astepta sa curga donatiile, pt ca stiau ca oameni vor dona o suma de bani, si ar mai fi tinut jail’ul, dar donatiile s’au oprit.

  geohotz, care numai avea nimic de castigat, a folosit exploit’ul pt a scoate un jailbreak la care a lucrat intr’o zi

  mi se pare ca a procedat genial, deoarece el a dat comunitatii ceva intr’o zi, si le’a demonstrat alora de la chronic ca nu o sa’i ajute cu nimic lacomia

 4. Iphone 4 firmware 4.01 update la 4.1 dupa care JB cu limera1n

  Keep good work Geo & Thnks Boio for keeping us inform :)

1 Trackback / Pingback

 1. polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*