Cum verifica informatia site-urile de stiri?

Va intrebati ce au in comun Atitudineaonline, realitatea.net, Cuget Liber, Gandul sau Evenimentul Zilei?

Toate publica uneori informatii aiurea, neverificate si merg pe ideea – o poveste cu un titlu bun atrage afisari si click-uri.

Si ca sa raspund la intrebarea din titlu: site-urile de stiri nu verifica de multe ori informatia. O inghit ca pelicanii si o publica precum papagalii. Astazi vin cu un exemplu concret.

Atitudinea online, o fituica de teapa “Atac la persoana” publica in urma cu o saptamana un articol despre un gigolo care ar fi imbolnavit o clienta. Autoarea articolului a omis sa spuna ca povestea s-a intimplat in urma cu doi ani.

Sa reluam, pe scurt: ziarista publica o poveste pe baza unui anunt de pe net in care sunt relatate fapte neverificate si in care e publicat numarul de telefon al unui “gigolo”.

Anuntul suna asa: “Nu va incurcati cu acest om acum 2 ani ma inbolnavit de sculament si acum mam trezit k am poze la anunturi aveti mare grija femei maritate sau domnisoare evitati astfel de incidente foarte neplacut de la un opsedat par un tip ok dar nu e”.

Anuntul era publicat pe net si era insotit de numarul de telefon al presupusului gigolo la care a apelat nefericita agramata.

Iar asta este articolul din Atitudinea.

Si de aici incepe circul. realitatea.net preia informatia si o da ca o mare stire de presa. A nu se confunda realitatea.net cu Realitatea TV. Colegii de la web si-au facut un obicei in a da informatii neverificate, preluate din ziare online.

De aici, povestea inventata de o ziarista plictisita si neverificata de nimeni a inceput sa se rostogoleasca. Gandul, Evenimentul Zilei sau Cuget Liber au preluat ca pelicanii povestea si au publicat-o fara sa verifice sau sa o gandeasca.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*