Tutorial: Cum sa stergi un document care este “Locked” pe Mac

Am folosit astazi un flash drive pe Windows si m-am si ales cu un virus. Atunci cind l-am pus pe Mac imi apareau doua documente care nu puteau fi sterse: erau Locked.

Primul dintre ele a fost usor de rezolvat: Click dreapta – get Info. Sub “General” e o rubrica “Locked” care are o casuta pe care poti sa o debifezi. Am debifat-o si apoi am putut sa sterg imediat fisierul.

Pentru al doilea, a fost ceva mai greu. Povestea de mai sus nu mergea, asa ca dupa mai multe cautari pe net am dat de urmatoarii pasi:

1. Deschide Terminal pe Mac.

2. scrie sau da paste la: “sudo chflags -R nouchg ” (fara ghilimele) urmat de calea catre documentul in cauza.

Stiu ca pe Mac poti sa nu iti dai seama cum gasesti calea catre fisier in Finder, asa ca cel mai simplu este sa copiezi cele de mai sus in Terminal si apoi sa iei fisierul de pe Flash Drive si sa-i dai drag & drop imediat dupa sirul precedent.

3. Apesi Enter si iti va fi ceruta parola de sistem.

O fractiune de secunda mai tarziu fisierul de pe Flash Drive nu mai este locked si poti sa-l stergi.

In felul asta scapi si de virusii de Windows si de alte fisiere care se lasa greu sterse. Daca documentul cu pricina este deja in Trash si nu se lasa sters, tot ce ai de facut este sa apesi butonul “command” si sa dai cick dreapta pe Trash. Apoi apesi pe Secure Emtpy Trash si ai scapat de tot ce e acolo.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Daca nu folosesti kaspersky… vezi? d-aia ai virusi pe windoze. :) oricum si eu m-amn lovit de asta si sigura chestie disk utility si erase tata! la flash ma refer

  2. mai exista o aplicatie care face chestia asta recursiv pe foldere si mai are si alte optiuni. are o interfata grafica usor de utilizat. Din pacate nu imi amintesc cum se numeste, o sa fac un research si va zic daca sunteti interesati.

  3. se numeste BatChmod si poti edita cu el si permisiunile de scriere, citire si executie pe fisiere/foldere.

  4. Un tutorial extrem de util! Am avut aceasta problema cu Kaspersky care de cand am facut update la Sonoma imi bloca tot accesul la internet, mai putin pe youtube. Multe cautari si incercari mai tarziu m-am lovit de voi, multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*