Cum iti protejezi Mac-ul (in caz de furt)

Un cititor boio.ro ma intreaba:

Sunt in “familia” Apple ( MacBook Pro & iPhone 3GS ) de anul trecut dar pana astazi nu am investit nimic pentru protectia datelor. De mai multe luni vreau sa bifez acest lucru dar datorita celor intamplate astazi trebuie sa aplic masura in regim de urgenta.

Astazi sunt intr-o situatie neplacuta si este o urgenta pentru mine sa am o protectie asupra documentelor mele ( backup, sistem de localizare in caz de furt, etc. )

Am citit un articol si mi-am notat atunci cele trei programe, dupa cum urmeaza:

– LogMeIn – program pentru acces de la distanta

– Keylogger – program care inregistreaza ce se tasteaza

– LoJack – sistem de localizare pentru notebook-uri

Am rugamintea sa-mi recomanzi un soft sau mai multe cu ajutorul caruia as putea sa-mi protejez toate datele si in caz de furt sa-mi pot localiza calculatorul si telefonul.

I-am raspuns si lui, personal, dar prefer sa postez si aici, pentru ca aceste informatii se pot dovedi folositoare cuiva.

Cel mai bun back-up il faci cu o aplicatie gen Super Duper si, separat, cu Time Machine. Am scris pe larg despre metodele mele de Back-up pentru Mac.

Sistemele de localizare si protectie a datelor in caz de furt merg numai daca ai instalat ceva de genul asta anterior furtului si numai daca hotul e suficient de prost ca sa intre pe net cu laptopul tau si sa stea acolo pina cind e prins. Politia nu prea face nimic ca sa gaseasca jucarii furate daca nu are IP, adresa exacta si chiar poza individului. Ceea ce e greu de realizat. Pe de alta parte, ca sa mergi singur dupa hot… e prea periculos.

Sincer sa fiu, o chestie gen MobileMe care iti si localizeaza si face remote wipe la iPhone / iPad e buna doar pt iDevice-uri. cind e vorba de Mac… nu pot sa iti recomand nimic care sa faca treaba la fel de buna.

Nu am testat niciunul dintre cele 3 aplicatii mentionate de cititorul boio.ro, dar stiu in mare, ce pot sa faca fiecare si nu cred ca sunt cea mai buna solutie pt ceea ceea ce cauta el.

Atunci cind vine vorba de protectia Mac-ului tau, asigura-te ca iti faci back-up regulat (chiar de 2 ori pe zi) pe 1-2 hdd externe si ca ai parole la Mac atit pt start-up cit si pt iesire din standby. In cel mai rau caz, daca pierzi computerul macar ai un back-up bootabil facut cu SuperDuper si stii ca hotul nu poate sa intre pe ce ai tu.

Ai si alte sugestii? Lasa doua vorbe mai jos, in comentarii

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Singura solutie tre saq fie cu ochii in 6! atat! Sunt niste softuri care detecteaza miscare si incepe sa urle cand compul sau telu este in stand-by sau ON. Macar de-ar auzi proprietarul ca lucrul lui e in pericol de japca. In rest sa fie previzibil omu.

  2. iAlert you este o aplicatie interesanta din punctul asta de vedere ,doar ca aceasta functioneaza doar atunci cand calculatorul este deschis da si atunci este destul de ok ,daca cineva se atinge de laptop acesta ii face o poza si trimite mai departe pe mail imaginea “infractorului” .

1 Trackback / Pingback

  1. Prey Project. Tu cum iti protejezi Mac-ul? | boio.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*