Cifră de afaceri de peste 3 miliarde de euro pentru Grupul Lavazza în 2023

Antonio Baravalle,. FOTO Chapter 4

Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari.

”În 2023, scenariul macroeconomic pentru industria noastră a fost foarte complex din cauza creșterii abrupte a costurilor cu materiile prime, cu prețuri la niveluri record pentru cafeaua verde și îndeosebi pentru Robusta. Cu toate acestea, am ales să ținem sub control creșterile de prețuri pentru a ne proteja consumatorii prin menținerea volumelor și sacrificarea profitabilității. Cu toate acestea, sănătatea financiară robustă a Grupului Lavazza ne-a permis să profităm de oportunități majore de piață și să livrăm creștere datorită achizițiilor cum a fost cea a companiei franceze MaxiCoffee, obținând astfel venituri record de peste 3 miliarde DE EURO”, a spus Antonio Baravalle, CEO-ul Grupului Lavazza.

”Unul dintre punctele forte pe care le avem este abilitatea noastră de a ne diversifica activitatea, urmărind o strategie de creștere care să ne permită o prezență semnificativă în zone geografice și în piețe dintre cele mai diferite. Vom continua să monitorizăm piața internațională și să ne uităm la investiții strategice și sinergii care să contribuie la dezvoltarea noastră pe termen lung, implementând capacitatea competitivă și consolidând prezența noastră pe piața globală.”

În 2023, Grupul Lavazza s-a întâlnit cu câteva provocări majore: ca și anul anterior, 2023 a fost încă un an de creștere a costurilor cu cafeaua crudă, în particular cu Robusta, costuri care au atins un plafon superior de aproape 3200 USD/tonă și care continuă la același nivel extrem de ridicat.

Conform așteptărilor, nivelul inflației în toate piețele a erodat și continuă să afecteze puterea de cumpărare a consumatorilor. Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra volumelor globale, piața cafelei raportând o contracție de aproximativ 3% în perioada ianuarie-decembrie 2023. În ciuda dificultăților, grupul a vrut să își protejeze consumatorii, în timp ce a continuat să investească pentru a asigura creșterea business-ului pe termen lung. Acest lucru a rezultat, pe de o parte, în marje reduse, iar pe de altă parte pe o îmbunătățire a performanței grupului atât în valoare, cât și în volum comparativ cu piața în general, reflectată într-o creștere a cotei de piață de +0,3%.

În 2023, grupul a raportat venituri de 3,1 miliarde de euro, o creștere de 13% față de 2022. La acest rezultat a contribuit achiziția MaxiCoffee, care a întărit prezența internațională a Grupului Lavazza.

Cifra de afaceri a înregistrat o creștere stabilă și continuă atât pe canalele de Home, cât și și Out-of-Home, și mai ales comerțul electronic, zonă care a avut o creștere de 28% comparativ cu 2022.

Segmentul de cafea boabe continuă să crească și a fost și anul acesta cel mai dinamic din piață: luând în considerare cele 15 regiuni geografice principale în care operează grupul, segmentul a crescut cu 6,6% față de 2022, cota de piață a Grupului Lavazza crescând cu 9,1% față de 2022.

Pe segmentul Single Serve (capsule), în principal datorită finalizării lansării gamei îmbunătățite de capsule de aluminiu NCC, grupul a cunoscut o creștere în valoare de 15,3% față de 2022, comparativ cu o creștere de doar 3% a pieței globale, evoluție care a rezultat într-o creștere a cotei de piață.

Din punct de vedere geografic, Grupul Lavazza a raportat o creștere în valoare a vânzărilor pe canalul de retail în toate piețele și mai ales în Statele Unite ale Americii (+9,8%), Polonia (+21%) și UK (+8,6%); Italia și Franța (piețele cele mai importante pe care activează grupul) au înregistrat și ele creșteri de 6,3% și respectiv 5,8%.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) grupului a fost de 263 milioane de de euroo, în scădere față de 309 milioane DE EURO în 2022, cu o marjă de 8,6% față de 11,4% – marja obținută în 2022. Strategia grupului a fost aceea de a limita creșterile de preț la consumator într-un mediu inflaționist, absorbind o parte din creșterea costurilor în cadrul marjelor sale.

EBIT (profitul înainte de dobânzi și taxe) a fost de 97 milioane de euro, în scădere de la 160 milioane de euro în 2022.

Profitul net a totalizat 68 milioane de euro, față de 95 milioane de de euroo obținute anul trecut.

Poziția financiară netă la finalul anului 2023 a fost o valoare negativă de 292 milioane de de euroo, ce reflectă operațiuni extraordinare, în particular achiziția MaxiCoffee, finalizată în 2023.

Grupul Lavazza a investit și va continua să investească pentru a-și asigura creșterea business-ului pe termen lung. Un exemplu tangibil a fost achiziția MaxiCoffe din Franța, finalizată pe 31 martie 2023, care a contribuit la creșterea prezenței companiei la nivel internațional. Compania franceză țintește atât consumatorii individuali, cât și companiile prin intermediul platformei sale de e-ecommerce, o rețea de 60 de agenții comerciale de pe tot teritoriul Franței, propriile Écoles du Café și magazine-concept. Platforma oferă o selecție de 8000 de produse din peste 350 de mărci diferite de cafea (boabe, măcinată și capsule), plus o gamă largă de mașini de cafea, cafetiere, râșnițe de cafea și accesorii. Achiziția MaxiCoffee a fost un reper important pentru Grupul Lavazza, care își propune să se dezvolte prin intermediul investițiilor strategice.

”În 2024 ne propunem să trecem peste dificultățile ctuale, în același timp anticipând o întoarcere la condiții economice mai bune și având ca obiectiv principal recuperarea marjei operaționale brute. Acest proces va fi susținut de sacrificiile făcute în anii anteriori, baza noastră solidă de consumatori și clienți și o concentrare constantă asupra managementului financiar și operațional”, a adăugat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza.

Lavazza consideră capitalul uman drept resursa cea mai importantă pentru dezvoltarea sustenabilă și pe termen lung a grupului care se extinde din ce în ce mai mult la nivel global, și va continua să investească în oameni pentru un mediu de lucru pozitiv, productiv și incluziv. În 2023, grupul a atins un număr de 5500 de angajați în toată lumea, peste 70% dintre aceștia activând în cadrul subsidiarelor din afara Italiei.

”Având, ca întotdeauna, privirea îndreptată către viitor, am decis încă o dată să acordăm atenția cuvenită oamenilor, printr-o revizuire semnificativă a salariilor în 2023 ca răspuns la inflație, și plata unui bonus de producție bazat pe performanță de peste 3000 de euro angajaților din fabricile italiene. De asemenea, rămânem dedicați promovării diversității, echității și incluziunii prin intermediul programului Gap Free: o cale către transformare culturală, care promovează valorile diversității și egalității de șanse pentru toți. Credem în importanța certificărilor obținute în acest domeniu, pentru că ne determină să facem aceste lucruri din ce în ce mai bine”, a comentat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza.

Sistemul de recompensă pentru performanțe în producție are ca scop nu numai recunoașterea dedicării profesionale, ci și, prin stabilirea unor obiective definite pe baza indicatorilor financiari și organizaționali, crearea unui mod prin care oamenii să fie implicați direct și conștient în strategia companiei pe termen mediu și lung, lucru pe care îl comunicăm pentru a genera un sentiment al implicării în atingerea obiectivelor pe care ni le propunem.

În ceea ce privește DE&I (Diversity, Equity and Inclusion – în română, Diversitate, Echitate și Incluziune), în 2023 grupul a obținut primul nivel al Certificării EDGE (Edge Assess) în Italia. Această certificare este fundamentală în primul rând pentru a susține o analiză internă obiectivă și comparabilă a egalității de gen în sediile din Italia, dar și pentru adoptarea unor măsuri de eliminare a diferențelor de gen în salarizare care sunt recunoscute, corecte și replicabile în subsidiarele companiei și, nu în ultimul rând, pentru a identifica zonele specifice de intervenție care au funcționat ca puncte de plecare pentru dezvoltarea unui plan de acțiune pe termen scurt și mediu pe care se bazează multe dintre inițiativele implementate în 2023 și planificate pentru 2024. La începutul anului 2024, acesteia i s-a adăugat Certificarea privind Egalitatea de Gen conform UNI/PdR 125:2022.

Grupul Lavazza integrează principii ESG în modelul său de business. În iunie 2024, ca și în anii anteriori, Grupul Lavazza va publica cea de-a zecea ediție a Raportului de Sustenabilitate pe care îl elaborează voluntar, conform cu alinierea la standardele Inițiativei Globale de Raportare care stabilește criteriile internaționale principale privind raportarea performanței în sustenabilitate și care este auditat de un furnizor extern.

2023 a fost și anul deschiderii oficiale a primului ”Centru pentru Economie Circulară a Cafelei” în Torino, un hub sprijinit de Fundația Lavazza împreună cu o rețea globală de parteneri al cărui scop este acela de a susține și promova principiile cele mai importante ale economiei circulare, accelerând astfel tranziția sustenabilă și susținând inovația în lumea cafelei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*