boio.ro este legal

… la fel ca si jailbreak-ul sau unlock-ul de iPhone.

Pina acum, marile site-uri se temeau sa publice tutoriale de jailbreak si unlock pentru ca operatiunea nu numai ca ducea la pierderea garantiei, dar mai era si ilegala.

EFF a reusit o performanta extraordinara: 3 exceptii de la Digital Millennium Digital Act (DMCA) – legea care guverneaza tot ceea ce inseamna software, muzica, film digital. Cele 3 exceptii au fost acordate de legiuitorii americani dupa o cammpanie care a durat 3 ani.

Jailbreak-ul – operatiunea care permite utilizatorilor sa modifice software-ul oferit de catre producator (Apple in cazul iPhone) si sa ruleze aplicatii 3rd party este prima exceptie. Astfel, Apple nu mai are castig de cauza intr-un eventual proces cu firmele sau persoanele fizice care vand iPhone jailbreakuit.

O a doua exceptie, este legata de dreptul unui DJ sau creeze remixuri audio/video folosind clipuri originale ale artistilor in scopuri ne-comerciale.

Si ultima, dar cea mai importanta exceptie face deblocarea iPhone sau a oricarui alt telefon la fel de legala.

Rasupunsul dat de catre Apple este unul clasic. Ei stiu ca nu pot sa mai faca nimic pentru a cere pedepsirea celor care jailbreakuiesc sau deblocheaza iPhone:

Apple’s goal has always been to insure that our customers have a great experience with their iPhone and we know that jailbreaking can severely degrade the experience.

As we’ve said before, the vast majority of customers do not jailbreak their iPhones as this can violate the warranty and can cause the iPhone to become unstable and not work reliably.

Asadar, daca ai umblat in telefon, ramai fara garantie. Dar nu te trezesti cu un proces pe cap daca incerci sa-l vinzi.

Apropo, ideea pe care au castigat EFF este ca telefonul este al tau, clientul care l-a cumparat si nu al Apple. Smart!

Nu m-am simtit niciodata amenintat de nimeni pentru ca am publicat tutoriale prin care ajutam userii sa isi jailbreakuiasca sau sa deblocheze telefonul. Dar e bine sa stii ca Suportul tehnic pentru iPhone nu este pe jumatate umbrit de chestii mai putin legale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. asa ar fi trebuit sa fie de la inceput, si sper sa ii oblige sa ii oblige sa fie unlock pentru toate device-urile iphone, ipad, nu sa stam sa asteptam jailbreak-uri si unlock-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*