bloggerii romani – jurnalisti liber profesionisti!

zilele trecute un articol din washington post a facut vilva in blogosfera mondiala. bloggerii americani au fost recunoscuti de o instanta ca avind drepturi egale cu ale jurnalistilor asa ca pot lua parte la un proces. si nu in calitate de acuzati ci de oameni de presa!!!

am incercat sa aflu mai multe despre cum sta treaba cu media bloggers association si cine poate avea acces in ea. regulile de baza sunt simple: intrarea se face pe recomandarea unui membru activ dupa o monitorizare atenta. in plus, tre sa ai blog intr-o limba care poate fi citita de mai multi membrii. adik engleza ;) deci romanii nu au ce cauta acolo, decit daca scriu in limba lui shakespeare…

toata povestea asta deschide o alta dezbatere. de ce nu pot fi si bloggeri romani recunoscuti ca jurnalisti. tehnic povestea asta se poate realiza destul de repede si bine. infiintam o asociatie a bloggerilor. statutul va fi si forma prin care sunt admisi bloggerii, dar acolo vor fi stipulate si metodele de atestare a unui blogger-jurnalist si ce-l diferentiaza pe asta de un blogger care copiaza materiale, sau nu se considera om de presa. ong-ul poate fi f usor cooptat de una dintre asociatiile de media din Romania si recunoscut in acelasi timp de toate celelalte.

In felul asta, un blogger poate sa aiba o legitimatie si poate sa aiba acces la diferite evenimente de presa si/sau sali de judecata. el poate sa fie recunoscut si acreditat de institutiile statului pentru a lua parte la o conferinta de presa dar si pentru a prelua imagini video sau audio de la o eventuala prezentare de caz…

dar exemplele nu se opresc aici. Aceeasi asociatie poate sa elaboreze un cod etic al jurnalistului on-line/blogger-ului si sa aiba in vedere respectarea lui de catre membri. nu vorbesc despre cenzura. atunci cind publici ceva, chiar si pe net, trebuie sa respecti reguli de baza ale presei. macar cele refertoare la chestionarea ambelor parti implicate intr-o disputa, protejarea surselor sau oferirea catre cititori a unor link-uri atunci cind materialul este preluat/tradus de pe alt blog/website.

am pus pe sidebar si un mic poll. poti sa votezi acolo si sa adaugi un comentariu mai jos. daca esti de acord, hai sa facem ceva pt ca bloggeri sa devina a 4-a putere in stat, alaturi de presa traditionala. daca nu esti de acord, spune-mi motivele sau temerile tale si hai sa le discutam…

daca esti de acord, posteaza (o parte din) acest text pe blogul tau (cu mentionarea sursei) si putem sa incepem sa ne cucerim drepturile!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Super idee !!! Daca merge renunt la facultate si imi traduc blogul in engleza ! Aceleasi drepturi, mai putina bataie de cap . De ce crede toata lumea ca e de ajuns sa scrii 3 randuri ca sa fii jurnalist? Daca va place profesia asta, ne vedem la FJSC.

  2. Suomea, nu vrea nimeni sa-ti ia locul la FJSC, pe care cu siguranta ca-l meriti. Aprofundeaza articolele de fata si o sa intelegi ce dorim noi la modul concret. Recunoasterea respectiva nu inseamna un job din care sa traim. E un mod de organizare, si de recunoastere a acestei organizari, cu drepturile si restrictiile ei. Esti binevenita sa ni te alaturi daca consideri initiativa laudabila.
    la buna citire!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*