aroma de cafea… de bani gata

cafeaua de starbucksluna asta vine starbucks in romania. nu ma suprinde povestea. ma asteptam si stiu ca unii dintre romani isi doresc sa-si cumpere o cafea de la "unitatea alimentara" in cauza cu atita ardoare de parca asta ar fi ultimul vis neimplinit. ceea ce nu stiu insa multi este de ce vine o asemnea firma la noi abia acum?

motive sunt mai multe, dar unul dintre cele mai importante este cel financiar. in america starbucks a avut succes la public pina cind oamenii si-au dat seama ca platesc 2.40 $ la galonu de benzina (un galon=4 litri) si 5 dolari pe o cafea. cind li s-a pus in fata socoteala au inceput sa-si dea seama ca "zeama" de la starbucks nu e chiar atit de buna si ca o gramada de alte firme stiu sa faca o cafea mai buna.

in ultimii doi ani cafeaua de la dunkin donuts si chiar cea de la mc donald's au depasit-o in topul preferintelor pe cea de la Sbax. din doua motive: e muuult mai ieftina si – cel mai important – chiar are gust de cafea adevarata!

Starbucks e luat peste picior acum in state deoarece s-a transformat dintr-un magazin de cafea intr-unul de suveniruri. nu poti sa bei sai la o masa sa bei o ciocolata calda ca esti inconjurat de cani, tablouri, mileuri, broderii, pahare si alte nimicuri cu sigla si numele firmei.

Unii spun ca Sbax are succes oriunde in lume. da, mai ales in aeroporturi si gari feroviare. pt ca acolo nu are loc orice firma, ci doar aia care plateste mai mult sa cumpere spatiul. iar omu… daca e in tranzit prin Munchen si ii arde buza dupa o cafea nu se mai uita daca plateste 60 centi sau 5 dolari! Altii cauta starbucks pentru internetul wireless oferit cu linguritza. sau cel putin obisnuiau sa faca asta. nu si in ultima vreme cind si-au dat seama ca pot sa navige mult mai ieftin si fara sa fie obligati sa cumpere produsele companiei in cauza.

in paranteza fie spus, am avut doua experiente legate de SBAX si am mai scris despre ele. poza alaturata e de la a doua – un starbucks din Bahamas, anul trecut, prin vara. cafeaua nu era a mea. eu doar am degustat frisca de deasupra…

Ei bine de aia vine starbucks la noi si in restul europei – pentru ca incep sa nu mai aiba clienti in state. pai atunci merita sa fie bagati in seama?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. zece intamplari si o minune plus doua stele paralele « cieloblu
  2. gheata de starbucks | adrian boioglu - tot mai sus

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*