vine din nou gripa aviara

zice-se ca in Ungaria au fost gasite primele pasari moarte. virusul inalt patogen nu a fost confirmat inca de laboratorul din Londra, dar tarile vecine Ungariei au luat deja masuri de prevenire a raspindirii infectiei. printre altii, chiar si inspectorii sanitari veterinari din Arad se dau de ceasu mortii sa dezinfecteze drumurile si gospodariile.

imi aduc aminte cum a inceput totu in romania: venisem de la bucuresti intr-o zi de vineri. ("dadeam cu sapa" pe vremea aia la TVR.) ministrul Flutur a iesit pe tv si a anuntat ca gripa aviara a aterizat in romania, in jud Tulcea. cum aveam "in grija" judetele cta si tulcea m-am urcat in masina si am plecat spre Ceamurlia de Jos.

comuna tulceana era deja adormita, pt ca era trecut de 9 seara, asa ca a durat ceva pina am dat de foto-document: de aici a inceput gripa aviara in romania.gospodaria cu pasarile moarte. oamenii stateau pe marginea unei balti. stiu ca am ajuns primu la casa cu pricina si tot primu am pus pasul in locu unde a nimerit virusul gripei aviare in tara noastra. la momentu respectiv, jurnalistii puteau sa para inconstienti, dar am gindit ca daca o familie traieste acolo, nu am eu cum sa ma imbolnavesc. nu am gresit nici mai tarziu, cind am refuzat sa mi se faca vaccinul anti-H5N1.

Fotografia de mai sus era prima realizata intr-o zona "periculoasa". Aceasta e cotetzul unde au fost descoperite si apoi ucise primele pasari domestice afectate de virusul H5N1.

stiu ca in aceeasi seara am avut prima confruntare indirecta cu autoritatile statului, la un nivel inalt. in timpul jurnalului de noapte al TVR eu povesteam in direct prin telefon ce se intimpla in Ceamurlia si il contraziceam pe ministru Flutur si pe prefectu de Tulcea. Ei sustineau ca inspectorii sanitari veterinari si jandarmii au inchis localitatea si ca deja se dezinfecteaza zona, pentru ca virusul sa nu se extinda. eu ziceam ca nu a fost luata nici o masura. saptamanile care au urmat au adus raspindirea virusului si o adevarata aventura jurnalistica. restul e istorie…

sincer sa fiu, eu nu cred in virusul gripei aviare. gaini au murit si in curtea bunicilor mei. daca nu era de culoare vinetzie, pasarea era fiarta si transformata intr-o ciorba gustoasa…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*