VGP anunță rezultatele financiare pentru primul semestru din anul 2023 

FOTO BDR

VGP NV, furnizor european de spații logistice și proprietăți imobiliare semi-industriale de înaltă calitate,  a anunțat, recent, rezultatele financiare pentru primul semestru al anului 2023, încheiat pe 30 iunie. Grupul VGP raportează contracte de închiriere semnate și reînnoite în valoare de 36,2 milioane de euro în timpul primului semestru, aducând veniturile anualizate totale din închiriere angajată de 328,1 milioane de euro (+8,2% YTD). Veniturile nete ale Grupului din închirieri și energie regenerabilă au crescut cu 60% la 75,6 milioane de euro, în comparație cu anul precedent. VGP a reinvestit puternic numerarul net de 267,9 milioane de euro ca rezultat al parteneriatelor cu Allianz Joint-Ventures și peste 450 de milioane de euro prin inițierea noului parteneriat cu Deka Joint-Venture. La data închiderii primului semestru din acest an, un total de 732.000 m2 se aflau în construcție prin 24 de proiecte, reprezentând 50,6 milioane de euro de chirie anuală suplimentară odată ce sunt complet dezvoltate și închiriate (90,7% pre-închiriate, față de o medie de piață de aproximativ 50%). Activele complet finalizate reprezintă 4.621.000 m2 sau 207 clădiri care sunt închiriate în proporție de 98,8% și au o vechime medie de doar 3,7 ani.

Rezerva de terenuri este distribuită geografic în mod egal între Europa de Est (48%) și Europa de Vest (52%) în metri pătrați. Cele mai mari suprafete de teren sunt deținute în Țările de Jos- Olanda (12,7%), Germania (12,0%), România (11,4%), Serbia (11,3%) și Slovacia (10,3%).

În parcurile VGP România, la finalul primului semestru, erau finalizate 14 clădiri pe o suprafață de 295.000 m2, și o clădire în stadiul de construcție pe o suprafață de 21.000 m2.

VGP dezvoltă în România parcuri industriale în București, Arad, Brașov, Timișoara și Sibiu. VGP Park București Nord este dezvoltat pe un teren de aproximativ 250.000 m2 cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 120.000 m2 divizată în 4 clădiri. VGP Park Arad este dezvoltat pe un teren de 390.000 m2, cu o suprafață de închiriere de până la 200.000 m2. VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 370.000 m2 și are 200.000 m2 de spațiu închiriabil. VGP Park Timișoara se întinde pe un teren de 360 000 m2 și are o suprafață închiriabilă de 180.000 m2. VGP Park Sibiu este dezvoltat pe o suprafață de 220 000 m2 și are 100 000 m2  disponibili de închiriat.

Jan Van Geet, CEO VGP, a declarat: “A fost o primă jumătate a anului productivă și plină de evenimente, marcată de o creștere semnificativă de 36,2 milioane de euro a închirierilor angajate anualizate. Suntem bucuroși să le urăm bun venit numeroșilor chiriași noi din portofoliul nostru, în timp ce efectuăm cu succes mai multe tranzacții cu partenerii noștri actuali din Joint-Venture. În plus, observăm o scădere a prețurilor de construcție, ceea ce ne permite să inițiem noi construcții cu marje favorabile.”

“Cred că mulți așteptau vești noi cu privire la extinderea modelului nostru de Joint-Venture și sunt convins că partenerul Deka are un ADN comparabil cu al nostru, pentru a susține o colaborare pe termen lung, în proporție de 50:50. Până la sfârșitul Q3, o primă participațiune, care cuprinde peste 700 de milioane de euro valoare brută a activelor, va deveni realitate. Până în Q3 al anului 2024, întregul portofoliu, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro, va fi transferat în cadrul parteneriatului comun, permițând VGP să reinvestească peste 700 de milioane de euro. Parteneriatul comun va fi gestionat de VGP într-un mod similar cu parteneriatele noastre de Joint-Venture existente și, după cum mi s-a spus, tranzacția reprezintă cea mai mare din Europa în clasa sa, până în prezent. În aceste timpuri, cred că pot afirma cu mândrie că acest lucru este o dovadă a calității reziliente a portofoliului nostru” a continuat Jan Van Geet

“După cum era de așteptat, agitația recentă din industria imobiliară ca urmare a creșterii ratelor de dobândă a dezvăluit o mulțime de oportunități și suntem pregătiți să profităm de ele. Prin urmare, VGP a semnat exclusivitatea pentru mai multe site-uri industriale în locații de top absolute. În acest sens, bilanțul nostru solid și tranzacțiile cu partenerii existenți și noii parteneri din Joint-Venture ne facilitează reinvestirea banilor pentru a susține o creștere continuă. Este o perspectivă de care sunt foarte entuziasmat și aștept cu nerăbdare să raportez pe măsură ce progresăm,” a concluzionat Jan Van Geet, CEO VGP.

Până la data de 30 iunie 2023, veniturile din închiriere provenite din contractele semnate și din cele reînnoite au însumat 36.2 milioane de euro. Aceasta a contribuit la un venit anualizat angajat total de 328,1  milioane de euro, echivalentul unei suprafețe închiriabile de 5,4 milioane de m2. Acest lucru reflectă o creștere de 8,2% față de decembrie 2022.

Dintr-o perspectivă geografică, Europa de Est, în special România, a reprezentat 68,5% din acordurile de închiriere noi incrementale (13,4 milioane de euro, din care 11,1 milioane de euro în portofoliul propriu).

În ceea ce privește segmentele, sectorul industrial ușor a reprezentat 66% (11,9 milioane de euro, din care 10,2 milioane de euro în portofoliul propriu)  din totalul acordurilor de închiriere noi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*