Tutorial: Foloseste-ti Mac-ul drept router wireless pentru iDevices

Nu as fi crezut ca sunt useri care nu stiu asta, dar cum m-am intilnit cu ei, poate ca e timpul sa iti spun cum poti sa beneficiezi de Internet pe iPhone sau iPad chiar daca in casa nu ai decit un cablu Ethernet si niciun wireless router.

Pasii sunt mai usor decit crezi. Setarile de mai jos sunt pentru OS X Lion, dar sunt aproape convins ca merge pe orice Mac de la Mac OS Leopard in sus.

1. Asigura-te ca ai Internet pe Mac. Nu conteaza daca e Mac Mini sau MacBook Pro – important este sa aiba un cablu Ethernet si setarile facute corect.

2. Mergi la System Preferences – Sharing si vei vedea o fereastra care arata cam asa:

3. Daca ai net prin cablu – trebuie sa ai selectat – “Share your connection from Ethernet”. Bifeaza casuta “To Computers using: Wi-Fi”

4. Bifeaza in dreapta casuta de la “Internet Sharing” si vei fi intrebat daca vrei sa-i dai drumul. Prima data iti apare si o fereastra cu numele retelei.

5. Deschide setarlile de WiFi de la iDevice-ul pe care vrei sa il folosesti ca sa intri pe net si bucura-te de o conexiune (aproape) la fel de rapida precum cea a computerului tau.

Ti-a iesit? Spune si altora! Nu stii cind ai nevoie de WiFi si nu ai decit un Mac pe linga tine.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

17 Comments

 1. Ce simplu e pe mac. Pe windows trebuie sa intrii in network connections apoi sa dai click dreapta si properties la local connection, sa dai la tabul sharing apoi share this network with si selectezi wifi apoi trebuie creata o retea ad-hoc si apoi dupa inca o jum de ora de troubleshooting te poti bucura de wifi fara router. Asta am patit cand i-am facut unui prieten wifi pe un hp sa ii mearga pe 2g-ul de atunci. Am observat ca de cand cu iphone-urile astea cam toti si-au cumparat router wireless. La fel a facut si prietenul meu o data cu achizitionarea 3g-ului anul urmator

 2. Tehnic vorbind, nu e

  o conexiune la fel de rapida precum cea a computerului tau.

  Pe windows trebuie sa intrii in network connections apoi sa […]

  Ce versiune de windows?

 3. da, e f util internet sharing-ul, dar am o mentiune, de tinut minte; pe lion, daca ai internet sharing activat, mac-ul nu intra in sleep – sper sa o rezolve la urmatorul update ca e cam enervant :)

 4. @Drey: mi s-ar părea fair play să compari windows xp cu Cheetah sau Puma. Alea au fost lansate în 2001, la fel ca XP.

  Să compari un OS din 2010-2011 cu unul din 2001 este ca și cum te-ai lua la întrecere cu un copil cu cel puțin 20 ani mai tânăr decât tine (deși la cum evoluează lucrurile în IT mi se par puțini 20 ani)

 5. ar trebui sa mentionezi ca daca folosesti o alta conexie de internet (de exemplu stick usb orange, digi, vodafone, sau o conexie prin bluetoth de la un alt telefon de ex. nokia) atunci selectezi aceea conexie in loc de ethernet. Restul pasilor sunt la fel!

 6. @ Adrian : Da , dar de la tine am invatat foarte multe cind am lucrat impreuna , acum continui sa invat de pe blog .

 7. mie nu imi functioneaza, am o conexiune PPPoE la RDS. am setat share connection from: PPPoE la computers using wi-fi. ma conectez prin PPPoE la internet (pe laptop functioneaza internetul deci), pe celelalte deviceuri (alt mac, iphone,ipad) ma conectez la reteaua wi-fi facuta de macul-router, isi iau IP, functioneaza ping in google si alte siteuri de pe celalat mac dar nu imi functioneaza hhtp-ul sau mailul pe nici un dispozitiv in afara de macul-router!! am dezactivat si firewall-ul… any ideea?

 8. Daca am internet wireless pe MacBook Air pot face sharing spre alte dispozitive sa nu cumpăr conexiune wifi pt fiecare device ?

  Abonamentul de internet wireless funcționează doar pt un singur dispozitiv.

 9. Buna am un iPad 2 gsm si as vrea să-l folosesc ca router, ce program există si cum se numește!?

  Mulțumesc

 10. @Costel: iPad 2 nu poate fi folosit ca Hotspot, cel putin asa spune Apple.

  Poti sa verifici daca ai sau nu optiunea asta. Mergi la Settings – Cellular si alegi meniul Personal Hotspot si il pui pe ON.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*