Tarfin, liderul regional în agri fintech, se lansează în România

Adina China-Birta, Director General al Tarfin IFN România. FOTO June Communications

Tarfin, liderul regional din domeniul finanțărilor în agricultură (agri-fintech) anunță intrarea pe piața din România. Start-up-ul de origine turcă vine în sprijinul fermierilor români și al distribuitorilor de inputuri agricole, combinând canalele de distribuție tradiționale cu tehnologia și resursele financiare. Compania își propune să reducă costurile producției agricole, oferind soluții de finanțare rapide, avantajoase și transparente, prin distribuitorii parteneri.

În România, agricultura reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare economice. Datele Institutului European de Statistică arată că România a fost în 2018 pe locul trei din Europa la producția de cereale, cu un total de 31.89 de milioane de tone. Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în prima parte a anului 2021, fermierii români au recoltat o cifră record de cereale păioase, de peste 15 milioane de tone. Cu toate acestea, criza energetică europeană a determinat o majorare a prețurilor la îngrășăminte, punând în pericol economia de producție a fermierilor și, implicit, aprovizionarea consumatorilor finali.

Misiunea Tarfin este de a susține producția agricolă cu ajutorul tehnologiei. Compania dezvoltă parteneriate cu distribuitorii regionali de inputuri agricole și utilizează metode avansate de management al riscului, astfel încât fermierii să poată achiziționa mult mai ușor și rapid inputurile necesare, cu termenele de plată de care au nevoie. Tarfin vizează acoperirea la nivel național și accelerarea digitalizării în sectorul agricol.

„Credem în puterea tehnologiei și în valoarea adăugată pe care aceasta o poate aduce fermierilor și distribuitorilor deopotrivă. Am ales să ne extindem în România deoarece conștientizăm potențialul industriei locale și capacitatea acesteia de dezvoltare. Intenționăm să venim în ajutorul fermelor mici de familie, pentru a oferi un acces mai facil la finanțarea inputurilor”, a declarat Mehmet Memecan, fondator și CEO Tarfin.

Folosind modele proprii de evaluare a riscurilor agricole, bazate pe algoritmi de tip machine learning, Tarfin plănuiește să faciliteze accesul fermierilor români la toate inputurile agricole necesare, la prețuri competitive, precum și șansa de a plăti la recoltă. Momentan, start-up-ul oferă servicii către distribuitori și se concentrează pe încheierea de parteneriate locale pentru a facilita relația dintre distribuitori și fermieri. Astfel, distribuitorii își pot maximiza mai ușor veniturile, iar fermierii își pot achiziționa inputurile la timp, fără constrângeri financiare.

„Fermierii au un rol crucial pentru bunăstarea noastră. Din acest motiv, încă de la înființare, ne concentrăm eforturile pentru sprijinirea operațiunilor agricole și eficientizarea acestor procese. În momentul de față, suntem în proces de autorizare de către Banca Națională a României pentru a ne putea extinde serviciile atât spre finanțarea fermierilor, precum și a distribuitorilor de inputuri agricole”, a declarat Adina China-Birta, Director General al Tarfin IFN România.

Compania Tarfin a fost fondată în 2017, în Turcia, cu scopul de a ajuta fermierii mici și mijlocii să achiziționeze într-un regim avantajos inputuri agricole precum îngrășăminte, semințe, furaje, produse pentru protecția plantelor, utilaje și echipamente agricole, materiale necesare pentru construcție de sere, solarii și irigații. În prezent, Tarfin colaborează cu peste 1000 de distribuitori și a finanțat inputuri agricole în valoare de 110 milioane de dolari, către 40.000 de fermieri.

„Ne bucurăm că am reușit să atragem capitaluri de peste 14 mil USD, aducând de partea noastră acționari puternici din ecosistemul agricol și fintech, precum Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures și Elevator Ventures – Raiffeisen Bank International. Cu sprijinul acestora, am reușit să ne extindem pe piața din România, ca un prim pas în eforturile noastre de extindere internațională”, a completat Mehmet Memecan.

Start-up-ul a fost premiat în 2021 de către Digital Money and Fintech Awards 2021 pentru „Fintech-ul cu cea mai rapidă creștere a anului” și a obținut primul loc în Competiția Tehnologiei Financiare EFSE în anul 2016.

Despre Tarfin Tarım A.Ş.

Tarfin este o companie înființată în 2017, în Turcia, de către Mehmet Memecan. Cu sprijinul acționarilor Syngenta, Yara Growth Ventures, Quona Capital, Collective Spark Fund și Elevator Ventures – acționarii internaționali ai Raiffeisen Bank, start-up-ul agri fintech și-a extins operațiunile începând cu anul 2022 și pe piața din România. Tarfin își propune să faciliteze accesul fermierilor la finanțări, într-un mod rapid și convenabil, cu ajutorul tehnologiei și a unei largi rețele de distribuitori.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*