Live Blogging: Steve Jobs – interviu la D8

Stiai ca iPad-ul a fost inventat inainte de iPhone, dar Apple a hotarit sa le lanseze in ordine inversa? Well, in noaptea asta am aflat o gramada de chestii noi, chiar de la Stebe Jobs.

El a acceptat sa deschida conferinta D8 organizata de Wall Street Journal. boio.ro a tradus si adaptat Live informatiile de la Conferinta. Cele mai relevante sunt explicate mai jos.

– Steve Jobs despre Flash pe iPad si iPhone:

“unele produse sunt bune, altele sunt rele. Daca piata ne va spune ca am luat o decizie gresita, vom face schimbari. Noi incercam sa facem produse bune. Daca ceva nu este foarte bun – renuntam. Ne vom asuma riscum sa facem cel mai bun produs din lume. Daca noi reusim – oamenii il vor cumpara. Si pot sa va spun ca lumea cam cumpara iPad”.

– Despre iPhone-ul pierdut intr-un bar:

“Ca sa ai un produs bun trebuie sa-l testezi in afara. Unul dintre angajatii nostri folosea un astfel de produs. Nu se stie daca l-a pierdut sau daca i-a fost furat. Persoana care l-a gasit a sunat Engadget si Gizmodo. Povestea e complicata si un procuror o analizeaza acum. Nu stim cum se va termina.”

– Despre sinuciderile de la Foxconn:

“Ne ocupam direct de analizarea situatiei de acolo. Foxconn e o fabrica bine dotata. Au cinematografe, restaurante. Sunt peste 400 mii angajati si rata sinuciderilor este sub cea din Statele Unite. Chiar si asa, este greu de acceptat.”

– Despre competitia cu Google:

“Noi am vrut sa facem un produs bun. Google a ales sa ne fie concurent. Chrome este bazat pe Webkit – un produs Apple, la fel ca si toate celelalte browsere moderne folosite de Nokia, Palm, Android sau RIM. Noi am creat un competitor adevarat pentru Internet Explorer. In spatiul mobile, webkit este acum numarul 1. Nu vom elimina produsele Google din iPhone

Nu suntem interesati sa intram pe piata <Search-ului>. Altii o fac deja bine. Achizitia Siri nu are nicio legatura cu asta”.

– Despre iPhone si alte retele in USA:

“Ar putea fi avantaje daca iPhone ar merge in doua retele. Am gasit o cale sa vindem telefonul pe care noi vroiam sa-l vindem prin intermediul ATT. Pina acum totul a mers OK.”

– Despre iPad:

“Scrisul cu un input device pe o tableta era foarte greu. Noi am re-imaginat tableta si am urmat o cale opusa fata de ceea ce impusese Microsoft. Tableta lor se baza pe un PC – bateria era slaba, greutatea mare si avea un cursor pe ecran. Atunci cind renunti la Stylus, ai precizia degetului si nu mai poti sa folosesti un sistem de operare similar cu cel de pe computer. Trebuie sa faci totul de la zero.

Sistemul de operare pentru iPhone a fost, la inceput creat pe un tablet. Am venit cu ideea de a avea un display multi-touch pe care sa poti tasta. Am intrebat lumea si sase luni mai tarziu am primit acest display minunat. L-am oferit unui specialist in interfete. El a venit cu ideea pentru “inertial scrolling” si alte citeva. Atunci am zis <Dumnezeule, putem sa facem un telefon din asta>. Asa ca am amanat tableta si ne-am apucat de telefon.

Cind eram o natie bazata pe agricultura, masinile noastre erau mai mult camioane. Odata ce omul s-a mutat spre oras a inceput sa-si schimbe si masina. PC-urile sunt ca si camioanele. Tot mai putini oameni vor avea nevoie de ele. Nu stim daca tranzitia catre un alt fel de device va dura un an sau cinci.

Evolutia iPad poate sa mearga in multe directii: editare video, creare de content”

A aparut si video:

– Despre AppStore si refuzul de aplicatii:

“Noi suportam doua platforme – una necontrolata de noi – HTML5 si una controlata – AppStore. Pentru cea din urma avem citeva reguli: aplicatia trebuie sa faca ceea ce spune ca face, sa nu crashuiasca, sa nu foloseasca niciun Private API. Acestea sunt principalele motive si aprobam 95% din aplicatiile trimise in fiecare saptamana. Avem si o regula care spun ca o aplicatie nu are voi sa defaimeze oameni, asa ca o app care avea caricaturi a fost respinsa. Intre timp am schimbat regula, dar developerul nu a mai trimis-o. Dupa un timp, tipul a castigat Premiul Pulitzer si a inceput sa spuna tuturor ca noi nu i-am aprobat aplicatia. Stiu ca si noi gresim si incercam sa ne reparam greselile.

Lumea alearga imediat la Presa ca sa-si primeasca cele 15 minute de failma. Noi nu mergem sa spunem tuturor cind cineva minte.

Asadar, 95% dintre aplicatii sunt aprobate in mai putin de 7 zile.”

– Despre Jobul lui Steve la Apple:

“Am cel mai bun Job din lume: lucrez cu cei mai sclipitori oameni de pe pamant si in cel mai bun laborator. Avantajul este ca Apple este o companie in care se colaboreaza foarte bine. In Apple nu Exista Nicio comisie. Suntem organizati ca un startup. Noi suntem cel mai mare startup din lume. Ne intilnim pentru 3 ore in fiecare dimineata ca sa discutam cum merg afacerile. Ne pricepem de minune sa impartim sarcinile pe echipe si sa discutam intre noi. Asa ca tot ce fac eu este sa ma intilnesc cu diferite echipe.”

– Cum vor fi urmatorii 10 ani din viata ta?

“Cind a fost povestea cu Gizmodo, am fost sfatuit sa nu-mi bat capul si sa nu incerc sa mai caut jurnalistul care a cumparat un obiect care fusese furat si care incerca sa scoata ceva de la mine. M-am Gandit mult la asta si nu am putut sa renunt. M-ai bine mi-as da demisia decit sa renunt la valorile mele.

In fiecare zi incercam sa facem un produs mai bun si nimic nu ma bucura mai mult decit un email de la cineva care imi spune cit de Cool este iPad-ul.”

– Despre concurenta si reclame:

“Vom intra in afaceri cu reclame. Sistemul folosit de concurenta Sucks pentru ca te scoate din mediul tau, din ceea ce faci. Am descoperit ca oamenilor le place sa ramana in aplicatii si sa lucreze cu ele, nu sa iasa mereu. Pina acum nimeni altcineva nu a creat un sistem care sa se foloseasca de ideea asta.”

Steve a mai raspuns unor intrebari legate de Set-top boc-urile pentru TV (au si aici o idee. poate ca va lansa ceva in curind) si a mai spus ca Apple lucreaza la o solutie pentru Output de video de pe iPad, imbunatatirea retelei ATT, tethering si wireless sync si despre modelul distribuirii filmelor asa cum vor userii.

[Informatii relatate live via Engadget]

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

3 Comments

  1. Frumos….multumim Adriane. Tare Steve Jobs….singurul lucru care nu il suporta e toata povestea cu Gizmodo(unde cred ca o sa si-o cam ia saracul om) in rest super tare omul.

  2. Destept om Steve Jobs, stie sa evite intrebarile “cheie”. De exemplu, de fiecare data cand a fost intrebat despre Flash, a stiut sa ocoloeasca subiectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*