Sa ne furam caciula – varianta developerilor din Romania

In ultimele zile am asistat la doua episoade pe care nu credeam ca le-am putea avea in lumea developerilor de Software din Romania. Doua episoade care mi-au lasat un gust amar.

Exista bun simt dupa greseala?

A fost mai intai povestea cu Adevarul for iPad – o aplicatie, de altfel bine realizata, a carei interfata semana foarte mult cu cea a unui ziar pentru iPad din Statele Unite – USA Today. Stiu ca in developement se recicleaza totul si ca sunt putini cei care mai inoveaza pe piata asta, dar mi se pare cel putin ciudat ca un developer roman a ales sa isi modeleze o aplicatie pentru care a depus o gramada de efort si a investit multe resurse, dupa fata alteia. Oare nu se gandeau ca cineva foloseste deja USA Today si ca o sa-si dea seama de asemanari?

Spre ghinionul lor, s-a intimplat ca acel “Cineva” care foloseste USA Today for iPad sa fie tocmai Adrian Boioglu si sunt convins ca descrierea cu exemple a asemanarilor nu l-ea prins bine. Dar sper ca vor invata din greseli si ca vor veni cu un update demn de catalogat ca fiind cel mai bun ziar romanesc in formatul iOS.

Am apreciat in mod deosebit gestul elegant al unui developer de a lasa un comentariu retinut si pozitiv:

Tupeu si argonata

A doua poveste a aparut astazi dupa amiaza. Mobilissimo a trimis un tweet despre o aplicatie romaneasca pentru Android care se numea roTaxi. Beculetele mele au inceput imediat sa se aprinda, asa ca am discutat cu Cristian Ivan de la Codesignum si am trimis un email developerului aplicatiei pentru Android. Vroiam sa stiu de ce au “imprumutat” numele unei aplicatii foarte cunoscute de iPhone.

30 minute mai tarziu nu am primit niciun raspuns de la Developerul pentru Android si aveam deja o declaratie de la Cristian Ivan. Am ales sa mai discut si cu Alex Brie, un alt developer bun de iOS. Nu de alta, dar si el patise o poveste similara cu una dintre aplicatiile lui.

Am pus in fata cititorilor boio.ro un subiect care merita dezbatut.

3 ore si jumatate mai tarziu primesc si raspunsul developerului de Android – Zoltan Sandor, care ma ia cu:

“O seara placuta din partea AndROtaxi si alocati mai mult timp muncii in loc sa va pierdeti timpul cu astfel de copilarii”

Incerc sa-i explic omului ca demersul nu a fost decit unul pur jurnalistic, dar el continua cu acelasi tupeu, aroganta si atitudine defensiva. 4 ore mai tarziu, numele aplicatiei pentru Android a fost schimbat in andROtaxi. Asadar, si-a recunoscut, tacit, greseala.

Oare nu era mai simplu ca developerul sa isi ceara scuze pentru gest si sa isi recunoasca greseala? Nu mie, ci lui Cristian de la Codesignum. In felul asta poate chiar ramaneau prieteni si se ajutau cu bazele de date pentru aplicatii.

De la OSIM la bun simt

Alte pareri mi-au aratat ca mentalitatea gaunoasa, pur romaneasca este foarte prezenta in lumea developerilor si a userilor din Romania.

Acum sincer, sunt prea multe coincidente, nu crezi? Care sunt sansele ca un developer roman sa faca o aplicatie de Android care listeaza firmele de taxi din Romania si sa o numeasca “roTaxi”. Si asta scrisa exact la fel, nu “RO-TAXI” sau “ro taxi”. Nu pot sa cred ca atunci cind ai un nume de aplicatie nu dai o simpla cautare in Google. Al 3-lea rezultat de acolo este aplicatia pentru iPhone facuta de Codesignum. Chiar nu iti sare in ochi o aplicatie de telefon mobil care face acelasi lucru cu a ta?

Cit despre inregistrarea numelui la OSIM, chiar nu cred ca e relevant argumentul. Oare de ce nu ne apucam sa facem aplicatii care se cheama “Instapaper” sau “Angry Birds” si sa le ducem in Android Market, din greseala? Nu de alta, dar nici Angry Birds nu e inregistrat la OSIM. Nu mai zic de alte zeci de aplicatii romanesti din App Store sau Android Market. Hai sa ne furam singuri caciula, sau sa intram intr-o firma si sa plecam cu un computer doar pentru ca nu e trecut in inventar.

Nu se rezuma totul la partea legala si la faptul ca numele este sau nu inregistrat la OSIM. Ci la ideea ca intr-o comunitate relativ noua si mica de develement mobil, asa cum este cea din Romania, nu ar trebui sa existe astfel de probleme. Daca developerii intre ei nu se respecta si nu isi apreciaza munca, atunci cum sa avem pretentii de la useri sa nu le pirateze aplicatiile?

Cit respect poti sa ai pentru munca ta, daca o dai in bara cu numele aplicatiei sau cu interfata ei si te astepti ca in anul 2011 nimeni sa nu observe asta?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Citesc demult boio si sant multumit de calitatea informatilor dar de data aceasta nu ai dreptate [ in opinia mea ] la cate aplicatii sant in appstore si poate fiind total neinformat de fenomenul iphone a pus un nume care a crezut de cuviinta mai ales ca nu este marca inregistrata . Alta chestie este ca nici macar nu isi fac concurenta , fiind pe segmente diferite de piata si nimic nu il obliga sa verifice appstore inainte de a da numele unei aplicatii .

  2. @crys: cum ar fi sa vina cineva la tine acasa si sa iti ia aragazul pe motiv ca nu scrie nicaieri ca e al tau sau ca nu e lipit de podea? E o chestie de principiu.
    Chiar trebuie sa inregistram numele aplicatiilor la OSIM ca sa ne protejam de indivizi care vor sa profite de un nume cunoscut? Eu sunt convins ca jucaria respectiva avea acelasi succes si daca nu se numea roTaxi. Dar uite ca in felul asta s-a ales cu publicitate gratuita.

    In USA developerii merg cu jucariile la OSIM-ul lor pentru ca vor sa protejeze o marca. Daca la noi oamenii nu fac asta este pentru ca nu au bani si se gandesc ca nu o sa faca cineva asemenea magarii.

    dar uite ca magarii se fac.

  3. Reactia tipica a unui roman “model” ,diferenta intre romani si cei care traiesc in societati mai dezvoltate este ca ei se simt penibili sa faca ceea ce tu ai descris mai sus ,romanul tipic cum esti tu de exemplu este nesimtit si face exact ce ai descris mai sus .

    P.S.
    Am scris Romania cu ”r’ pentru ca este o tara mediocra plina de oameni mediocri si nu merita sa fie luata in considerare ca si Natiune .

  4. Iti spun din proprie experienta ca un nume inregistrat la Osim este o mare pierdere de timp….ma confrunt cu o astfel de problema, si am constatat ca acel certificat n-are nicio valoare..e un simplu carton..oricine poate sa iti fure o idee, un nume, un slogan..ca de..suntem in Romania..nu dezvolt aici subiectul , dar iti spun sigur ca OSIM n-are nicio utilitate..m-am convins de asta pe pielea mea..Cat despre raspunsul lui nenea Sandor..sa fim seriosi..ce te asteptai de la un ungur? Lipsa de idei si aroganta cat cuprinde…

1 Trackback / Pingback

  1. Tweets that mention Sa ne furam caciula – varianta developerilor din Romania | boio.ro -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*