Războiul din Ucraina adâncește criza componentelor, scumpește electrocasnicele și încetinește reciclarea DEEE la nivel european

Războiul din Ucraina. FOTO Yolo Media

Războiul din Ucraina are consecințe devastatoare la nivel social și uman, dar afectează puternic și economia la nivel mondial, adâncește criza componentelor, scumpește produsele electrice și electrocasnice și încetinește procesul de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Experții susțin că sancțiunile aplicate Rusiei precum și retragerea companiilor occidentale din Rusia vor avea un uriaș impact negativ la nivel economic, vor perturba lanțurile de aprovizionare și vor genera o creștere a inflației globale.

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro) declară că excluderea Rusiei și a Ucrainei din procesele de import-export va genera o criză de materiale rare, necesare producției echipamentelor electrice și electronice, care va adânci și mai mult criza deja existentă a semiconductorilor și a materiilor prime.

Industria echipamentelor electrice, grav afectată de război

Printre domeniile afectate se numără astfel și industria de produse electrice și electrocasnice, acolo unde deja se vorbește despre o criză majoră a componentelor și a materiilor prime.

”Din Rusia provin foarte multe dintre cele 35 de minerale critice ce susțin producția de echipamente electrice și electronice la nivel mondial. Tot Rusia asigura până acum 30% din necesarul mondial de minereu din grupa Platiniumului (inclusiv Palladium) și 13% din exporturile mondiale de Titanium.

Rusia controlează 10% din rezervele globale de cupru și este un principal producător de nichel și platină. Dacă nichelul este un material de bază folosit în producția bateriilor electrice, cuprul se regăsește în aproape toate produsele electronice și electrocasnice, dar este folosit și pentru construcția de locuințe. Tot Rusia este o sursă importantă ce exportă neon, esențial în industria cipurilor și pentru plachetele de siliciu.

Pe de altă parte, neonul provenit din Ucraina asigură 90% din producția internă de cipuri din Statele Unite, iar în absența lui o criză majoră este inevitabilă. În acest context și industria auto va avea de suferit. Din cauza conflictului, 2 milioane de mașini electrice nu vor mai putea fi livrate la nivel european în următorii 2 ani, fapt ce îngreunează angajamentul Comisiei Europene de a se ajunge la emisii zero până în anul 2050”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Reprezentantul asociației menționează că situația conflictuală va scumpi și mai mult produsele electrice și electrocasnice.

„Ramificațiile conflictului și sancțiunilor sunt majore și afectează nu mai puțin de 400.000 de companii la nivel global. Vorbeam despre o criză a componentelor încă din 2019, despre mașini livrate cu întârziere sau despre producătorii de telefoane ce nu puteau satisface cererea din cauza absenței materiilor prime. Probleme de livrare există acum și la electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni. În perioada următoare ne vom confrunta cu multe astfel perturbări în ciclurile de producție. Vom asista, din păcate, la scumpiri și la produsele electrice și electrocasnice. Într-o lume globalizată, orice mică perturbare generează efecte majore, întocmai ca într-un joc de Domino. Totodată va fi o perioadă de noi oportunități și o perioadă în care trebuie să înțelegem că reciclarea este o soluția principală pentru a ameliora deficitul de materii prime cauzat de acest conflict”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Reciclarea DEEE, soluția pentru criza componentelor

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Manipularea necorespunzătoare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice are ca rezultat o pierdere semnificativă a materiilor prime rare și valoroase.

„Materiile prime si rare au devenit în contextul social actual și mai rare. Această criză nu ar fi fost atât de acută dacă s-ar fi implementat și respectat din timp un sistem sănătos de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Consumatorii finali trebuie să înțeleagă ca au o obligație morală să ofere spre colectare produsele ieșite din uz, care conțin exact acele componente atât de greu de găsit în prezent. Această datorie poate fi constrânsă prin sancțiuni, dar nu stimulată prin diverse programe. Cea mai mare parte dintre DEEE sunt în continuare aruncate la gunoi sau sunt depozitate prin case, spre păstrare. Acestea trebuie să ajungă în centrele de reciclare specializate, noi putându-le prelua și transportate acolo unde sunt prelucrate și refolosite pentru noi produse. Doar printr-o mobilizare colectivă  și extraordinară la nivel global se pot ameliora urmările acestei crize generată de războiul din Ucraina”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).  

Recuperarea și reciclarea acestor materiale poate prezenta oportunități economice: în 2019, valoarea materiilor prime în DEEE-uri la nivel mondial a fost de aproximativ 57 de miliarde de dolari, doar cele din Europa reprezentând 12,9 miliarde de dolari. Totuși, în același an, doar 17,4% din DEEE generate au fost reciclate la nivel global. În Europa, continentul cu cea mai mare rată de reciclare, aproximativ 40% din DEEE sunt în prezent colectate și reciclate.

Echipamentele electronice și electrice conțin materiale valoroase și rare, extrase în urma mineritului, adesea găsite în plăcile de circuite, microcipuri, acumulatori, cabluri și periferice. Un smartphone conține, spre exemplu, 72 de elemente găsite în tabelul periodic, dintre care 62 sunt metale, precum zinc, aur, cupru, paladiu, tantal. Ecranele tactile, pe care le utilizăm cu toții în prezent, conțin indiu. Acesta este prezent și în panourile solare. Apoi, tantalul este utilizat în micro-condensatori pentru o gamă largă de echipamente, de la telefoane mobile la turbine eoliene.

Cum ajutăm economia circulară

Prin reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, încurajăm mineritul urban și susținem economia circulară. DEEE-urile conțin materiale utile care prin reciclare corespunzătoare pot fi reintroduse în procesul de producție ca materii prime, fără a mai fi astfel nevoie să exploatăm noi resurse naturale- și așa pe cale de dispariție- mineritul numărându-se totodată printre industriile care poluează cel mai tare Planeta.

“Reciclarea corectă va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Statisticile arată că, în 2019, 15 mii de tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global”, continuă Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

Soluții gratuite pentru reciclare corectă și eficientă a DEEE în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*