Raport Green Software: Emisiile CO2 produse de industria software, echivalente cu cele ale tuturor transporturilor aviatice, maritime și feroviare la un loc

Şerban Ţîr, managing director Thoughtworks România. FOTO Confident PR

Thoughtworks (NASDAQ: TWKS), o companie globală de consultanţă în tehnologie care integrează strategie, design şi inginerie pentru a stimula inovaţia digitală și co-fondatorul Green Software Foundation, anunță lansarea primului raport referitor la stadiul green software.

Raportul 2023 State of Green Software (SOGS) este prima analiză a software-ului sustenabil, la nivel global și în toate industriile, și urmărește reducerea impactului nociv a acestuia asupra mediului înconjurător.

„State of Green Software reunește informații și date globale de la liderii din industrie și cercetători, cu scopul de a impulsiona tranziția către green tech și a reduce impactul nedorit al software-ului asupra mediului înconjurător. Astfel, companiile devin mai conștiente asupra efectelor care pot fi dăunătoare și pot adopta soluții prin care să devină neutre sau negative din punct de vedere al emisiilor de carbon, pe măsură ce guvernele lucrează la nivel global pentru a soluționa urgent criza climatică actuală. Nici companiile din România nu fac excepție, mai ales că țara noastră a devenit un mare exportator de software și trebuie să ne aliniem tendițelor globale”, a declarat Şerban Ţîr, managing director Thoughtworks România

Datele analizate arată că, potrivit cercetătorilor, se așteaptă ca software-ul să reprezinte 14% din amprenta de carbon a lumii până în 2040. Raportul prezintă o imagine mai clară a ceea ce funcționează pentru agenda de sustenabilitate și consolidează datele ce devin extrem de utile în adoptarea unei strategii sustenabile de către decidenți.

„Mi-am dorit o resursă precum raportul The State of Green Software timp de patru ani și sunt încântat că în sfârșit a ajuns aici. Nimeni nu mai trebuie să petreacă ore întregi căutând informații care să convingă conducerea să investească în proiecte de tip green software”, spune Asim Hussain, Executive Director&Chairperson al Green Software Foundation.

Totodată, raportul arată că emisiile de CO2 legate de software reprezintă în prezent 4-5% din emisiile globale. Acest lucru este echivalent cu emisiile tuturor transporturilor de aviație, transport maritim și feroviar combinate.

Green Software este vital pentru un viitor net zero, iar rezultatele sondajului SOGS susțin afirmația celor aproximativ jumătate din companiile din Fortune 500, care și-au afirmat angajamentul de a reduce emisiile până în 2030.

În același timp, sondajul SOGS indică faptul că peste 2.000 de practicieni de software și alte părți interesate au în vedere schimbările climatice, 62% raportând că sunt foarte îngrijorați și 30% spunând că sunt îngrijorați.

De asemenea, sustenabilitatea este cheia pentru recrutarea și păstrarea angajaților. Companiile cu obiective climatice solide și inițiative pe sustenabilitate ar putea să atragă și să rețină mai ușor talente. Potrivit unui studiu din 2019 al companiei Fast, 40% dintre mileniali au declarat că au ales să lucreze pentru un angajator pe fondul performanței puternice a acestuia în materie de sustenabilitate, iar 30% au spus că au decis să părăsească un loc de muncă din cauza performanței slabe în materie de durabilitate.

Totuși, studiul arată că numai decarbonizarea nu este suficientă pentru tranziția către green software.

Emisiile de carbon reprezintă o parte semnificativă a impactului software-ului asupra climei, însă tehnologiile care utilizează o cantitate mare de date, precum inteligența artificială generativă, necesită și multe alte resurse, inclusiv apa.

Cercetătorii de la Universitatea din California Riverside și de la Universitatea din Texas Arlington au scris o lucrare care examinează amprenta apei folosite de către AI. Potrivit acestora, antrenarea GPT-3 în centrele de date de ultimă generație ale Microsoft din SUA poate consuma direct 700.000 de litri de apă proaspătă curată, suficientă pentru a produce 370 de mașini BMW sau 320 de vehicule electrice Tesla.

Raportul din 2023 State of Green Software (SOGS) se concentrează în prezent pe China, leaderul global în materie de green computing, SUA, India, Marea Britanie și Australia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*