primiti cu colindu?

asta mai lipsea acu..sa vin si yo cu colindu…dupa citi colindatori bat in fiecare zi la usa… ei, tocmai despre asta vroiam sa-ti zic azi. au luat-o razna colindatorii astia. in goana dupa bani, nu mai respecta nici macar obiceiurile intra-ale colindatului.

pai ieri de exemplu, pe la 12.00 suna cineva la usa: primiti cu colindu? pina sa zica gospodina un …”da…am de ales?”, ei au inceput deja cu “buna dimineeeaatza la mos ajuuun”. pai cum “buna dimineata” ca e ora 12 si cum “mos ajun” ca e 23 decembrie??? pai daca pe 23 veniti cu “buna dimineata” atunci pe 24 cu ce mai veniti? tot cu “buna dimineata”, au raspuns baietii in timp ce-si bagau banii in buzunar. au recunoscut totusi ca era prima familie care le deschidea usa.

yo stiam ca pe 23 stai acasa si iti pregatesti repertoriul. cel putin asa faceam eu cind eram mic. apoi pe 24 dimineata pleci prin vecini cu “buna dimineata la mos ajun”, iar seara pleci, evident, cu “buna seara la mos ajun”. in ziua de craciun mai mergeai cu steaua, capra sau ursu in functie de costumele pe care le aveai si de gasca. asta ca sa nu mai zic ca pe vremea mea colindele aveau mai multe strofe si colindatorii nu le cintau pe repede inainte. acum parca sunt in ritm de rap, mai mult vorbite decit cintate. astia nu vor decit bani. daca le dai covrigi si nuci, asa cum primeam noi cind eram mici cred ca-ti dau cu ele in cap.

ei si dupa cei doi pusti au inceput sa vina altii. de 36 ore soneria de la usa nu se mai opreste.

mai exista si o alta categorie de colindatori pentru care am tot respectu. vin in grupuri de cite cinci si pornesc in fiecare scara de bloc de la ultimul etaj in jos. se opresc la fiecare nivel si cinta cite un colind. da! altu de fiecare data. il cinta pe 3 voci si recunosti imediat cunostintele muzicale de seminar teologic si vocile de viitori preoti sau macar dascali la biserica. nu suna la usa, dar daca iti place ce auzi si vrei sa le deschizi sa le dai un ban iti multumesc si pleaca mai departe.

inchei postu aici pt ca iar suna la usa…

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

4 Comments

  1. Da…ai foarte mare dreptate…Si eu mergeam cu colindul cand eram micutza…am fost si in corul clasei…era foarte frumos…fiind mai baietoasa eu de fel, daca cineva sarea din versuri sau strofe, sau daca pierdea ritmul…ii luam la bataie..le dadeam cu ceva in cap…Dar era altfel, desi nu a trecut mult timp de atunci…Si mai imi placea cand veneau colindatori…mai in varsta ca sa spun asa…la vreo 25 ani sau mai mult…veneau cu chitara…si imi placea foarte mult sa ii ascult… Hmmm ce vremuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*