Legea smartphone-ului la volan sau cum apar astăzi sancțiuni pentru probleme din deceniul trecut

Apple CarPlay. FOTO noelsch
Apple CarPlay. FOTO noelsch

În ultimele săptămâni a făcut vâlvă inițiativa legislativă care prevede sancțiuni mai dure pentru cei care țin telefonul în mână la volan. Pe scurt, prevederea legală sună: “ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Ideea e foarte bună și la câte accidente au loc din cauza celor care stau să dea mesaje, să filmeze video și să le pună LIVE pe Facebook, chiar putem să spunem că avem nevoie de așa ceva.

Doar că eu o văd ca pe o lege bună pentru anul 2010, nu pentru 2019. Iată câteva argumente:

  • cele mai multe mașini noi vin cu ditamai display-ul capacitiv care se acționează doar cu degetul pe ecran. Nici nu mai spun că există Apple CarPlay și Android Auto. Șoferii din 2020 nu au nevoie de smartphone pentru a vedea un video sau pentru a citi un mesaj pentru că totul se întâmplă direct pe display-ul mașinii.
  • Un șofer corect folosește căști precum AirPods și răspunde la un apel cu un dublu tap pe una dintre căști. Dar cei care nu au căști moderne, tot trebuie să pună mâna pe telefon ca să răspundă la apel. Îi sancționăm și pe ei? Așa ar fi corect, nu?
  • Ce înseamnă “dispozitiv de redare text”? Orice device cu text pe el. Aici intră și un adaptor bluetooth care are un LCD? Dar o pereche de ochelari cu augmented reality?

Ce facem după ce ne dăm seama că o astfel de lege e depășită? Mai așteptăm să treacă 4-8 ani ca să o modificăm sau lăsăm totul la decizia polițistului din stradă? Sunt curios de ce nu s-a gândit nimeni să consulte un specialist și să răspundă, în lege sau în normele de aplicare, la întrebările de mai sus.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*