June Communications coordonează comunicarea, diseminarea și exploatarea proiectului european InBestSoil, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe

Iuliana Floricică. FOTO June Communications

June Communications anunță debutul proiectului european „InBestSoil – Evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice ale solului și crearea de inițiative pentru investiții în sănătatea solului: stabilirea unui cadru pentru includerea sănătății solului în mediul de afaceri și implementarea politicilor de mediu”. Coordonat de Universitatea din Vigo, Spania, prin intermediul Horizon Europe – programul cadru de finanțe al UniuniiEuropene pentru cercetare și inovare, InBestSoil are un buget alocat de peste 5 milioane  de euro, este dezvoltat de un consorțiu format din 19 instituții partenere din 10 țări europene, inclusiv din România, prin June Communications care gestionează pachetul de comunicare, diseminare și exploatare.

Lansarea oficială a avut loc la Zagreb (Croația) la începutul acestui an, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie. În cadrul primei întâlniri, partenerii InBestSoil au stabilit primii pași de implementare ai proiectului care se va desfășura în următorii patru ani, implicând companii private, universități, ONG-uri, asociații de fermieri și alte entități din diferite țări europene.

InBestSoil este un proiect Horizon Europe din programul Misiuni, finanțat în comun de Comisia Europeană în parteneriat cu Guvernele din Marea Britanie și Elveția, cu un buget deaproape 6 milioane de euro (4,6 milioane de euro de la Comisia Europeană).

„Misiunea noastră este să arătăm importanța fundamentală a solurilor pentru bunăstarea  întregii planete și să abordăm provocările cu care ne confruntăm în prezent. Solul reprezintă o legătură esențială între problemele globale de mediu, precum schimbărileclimatice, gestionarea și protecția apei, cât și pierderea biodiversității. În același timp, este o resursă importantă, regenerabilă pentru agricultură, oferind o bază pentru producerea de alimente și alte resurse pentru o economie circulară. InBestSoil își propune să contribuie la dezvoltarea Strategiei UE privind solul pentru 2030, inițiativă care stabilește un cadru și măsuri concrete pentru protejarea și refacerea solurilor și pentru a asigura utilizarea acestora în mod durabil”, a declarat Diego Soto Gómez, cercetător și coordonator al proiectului InBestSoil din cadrul Universității Vigo.

Totodată, proiectul va încerca să ofere o valoare economică sănătății solului, având în vedere diferitele sale funcții: de la producția de fibre și alimente până la rolul său în conservarea patrimoniului cultural. În acest scop, au fost selectate zone experimentale din toată Europa, unde sunt folosite tehnici eficiente de îmbunătățire a sănătății solului Acestea includ, printre altele, o zonă de luncă spaniolă unde peisajul agro-pastoral este utilizat pentru regenerarea solului degradat de agricultura convențională și zone periurbane din Vilnius și Zagreb, unde agricultura îmbunătățește infiltrarea solului și reduce incidența inundațiilor.

Alte zone experimentale includ o inițiativă olandeză care vizează diversificarea producțieifermierilor din zonă și creșterea fertilității solului, inclusiv lupini, două mine abandonate alecăror soluri au fost reabilitate și o pădure boreală din Europa în care sunt folosite resturi din industria lemnului pentru a îmbunătăți caracteristicile solului.

Îmbunătățirile sănătății solului și dezvoltarea diferitelor tehnici vor fi analizate în sere creând un cadru care să permită companiilor să investească resurse financiare în aceste soluții.

„Sustenabilitatea joacă un rol cheie în strategia de dezvoltare a companiilor, în lipsa căreia într-un orizont destul de apropiat companiile vor fi considerate indezirabile într-un mediu economic sănătos și al conservării unei planete care să poată susține existența generațiilor viitoare. InBestSoil este un proiect care ne aduce provocarea de a ne expune și îmbunătății expertiza la nivel european. Avem deja un portofoliu stabil de companii locale și internaționale care activează în sectorul agriculturii regenerative și convenționale pentru care oferim servicii de consultanță de PR, comunicare și marketing și ne dorim să ne implicăm în proiecte care promovează și urmăresc practicile sustenabile pe termen lung”, a declarat Iuliana Floricica, CEO și co-founder al June Communications.

Echipa de proiect a InBestSoil este multinațională, cu un background variat în agricultură, cercetare academică, comunicare și marketing, consultanță și inovare. Universitatea din Vigo, Spania, este liderul proiectului, responsabil pentru conducerea și coordonarea proiectului, oferind proceduri clare pentru a asigura un management eficient și o coordonare tehnică. Ceilalți coordonatori ai pachetelor de lucru sunt:

  • Zabala Innovation Consulting, Spania – Responsabili de grupurile pentru co-creare, co-inovare și co-învățare.
  • Universitatea Politehnică din Cartagena – Evaluarea economică a serviciilor ecosistemice ale solului și impactul intervențiilor pe sol
  • FiBL – Institutul de Cercetare pentru Agricultura Ecologică, Elveția – Impactul și scalabilitatea intervențiilor actuale pentru sănătatea solului în Europa
  • Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen – Noi modele de afaceri pentru sănătatea solului
  • Centrul euro-mediteranean pentru schimbări climatice, Italia – Politică și stimulente pentru a facilita investițiile în sănătatea solului
  • June Communications, România – Comunicare, diseminare și exploatare

Ceilalți parteneri ai proiectului InBestSoil sunt Inxenia Desarrollos Tecnológicos – Spania; Centrul de Valorificare a Mediului de Nord – Spania; Fundația Natură Globală – Spania; Facultatea de Agricultură – Croația; Universitatea Mykolas Romeris – Lituania, Institutul de Cercetare Forestieră de Stat „Silava” – Letonia; Jurrius Andreas – Olanda, Agris Sardegna – Italia, LGI Sustainable Innovation – Franța, Udea BV – Olanda, Actyva Sociedad Cooperativa- Spania; Universitatea din Exeter – Marea Britanie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*