History Vault – Microsoft inca mai stie sa copieze Apple

Primele versiuni de Windows 8 au intrat pe mainile “developerilor”, asa ca avem si screenshots. Jucaria de astazi este “History Vault” care seamana cu un Time Machine urat.

Aplicatia integrata in sistemul de operare te lasa sa faci back-up la documentele de pe computer. Timeline-ul nu este vertical, pe fond de stele si galaxii, ci orizontal, in partea de jos. Poti sa faci restore la foldere individuale, indiferent de data la care a fost facut back-up-ul.

Daca nu stii deja cum arata interfata Time Machine pe Mac OS X…

via

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

17 Comments

 1. Păi și ce a copiat de la Apple? Ideea de backup?

  Păi atunci și Apple s-a inspirat de la programele de backup existente la momentul respectiv.

  Sau s-a inspirat de la un sistem de control al versiunilor (gen svn), că face backup incremental.

  Când o sa vezi la Microsoft că implementează ceva gen expose în Windows, atunci poți să spui că a furat de la Apple. Până atunci… hai să spunem doar că integrează în OS aplicații existente dar 3rd party. Iar asta e valabil pentru ambii giganți.

 2. @Ionut Staicu: am updatat postul. jucaria are acelasi mod de functionare precum Time Machine: selectezi data la care vrei sa vezi cum arata un folder pe un timeline, dai click pe folder si apesi restore sau copy/paste.

 3. @Ionut Staicu: sa fim seriosi. Stii foarte bine ca nu e acelasi lucrucu svn. cind ai o chestie care face back-up la documente pe care le recuperezi apasind un buton pe care scrie “restore” si te misti cu un slider pe un timeline e evident ca e ceva copiat.

 4. Bine, dar si daca ar fi copiata, ce-i rau in a integra lucrurile bune, chiar daca ideea au avut-o altii? Nu toata lumea face la fel, ca sa tina pasul? Nu noi plangem, pai OSX are Time Machine, si Windows nu.. sau Windows are “blue screen of death” si OSX nu ;)
  Unele copii (nu ma refer la exemplul de aici, evident) sunt chiar mai bune (mai ieftine, flexibile in folosire, etc,) decat originalul, nu stiai?

 5. Sincer, nici eu nu vad unde s-a produs infractiunea :) de copiere. Daca vrei sa faci si tu un program de backup care sa permita userului sa faca restore la informatii in functie de ziua in care au fost salvate, inseamna ca copii de la Apple?
  Mi se pare similara situatia si cand Apple a lansat aplicatia AppStore si interfata era similara cu cea de la Installer (parca asa se chema). Pai cum ar fi putut sa puna Apple butoanele pentru ca aplicatia sa fie usor de folosit insa sa nu semene cu Installer?

 6. @Cristian: daca nu ai ceva de spus, atunci nu spune.

  AppStore nu are nimic in comun cu Installer. Nici in felul in care arata, nici cum se descarca aplicatii.

 7. Daca nu ai inteles ideea nu inseamna ca nu am nimic de zis. Installer avea 5 iconite in partea inferioara (featured, updates, install, uninstall si inca unul) iar Appstore app avea/are tot 5 iconite in partea inferioara si cu functii similare (featured, categories, top, search, updates). Mie mi se pare o situatie similara cu cea pe care o descrii tu mai sus.

 8. Prin ’94-95 lucram intr-o firma care avea un server care rula Novel 5.0 cu un modul de backup. putea fi programat sa faca backup la orice interval, de la 12 ore in sus. Neavind interfata “grafica” nu avea slider (nici nu mai tin minte daca suporta mouse) dar avea o chestie gen timeline cam asa —-o—-o—-o—- unde o-urile reprezentau zilele si pe care te puteai deplasa cu un cursor, cind ajungeai la o bulina afisa un chenar cu data, ora si inca niste chestii. Cind a aparut Time Machine? Ca eu vorbesc despre ceva similar de acum 16 ani, doar ca era text alb pe fond albastru si fara animatii cool.

  Sincer, iti inteleg pasiunea pentru produsele Apple. Sint bune, si eu folosesc doua dintre ele. Dar pentru cineva care foloseste computere din 1990 cam tot ce exista pe un mac e redesenarea a ceva ce a mai existat.

 9. sa nu exageram …daca e so luam asa …oamenii invata sa vorbeasca cand sunt mici pentru ca repeta ce aud in jur … trecand peste asta … foarte bine ca se creeaza alternative … sunt 100% fac produse apple toate functioneaza bine etc. … totusi faptul ca ai de unde alege e ceva bun…nu mai suntem pe vremea comunista sa fie doar un fel de “orice”… …in plus daca exista concurenta toti sunt obligati sa evolueze in filiera tehnologica mai repede… adevarul e ca apple da updateuri foarte greu … in 2007 primul iphone practic nu facea nimic extraordinar (desi exista tehnologie necesara pentru al face sa se comporte ca un iphone 4 azi) doar ca nimeni nu avea ceva mai bun …acum daca exista mai multe variante sunt obligati si apple sa scoata lucruri de calitate mai repede…

 10. @Stefan: eu vorbeam de interfata. Exista sute de aplicatii de back-up dar ele nu au un timeline cu un slider, un buton de restore si iti arata cum se vedea folderul x sau y in urma cu z zile.

 11. @adrian boioglu: tocmai asta spuneam: prin ’94, Novel avea slider cu content preview si buton de restore, doar ca dat fiind nivelul tehnologic de atunci, nu era in format grafic si nu functiona pe baza de mouse. Principiul in schimb era identic, te deplasai intr-un timeline (cu ajutorul tastaturii), aveai preview la un fel de snapshot al zilei respective si un buton pentru restore al continutului de la acea data. Ideea deci era identica in functionare, diferind interfata pentru simplul motiv ca tehnic vorbind nu se ajunsese acolo. Stiu ce vorbesc, pe unul din computerele firmei rula System 7, relativ proaspat aparut si el pe atunci.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Windows Black Screen of Death | boio.ro
 2. Microsoft copiază Apple? | Staicu Ionut Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*