FPTR implementează un standard internațional pentru certificarea măsurilor de igienă pentru evitarea infecției cu noul coronavirus

Măsuri de igienă pentru o călătorie în siguranță, FOTO: FlixBus
Măsuri de igienă. FOTO: FlixBus

Federația Patronatelor din Turismul Românesc împreună cu Societatea Română pentru Asigurarea Calității (SRAC) implementează primul standard recunoscut internațional sub egida IQNet, în vederea certificării măsurilor de igienă dispuse pentru evitarea și prevenirea infectării cu bolile infecțioase, inclusiv cu noul coronavirus, de către toți operatorii economici din turism.

Încă din luna aprilie, Comitetul Director al Federației Patronale din Turismul Românesc a analizat solicitările și propunerile membrilor săi cu privire la efectele și consecințele pe care ramura de activitate turism le poate avea în urma declanșării pandemiei globale.

În urma analizei, au fost evidențiate următoarele concluzii:

1.Cu certitudine industria turistică va fi una dintre cele mai afectate ramuri, cu prabusire rapidă a veniturilor obținute din activitatea de bază.

2.Relansarea activității turistice va fi dificilă și pe o durată lungă de timp, până cel puțin la sfârșitul anului 2021.

3.Măsurile directe ale Guvernului pentru industria hotelieră, cu excepția somajului tehnic, vor fi implementate într-un timp relativ lung, iar accesarea facilităților de către agenții economici vor fi probabil restrictive și greu accesibile.

4.Un eventual tratament eficient împotriva SARS-CoV-2 nu poate să apară mai devreme de sfârșitul anului.

5. Un vaccin eficient nu poate fi realizat înainte de primăvara anului 2021.

Pornind de la aceste premise, s-a stabilit că un factor determinant în relansarea optimă a turismului, va fi câștigarea încrederii turiștilor și implicit ai propriilor salariați, în măsurile dispuse pentru încetarea răspândirii virusului.

Comitetul Director al FPTR a stabilit încheierea unui protocol cu Societatea Română pentru Asigurarea Calității (SRAC), liderul pieței de certificare și evaluare a conformității din România de peste 25 de ani și unul dintre organismele importante din Europa Centrală și de Est, în vederea implementării unui standard recunoscut internațional care să certifice măsurile impuse de legislația romanească actuală și recomandările organismelor internaționale, specializate în domeniu.

Această certificare independentă “Hello Hygiene”, recunoscută internațional sub licența IQNet (The International Certification Network), cea mai mare rețea internatională, formată din cele mai importante organisme naționale de certificare, va da o siguranță deplină turiștilor și angajaților, prin faptul că în unitatea respectivă s-au impus toate măsurile necesare combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2. De asemenea, pentru agenții economici se vor reduce riscurile în ceea ce privește responsabilitatea juridică.

Fiind cea mai afectată ramură de activitate din economia națională, agenții economici din turism fac eforturi foarte mari pentru a diminua impactul economic provocat de apariția noului coronavirus. Pentru a putea aplica normele protocolului, Comitetul Director al FPTR solicită primului ministru ca în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică, să dispună decontarea nerambursabilă printr-un grant special constituit a contravalorii măsurilor întreprinse cu privire la siguranța sanitară pentru câștigarea și menținerea încrederii turiștilor și angajaților.

FPTR propune să se deconteze după un altgorim care să fie avizat de Direcția Generală Turism:

– 375-400 euro / spatiu de cazare de 4 -5 stele sau margarete,

– 275-300 euro / spatiu de cazare de 2-3 stele sau margarete

– 200 euro / spatiu de cazare de 1 stea sau margareta

– structurile de alimentație publică independente clasificate, în funcție de numărul de locuri din certificatele de clasificare.

Standardul va fi implementat cu prioritate de structurile de primire turistice, clasificate de Direcția de Autorizare Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și va fi disponibil pe site-ul www.iqnet-ltd.com, începând cu data de 10.07.2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*