FOTO Serbia de Est – doză de mister și misticism

Serbia de Est

Zona Serbiei de Est a avut întotdeauna o doză de mister și misticism. Pe malurile Dunării, în Estul îndepărtat al țării, în urmă cu peste 9.000 de ani, oamenii preistorici au creat una dintre cele mai vechi culturi din Europa – cultura Lepenski Vir. De atunci și până acum s-au schimbat multe, dar armonia dintre viețile localnicilor și natură a rămas intactă. Gospodăriile rurale din această regiune sunt extrem de diverse. Unele sunt situate chiar pe malul Dunării și sunt un adevărat paradis pentru pescari și iubitorii de pește. Unele sunt situate pe versanții munților și oferă oportunități pentru drumeții, schi, alpinism și cucerirea vârfurilor înalte pline de provocări. Unele sunt situate în apropierea stațiunilor de tratament balnear și a obiectivelor turistice istorice importante. Dar toate oferă posibilitatea de a rămâne în atmosfera autentică a satului sârbesc, ceea ce vă face să vă simțiți renăscuți și pregătiți pentru noi provocări.

Bunuri și atracții naturale

Serbia de Est are nenumărate locuri de o frumusețe naturală absolut fascinantă. La nord-estul Serbiei, acolo unde Dunărea este cea mai adâncă, se află Parcul Național Đerdap cu grandiosul defileu Đerdap, unul dintre cele mai lungi din Europa.
Priveliștea dinspre Dunăre spre stâncile abrupte ale defileului este cu adevărat incredibilă. Precum și faptul că peste 1.100 de specii de plante au crescut în această zonă, în timp ce peste 200 de specii de păsări zboară deasupra defileului, inclusiv specii rare precum vulturul pleșuv, vulturul cu coada albă, berzele negre și stârcii cenușii.
Locurile preferate de picnic ale persoanelor din Negotin și ale oaspeților acestora sunt situate în apropierea micilor cascade de care abundă în această zonă. Oaspeții satului Mokrinje au ocazia să se bucure de natura neatinsă a zonei de picnic în stâncile Mokranje, cu o mică cascadă și un lac pitoresc.
Din stâncile calcaroase ale muntelui Beljanica izvoresc două izvoare carstice puternice de culoare verde smarald – Mlava și Krupajsko vrelo. Iar pe munte se află și monumentul natural protejat Lisina, cu o cascadă uluitoare peste 20 de metri înălțime.
Iubitorii de vacanță activă se vor bucura de plimbarea în pajiștile Stevan de pe Muntele Deli Jovan, iar cei mai rezistenți alpiniști vor fi răsplătiți cu o priveliște incredibilă de pe vârful care se întinde pe toată regiunea Negotin.
Un sejur în satele din regiunea Sokobanja vă oferă posibilitatea de a vizita una dintre cele mai populare stațiuni balneare sârbe, cu numeroase programe de wellness și fitness adaptate nevoilor fiecăruia.
Sau relaxați-vă în Faringe, în centrul spa modern la poalele munților Homlje. În cadrul centrului, dotat cu saune, săli de masaj, piscine exterioare și interioare, există și un parc acvatic care îi va bucura în special pe cei mai tineri vizitatori.
Cunoașteți flora și fauna bogată din Stara planina, unul dintre centrele biodiversității din Serbia. Pe muntele unde zăpada se păstrează chiar și câteva luni pe an, se află și un centru de schi și turism, iar cucerirea celui mai înalt vârf al muntelui – Midžora este o experiență specială pentru alpiniști.
Muntele în formă conică neobișnuită Rtanj este un loc deosebit de interesant pentru culegătorii de plante medicinale, deoarece pe el crește ceaiul Rtanj, o specie de plantă endemică din care se face ceai cu un gust și o aromă excepțională.

Obiective turistice

Pe versanții Stara planina există și o unitate teritorială unică – satul Gostuša. În Gostuşa totul este din piatră (case, acoperișuri, garduri…) motiv pentru care a fost supranumit Satul de piatră. Casele originale din secolul al XIX-lea, în stare bine conservată, sunt încă locuite de săteni care își trăiesc viața în armonie cu natura.
Într-o clădire frumoasă în stil balcanic-oriental din secolul al XIX-lea, este situat Muzeul Ponišavlja, cu mobilier autentic din regiunea Pirot. La parter, puteți vedea cea mai mare varietate de ceramică Pirot, îmbrăcămintea și bijuteriile sunt expuse în vitrine, iar o mare parte a muzeului este dedicată covoarelor colorate, realizate manual, datorită cărora Pirot este renumit.
Veți vedea o combinație unică de arhitectură populară și exponate antice în parcul etnoarheologic din Ravnaaproape de Knjaževac. În clădirea fostei școli din sat se păstrează obiecte din situl roman din apropiere Timacum Minus. Aici puteți vedea și case originale, ateliere și clădiri comerciale construite în secolul al XIX-lea care au fost aduse în parc din satele din jur.
Zona Negotin este cunoscută pentru numeroasele sale cârciumi – pivnițe grupate într-un spațiu relativ mic.
Pe dealuri, nu departe de satul Rajac, se află un mic sat cu peste 270 de cârciumi. Construite din piatră și acoperite cu cărămidă, cu pivnițe îngropate până la 1 metru pentru a păstra temperatura, pivnițele din Rajac au fost folosite de secole deja pentru depozitarea unor cantități mari de vin.
În vecinătatea satului Rogljevo se află peste 150 de cârciumi, majoritatea construite în secolul al XIX-lea, care, împreună cu străzile întortocheate și locul de întâlnire, formează un întreg ambient unic.
Unele dintre pivnițele autentice din Raja și Rogljevo au fost renovate și transformate în facilități de catering, gata să găzduiască vizitatori din întreaga lume. Profitați de ocazie și vizitați aceste pivnițe pentru a degusta sau a cumpăra unul dintre vinurile autohtone echilibrate și fine stocate în acestea.

Alimentele

În satele de pe malul Dunării puteți găsi pește proaspăt de apă dulce pregătit în diverse moduri – fiert, copt, prăjit, iar delicatețea deosebită a acestei regiuni este știuca marinată. În împrejurimile orașului Veliko Gradište se gătește faimosul tip autohton de fasole din Gradište, care este servit atât în variante cu o cantitate mai mare de grăsimi, cât și cu grăsimi reduse.
În această regiune, lângă Negotin, se află una dintre principalele regiuni viticole ale Serbiei. În pivnițele gospodăriilor rurale se depozitează vinuri potabile de prokupac, smederevka, game… aceasta fiind singura regiune din țară în care tamjanika neagră, un soi de struguri autohton care produce vinuri cu savoare intensă, mistică și aromă de fructe și ierburi, încă rezistă în timp.
În munții înalți Homolje se fabrică miere de origine geografică protejată, care își datorează gustul unic speciilor de plante indigene care cresc în locurile în care albinele au voie să polenizeze.
În regiunea Homolje trăiesc membri minorității vlahe care prețuiesc mâncărurile tradiționale din bucătăria lor națională. Așa că aici puteți încerca diverse specialități vlahe – ciorbă acră, proja cu urzică sau mămăligă, care se servește cu carne, brânză, ouă…
Nu aveți voie să părăsiți regiunea Pirot fără a încerca și brânza din Pirot care pur și simplu se topește în gură sau renuniții cârnați din Pirot. Iar iubitorii de brânzeturi se vor bucura și de brânza Stara Planina făcută din lapte de vacă și oaie de pe Stara Planina.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*