FOTO Sărbători luminate… inteligent. Cum am folosit un smart plug și un Wi-Fi LED Bulb de la TP-Link pentru coloratul casei

Vecinii mei și-au făcut un obicei de a instala încă de prin luna octombrie luminițele pe case. Noi aveam o astfel de instalație pusă doar pe scara interioară.

Anul acesta, Diana, fetița mea, și-a dorit să luminăm multicolor casa și pe exterior așa că am început cercetările. Am decis să iau un furtun/cablu luminos pe LED de la Dedeman. 40m nu au fost de ajuns pentru a înconjura toată casa. Doar că odată cu furtunul luminos aam avut o grijă în plus. Nu vreau să-l las în priză toată ziua pentru că nu am chef să se incingă instalația (da, știu că e pe LED), iar ziua oricum nu se văd.

Control mai simplu pentru orice device băgat în priză

Soluția a venit de la TP-Link. Aveam de gând să testez noua priză TP-Link HS100 Smart Wi-Fi Plug și cred că am găsit ideea cu care împușc doi iepuri.

Nu vreau să ies afară dimineața și să scot din priză luminițele (cu atât mai mult cu cât în 2-3 săptămâni vin zăpezile) și nici nu vreau să îmi aduc aminte la apus să aprind furtunul luminos. Așa că am apelat la device-ul de la TP-Link pentru a-mi ușura munca.

Prețul mediu pentru HS100 este de 160 lei. Nu e un preț mic, dar consider că investiția ta în confort e mai bună decât orice altă cheltuială.

Setarea este incredibil de ușoară: O pui într-o priză obișnuită și descarci aplicația TP-Link Kasa din AppStore sau Google Play. Odată ce ai instalat Kasa, te conectezi la o rețea WiFi generată de Smart Plug, o “înveți rețeaua din casă și îi dai parola” și ea o să știe să se conecteze automat la net. Totul durează mai puțin de 45 secunde.

Aplicația Kasa e destul de intuitivă. După ce selectezi priza din meniul principal, îți e prezentat un ecran în care poți să vezi câte ore a mers smart plug-ul și să de abia de aici înainte începe distracția.

Luminițe cu program

În partea de jos a ecranului din aplicația Kasa ai 3 butoane: Schedule, Away și Timer. Primul dintre acestea te ajută s pornești priza în fiecare zi la o anumită oră. Pleci de acasă? Poți să alegi cu totul alte ore de pornit / oprit. Și nu în ultimul rând poți să alegi ca după un număr de ore (până la 23.59 ore) să oprești priza.

Dacă tu vrei să ai control total al prizei, ai oricând la dispoziție butonul ON/OFF din aplicație și poți să o controlezi de la distanță.

Da, de la distanță! Ai nevoie doar de o conexiune de net și poți să activezi sau să dezactivezi priza de oriunde din lume.

Imaginează-ți că vrei să pornești aerul condiționat înainte să ajungi acasă, vara, sau că ai uitat un fier de călcat în priză și nu ai chef să te mai întorci acasă dimineața.

E nevoie să mai spun că dacă ai un Amazon Echo (device-ul care merge cu asistentul virtual Alexa) poți să controlezi totul cu o comandă vocală?

Apropo, cititorii boio.ro știu că m-am jucat și priza TP-Link HS110. Diferența dintre acest model și HS110 este că aceast din urmă are o funcție de monitorizare a consumului de curent.

Priza de la TP-Link este suficient de mică pentru a o ține în palmă, așa că poți să uiți de ea în orice priză din casă.

Avantajele TP Link HS100:
– dimensiuni reduse
– control total de la distanță
– aplicație ușot de folosit (cu toate că nu are un widget)

Dezavantajele TP-Link HS100:
– prețul încă mare în anumite magazine (pe eMag costă 210 lei)
– nu este rezistentă la intemperii

Concluzia: Meriți să ai o astfel de jucărie cu care să pornești și să oprești orice device vrei în casă. Eu aștept cu nerăbdare momentul în care absolut toate prizele vor fi Smart. Sunt convins că nu ne despart mai mult de 10 ani de acel moment.

TP-Link Smart LED Bulb LB130 și o lecție de magie

Jucăria care m-a transformat într-un magician pentru fetița mea, Diana, este LB130 – un bec controlat prin WiFi care poate să se aprindă în aproape orice culoare și să îți scadă factura la energia electrică.

Prima senzație, atunci când îl desfaci din cutie este că e un bec absolut normal. Abia după ce îl iei în mână descoperi textura modernă și faptu că e un pic mai mare decât un bec de pe vremea bunicilor.

TP-Link spune că acest bex controlat prin WiFi îți dă echivalentul a 60W de lumină, ceea ce e de ajuns pentru o cameră normală.

Eu am în aproape toata casa spot-uri sau plafoniere cu LED, așa că nu prea aveam unde să montez un bec cu fasung normal. Am găsit o veioză la etaj și am introdus jucăria magică în abajur.

Pentru controlul becului folosești tot aplicația TP-Link Kasa din AppStore sau Google Play. 30 secunde mai târziu aveam un bec funcțional.

N00b tip: foloseste un bec/veioză normală (nu una dimabilă) și las-o mereu aprinsă. Da, becul se poate stinge complet, dar e important să fie alimentat cu curent. Altfel nu e văzut de aplicație.

Cum “am făcut o magie”

Diana a intrat în camera unde era veioza și a văzut o lumină alb-gălbuie, ca de obicei. I-am dat telefonul cu o paletă de culori (asta îți ofera aplicația) și i-am spus să-și aleagă culoarea preferată. Am devenit instant părintele ei favorit :)

Veioza lua, pe loc, culoarea pe care Diana o atingea cu degetul pe ecran. Un astfel de bec este ideal în camera copiilor pentru că poate să arunce orice tip de lumină pe pereți, dar, poți să-l montezi și afară pentru a aprinde/stinge lumina în diferite momente ale zilei. Aplicația TP-Link Kasa chiar are un mod în care să setezi diferite culori în funcție de momentele zilei sau de dispoziția ta.

Avantajele TP-Link LB130
– magie
– ajută persoanele care nu vor/nu pot să se deplaseze să nu mai facă un drum în plus.
– merge fătă un Hub

Dezavantaje:
– prețul piperat (l-am găsi) la 250 lei pe eMag
– dimensiuni mai mari decât ale unui bec. Asta îl face să nu încapă în orice locaș/plafonieră.

Concluzie: TP-Link LB130 este un bec pe care merită să-l faci cadou celor dragi de sărbători. Asta dacă au un iPhone sau telefon cu Android la îndemână.

Combinația priză + bec smart îți fac casa mai inteligentă fără să ai nevoie de un Hub. Mi-ar fi plăcut să lucreze și cu noua aplicație Home din iOS, dar și așa sunt ușor de folosit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Mult prea scumpe, încă nu își merită banii. Sunt variante pe China, cu 15$ becul, cu priză inteligentă direct în perete nu cu priză-în-priză ca să arate ca ceapa, întrerupătoare cu wifi, etc la prețuri de jumătate față de tp-link.

    Sunt sigur că poți găsi variante extraordinare și pe Amazon, Adrian și ți le poți aduce din US :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*