Facebook și Libra. De ce aș avea încredere în noul sistem de plăți și monedă virtuală de la Facebook?

Logo-ul Libra
Logo-ul Libra

Rezumatul e simplu: nu am încredere în Facebook cu datele mele personale. Au dovedit că nu pot fi de încredere în mai multe rânduri. De ce aș avea încredere că banii mei vor fi în siguranță cu ei.

Facebook a anunțat Libra și Colibra – o monedă și respectiv o nouă subsidiară a Facebook care se va ocupa de sistemul de plăți cu Libra. Ideea este simplă și nu e nouă. Libra este o monedă virtuală, la fel ca și Bitcoin, creată / schimbată prin blockchain. Marele avantaj este că plățile cu Libra se fac instant, la costuri mici și – spre deosebire de Bitcoin sau alte monede virtuale – Libra rămâne stabilă. Zic ei.

Facebook a pus deja la punct și asociația care va lua deciziile legate de această nouă monedă. Este localizată în Elveția și din ea fac parte mai multe organizații cunoscute, printre care Mastercard, Visa, Uber, PayPal, eBay, Booking. Da, sunt enități cool, folosite de toată lumea și pe listă nu apar băncile mari. Ceea ce e o chestiune bună. OK, printre ele mai sunt și Vodafone sau alții care ne enervează pe unii dintre noi cu servicii care lasă de dorit.

Creatorii spun că așa cum putem să avem pe telefon un sistem universal de mesagerie (WhatsApp, Facebook Messenger), la fel putem să avem și un sistem de plăți online și offline rapid, eficient și fără costuri majore.

Ce câștigă Facebook și restul din afacerea asta? Well, dacă pun un comision infim (de 0,00001) la tranzacție și în lume au loc miliarde de tranzacții în fiecare zi, atunci ei câștigă bine de tot doar din “mărunțiș”.

Și acum să răspund la întrebarea din titlu: de ce aș avea încredere în noul sistem de plăți și în moneda virtuală Libra, de la Facebook? Pentru că e convenabil, pentru că e deja pe telefonul meu sau ceasul meu (device-urile pe care le am tot timpul cu mine) și pentru că toată lumea o folosește.

OK. Acum mai rămâne să fie și lansată și dusă peste tot în lume. Ideea e bună. Să vedem cât de bine va fi implementată și dacă Facebook se mai țin de prostii sau chiar vor să facă un bine și să rezolve problema băncilor. Sunt convins că nici băncile nu vor sta pe loc ca să vadă că le sunt luați clienții de sub nas.

Apropo, am făcut un an de când folosesc Revolut și îmi place foarte mult. O combinație între cele două sisteme ar fi super utilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația boio.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe boio.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*